DEAC I ULUCG: Izložba "Drugi život"

Izložbom se ponavlja model zajedničkog predstavljanja nekog crnogorskog umjetnika i umjetnika koji borave u sklopu rezidencijalnog programa DEAC - Budva, poput izložbe Sonje Đuranović i Sergeja Gorškova realizovane u Centru savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici, u maju ove godine
57 pregleda 2 komentar(a)
Model zajedničkog predstavljanja, Foto: Ulucg.me
Model zajedničkog predstavljanja, Foto: Ulucg.me
Ažurirano: 05.10.2015. 11:36h

Izložba Romana Đuranovića, Mihaila Kosolapova i umjetničke grupe “Elektrobutik” (Aleksej Šuljgin i Aristarh Černišov), pod nazivom “Drugi život”, biće otvorena sjutra veče u podgoričkom Umjetničkom paviljonu u 19 sati.

Nastavljajući praksu saradnje sa crnogorskim institucijama kulture, do sada ostvarene zajedničkim projektima sa Nacionalnom bibliotekom “Đurđe Crnojević” sa Cetinja, Centrom savremene umjetnosti Crne Gore iz Podgorice, JU Muzeji i galerije iz Budve, JU Muzej iz Kotora, podgoričku izložbu organizuje Dukley European Art Community, u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore.

Izložbom se ponavlja model zajedničkog predstavljanja nekog crnogorskog umjetnika i umjetnika koji borave u sklopu rezidencijalnog programa DEAC - Budva, poput izložbe Sonje Đuranović i Sergeja Gorškova realizovane u Centru savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici, u maju ove godine.

Serija radova Romana Đuranovića, pod nazivom “Frames”, nastala je u ateljeu u Dukley Art Centru u Kotoru tokom proteklih mjeseci. Svoje prepoznatljive prizore, koji zapravo liče na filmske kadrove, ovog puta Đuranović je realizovao direktno na ekranima starih kompjutera nađenih u zapuštenim prostorijama nekadašnje upravne zgrade Jugooceanije, dajući ovom rekuperiranom “kancelarijskom otpadu” novi život.

Serija Mihaila Kosolapova, pod nazivom “Tri sloja. Crna Gora“, niz radova nastalih u ateljeu u Dukley Art Centru u Kotoru tokom njegovog rezidencijalnog boravka u okviru programa Dukley European Art Community, sastoji se od tri zidna panoa i tri pjesme. Jednako kao i Roman Đuranović, Kosolapov najprije polazi od zatečenog kancelarijskog materijala iz nekadašnje upravne zgrade Jugooceanije, koji se potom umjetnikovom invencijom “preobraća“ u visokosimbolizovani art-objekt.

Grupa “Elektrobutik” na ovoj izložbi učestvuje sa radom “Jesus Touch”, koji jeprvi put u Crnoj Gori bio izložen krajem jula ove godine u kotorskoj crkvi Svetog Pavla. Na pet led ekrana, složenih u obliku krsta, dat je niz reprodukcija slika Raspeća, čiji su autori stari majstori, koje posjetilac izložbe dodirom može da “lista”, birajući “svoje” raspeće. Aleksej Šuljgin i Aristarh Černišov, koji čine ovu grupu, pioniri su interaktivne umjetnosti u Rusiji.

Bonus video: