CIJENA NIJE FIKSNA

Popović prodaje imovinu: Pritisli ga dugovi, za kuću traži dva miliona

Na zemljište i šumu stavljena je hipoteka zbog obezbjeđenja duga od oko 1,1 milion eura
80 pregleda 86 komentar(a)
Danilo Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Danilo Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.10.2015. 05:19h

Dugogodišnji sindikalni lider Danilo Popović oglasio je prodaju imovine na Marezi za dva miliona eura.

Popović je potvrdio 'Vijestima' da prodaje zemljište i kuću, kako bi vratio dugove:

“Pritisli krediti i sudski izvršitelji, pa je bolje da ja prodam kuću nego oni”.

Popović, koji je na čelu Saveza sindikata Crne Gore proveo praktično četvrt vijeka, pojasnio je da cijena nije fiksna:

“Ne prodajemo kuću za dva miliona, već kako se dogovorimo sa zainteresovanima”.

Aktuelni predsjednik borda direktora Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFFSI) Danilo Popović prodaju nekretnine oglasio je posredstvom agencije “Knjaz”, na čijem sajtu piše da se prodaju dvije kuće, imanje od 5.300 kvadrata sa bazenom...

Prema katastarskim podacima, imovina se vodi na Popovićevog sina Petra, a riječ je o porodičnoj stambenoj zgradi od 154 kvadrata, pomoćnoj zgradi od 61, dvorišta od 500 i šume 5. klase od 4.390 kvadrata. Zgrade su, kako se navodi, izgrađene 2004.

U dijelu koji se odnosi na podatke o teretima i ograničenjima stoji da je upis za šume i dvorište obavljen 21. jula 2009. ali i da je “pravo doživotnog plodouživanja u korist Popović Danila”.

Navodi se i da je na šume i dvorište 2011. stavljena hipoteka u korist firme “ZUREKOM s.r.o.” iz Praga, a na osnovu ugovora o kreditu zaključenog sa “FARCOM COMERC DOO” iz Podgorice radi obezbjeđivanja duga od 1.146.626 eura “sa pripadajućim kamatama i drugim naknadama i rokom otplate od 54 mjeseca”, odnosno 3. majom 2014.

Sve to je, kako se navodi, na osnovu ugovora o ustupanju potraživanja uz naknadu iz 2012, kao i na osnovu aneksa ugovora o ustupanju kreditnih potraživanja uz naknadu iz 2013. godine.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Popović je vlasnik preduzeća “Farcom”, čija je djelatnost “trgovina na na veliko parfimerijskim i kozmetičkim proizvodima”. Zabilježba o ustupanju potraživanja uz naknadu, osim u korist “ZUREKON” iz Praga, kod notara je 5. marta zabilježena i u korist “HEMSTEAD INVEST LIMITED” sa Kipra. Istovjetni podaci navode se i za porodičnu stambeni pomoćnu zgradu.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, inspektori za privredni kriminal započeli su u avgustu kontrolu finansijskog poslovanja SSCG od 2005. do 2015.

Zaposleni u Opštini Bar i barskim preduzećima pozvali su VDT-a Ivicu Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da preispitaju poslove u vezi sa gradnjom tri zgrade solidarnosti u Baru.

Oni sumnjaju da su ovim poslovima bivši predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević i Popović pričinili višemilionsku štetu na račun Opštine.

Popović je odbacio optužbe, podnijevši kontratužbe i ocijenivši da je posljednjih 25 godina izložen brutalnim optužbama i osudama neshvatljivog intenziteta na ličnom, profesionalnom i porodičnom planu.

Od Krivokapića i Bakića, preko supruge Marine, do Danila

Među podacima sa sajta CRPS nema informacije o prvom osnivaču firme “FARCOM COMERCE”, registrovane u martu 2004. na adresi 13. jul 32. Nakon pet mjeseci kao osnivači su upisani Momčilo Krivokapić i Cvijeto Đuranović, a 2006. Popovićeva supruga Marina. Ona je ujedno obavljala i funkciju ovlašćenog zastupnika i izvršnog direktora. Firma se 2007. “seli” na adresu Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 84, a naredne godine kao osnivač firme upisan je izvršni direktor “Impeka” Radivoje Bakić.

Ime Danila Popovića, kao osnivača firme koja se bavi trgovinom na veliko toaletnim proizvodima, pominje se 2008. Tada je ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor firme bio Aleksandar Mijatović, a naredne godine Maja Pavićević. Promjenom od 2009. osnivači su, osim Danila, Ljubo i Vlatko Popović. Prije četiri godine Popović je upisan kao stoprocentni vlasnik firme, a direktor je ponovo Aleksandar Mijatović. Popović, Đuranović i Krivokapić sa SSCG i još nekoliko osoba bili osnivači firme “SINDPRO SPUŽ” u Danilovgradu koja se bavila proizvodnjom gotove hrane za uzgoj životinja, a koja je ugašena prije osam godina

Imanje “država u državi”

Na sajtu agencije “Knjaz” piše da je Popovićevo imanje od 5.300 kvadrata “država u državi”. Ograđeno je, piše u oglasu, kamenim zidom, visine i do šest metara.

“Na imanju se nalaze dva stambena objekta ukupne površine 500 kvadrata, bazen, u donjem dijelu imanja postoji veliki ravan prostor namijenjen za teniski teren, sa pratećim sadržajima, tehnička prostorija ukopana ispod zemlje u kojoj se nalazi postrojenje strujnog agregata... Imanje je kaskadno sa prelijepim botaničkim kulturama...”.

Preporučujemo za Vas