Suđenje za ubistvo Kalača: Snimak svjedoku „vratio” sjećanje

Uprkos insistiranju suda, svjedok nije želio da otkrije ko mu je dao da odgleda snimak i prije nego što je optužnica podignuta
745 pregleda 7 komentar(a)
Muratović, suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Muratović, suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 06.10.2015. 05:46h

Rožajac Elvis Jahović kazao je juče da je vidio Adisa Muratovića kako puca u Anesa Kalača, 27. jula prošle godine.

On je to izjavio u nastavku suđenja sedmorici braće Muratović iz Rožaja, optuženih za ubistvo sugrađanina Kalača.

Jahović je kazao da je te večeri na benzinsku pumpu, gdje je došlo do pucnjave, stigao skupa sa Kemalom Nurkovićem, Šabanom Tarhanišem , Alminom Kalač i Anesom Kalačem.

„Adis Muratović je htio sve da nas poubija bez razmišljanja. Jasmin Muratović je prvi gađao palicom i razbio zadnje staklo vozila, a istovremeno nam je bijeli pasat, kojim je upravljao Anes Muratović prepriječio put da ne bi pobjegli”, kazao je Jahović.

On je u istrazi tvrdio da Jasmina te večeri nije ni primijetio, kao ni Sevada, za kojeg je juče tvrdio suprotno. Takođe na pretresu je tvrdio da je vidio sve optužene na pumpi sa “predmetima u rukama”, što u istrazi nije pominjao.

U istrazi je rekao da se „sklonio odmah kad su počeli pucnji“, dok je juče pričao o pozicijama i kretanju oštećenih.

Kemal Nurković je ispričao da je pri dolasku na benzinsku pumpu primijetio bijeli pasat, koji je čekao da se okupe svi i da je vidio Mirsada Muratovića kada je sa razdaljine od dva metra gađao štanglom u njihov automobil.

On je u istrazi to nije nije pominjao.

Upozoren na očigledne razlike u kazivanju, svjedok je rekao da je prije pola godine odgledao video-snimak.

Uprkos insistiranju suda, nije želio da otkrije ko mu je dao da odgleda snimak i prije nego što je optužnica i podignuta.

Branilac okrivljenih, advokat Nebojša Golubović konstatovao je da je taj iskaz „odao“ i ostale svjedoke, koji su pričali potpuno drugačije priče pred tužiocem i pred sudom.

I Šaban Ljajić je rekao da je vidio bijeli pasat, a da je iz pravca Rožaja stigao bijeli „golf5“.

„Čuo sam tri pucnja, ali nisam vidio ko je pucao“, kazao je Ljajić, koji je u istrazi rekao da „pretpostavlja“ da je na pokojnog Anesa pucao Elmin Muratović, što juče uopšte nije pominjao, tvrdeći da nije vidio ko je pucao.

U istrazi je govorio da je Mirsad Muratović imao lopatu, dok to juče nije pominjao, tvrdeći da ne može da se sjeti.

Kalač je nakon ranjavanja iz automatske puške, preminuo tri dana kasnije je u Kliničkom centru.

Mirsad, Jasmin, Anes, Elmin, Sevad, Adis i Elvis Muratović optuženi su da su počinili krivično djelo - teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu.

Adis, za kojeg se sumnja da je pucao u Kalača, još je u bjekstvu.

Državni tužilac da uzme predmet

Branilac odbrane, advokat Borivoje Borović, tražio je juče od državnog tužioca da preuzme predmete iz Rožaja, jer je zamjenica višeg državnog tužioca Nada Bugarin član visokog savjeta Tužilaštva.

„To znači da je ona neko ko učestvuje u tijelu koje bira i razrješava tužioce, tako da ako ja tražim njeno razrješenje, ona će odlučivati sama o svom razrješenju. Dakle, mora neko koji po pravu nadzora i hijerarhijskoj funkciji da uzme ovaj predmet”, kazao je Borović.

Bonus video: