VELIKI NAUČNI POMACI

Kako pobijediti impotenciju: Izlječiva i do 90 %

Iako se danas smatra da je većina uzroka impotencije primarno fizičke prirode, psiha takođe može da bude uzročni faktor
0 komentar(a)
impotencija, Foto: Shutterstock
impotencija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2015. 14:14h

Procjenjuje se da jedan od desetorice muškaraca ima problema s postizanjem i održavanjem erekcije. Oni nisu u mogućnosti postići i održati erekciju dovoljno dugo za polni odnos.

Stvarna tragedija je ipak u tome što čak 90 posto takovih muškaraca možda pate nepotrebno.

Veliki naučni pomaci na ovom području su učinjeni. Možda najveće je otkriće da između 50 i 70 posto svih slučajeva impotencije imaju prije fizički uzrok nego psihički. Postizanje erekcije (otvrdnuća polnog uda) je komplikovan proces koji zadire i u hormonalni, neurološki i krvosudni sistem. Funkcionalne poteškoće u bilo kojem od ovih sistema mogu rezultirati izostankom erekcije. Međutim, muškarac potišten i zabrinut zbog seksualnog neuspjeha, nije sklon da to uzme u obzir. On će vjerovatno pretpostaviti da je njegov problem psihičke prirode, koji će nestati sam od sebe ili će zahtijevati konsultaciju kod psihoterapeuta, kome on možda ipak neće željeti da se povjere.

Konačno rezultat u oba slučaja, je da takav muškarac neće zatražiti liječenje. I tako, jedna, ustvari izlječiva pokora, ostaje i dalje prisutna i muškarcu zagorčava život (i ženi!).

Muškarac možda na kraju i skupi hrabrost i kaže svom ljekaru o problemima s erekcijom, ali od njega obično čuje neku zgodnu kliširanu dosjetku, kao ona "da sve dobre stvari moraju u jednom momentu doći svome kraju". Ako muškarac ima želju za seksom - bez obzira na njegove godine- šanse da ga i ima znatno su velike.

Muškarcima mora biti jasno da ono što je loše za fizičko zdravlje vjerovatno će biti loše i za seksualno zdravlje

Danas postoje velike mogućnosti da se pronađe fizički uzrok oboljenja i da se odstrani. A šta ako se ne pronađe? Tada se preporučuje kosnultacija sa psihoterapeutom ili seksologom. Ono što muškarci treba da imaju na umu iznad svega, je da se poremežaj seksualne funkcije danas može liječiti isto tako kao i povišen krvni pritisak, prekomjerna tjelesna težina ili povišen holesterol u krvi.

Ovdje su navedene mjere koje muškarac, suočen sa impotencijom, treba da uzme u razmatranje:

Ne podliježite životnom stilu "muškarčine". Muškarcima mora biti jasno da ono što je loše za fizičko zdravlje vjerovatno će biti loše i za seksualno zdravlje.

Loše stvari:

Alkohol

Ne samo da alkohol može da sabotira potenciju kratkoročno, nego hronična potrošnja prekomjernih količina alkohola može oslabiti sposobnost testisa da proizvode muški polni hormon testosteron i zbog toga trajno ugroziti potenciju.

Pušenje

Pušenje može osujetiti seksualnu potenciju na taj način što doprinosi stvaranju nakupina na unutrašnjem zidu arterija - posebno perifernih kao što su one u penisu. Rezultat toga može biti oslabljena cirkulacija krvi, nedovoljno za proces erekcije. Međutim, kod nekih muškaraca pušenje može da zasmeta potenciji daleko brže, na taj način što onemogućava dovoljno širenje (dilatacija) krvnih žila potrebno za erekciju. Prestanak pušenja u ovakvim slučajevima često vrati i potenciju.

Stres

Stres može da naškodi procesu erekcije fizički i psihički. Zapitajte se sljedeći put koliko se osjećate romantično, u slučaju ako ste umorni i napeti ili kad ste odmorni, živahni i s osjećajem snage.

Osjećati se relaksiran važna je komponenta u procesu nastanka erekcije. To je što mnogo muškaraca zaboravlja.

Oboljenja

Lista bolesti koje mogu poremetiti nastanak erekcije je velika. Važno je da se sve uzme u obzir, posebno ako se ne mogu pronaći drugi mogući uzroci. Ovdje su samo neke od bolesti koje vaš ljekar treba da potražui: šećerna bolest, ateroskleroza, bolesti erektilnog tkiva u penisu (Peyronieva bolest i prijapizam), hormonalne abnormalnosti, neurološka oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest i epilepsija, bubrežne i jetrene bolesti, oštećenja kičmene moždine, komplikacije nakon operativnih zahvata na prostati, mokraćnom mjehuru ili debelom crijevu.

Primjena nekih zahvata današnje medicine. Ako je neko oboljenje uzrok problema s erekcijom, to uopšte ne znači da se takva osoba treba da se preda. Postoji nekoliko mogućnosti, u zavisnosti od oboljenja:

Injekcije u penis

One su najbolje u spašavanju potencije u slučajevima gdje je problem uzrokovan oštećenjem živaca - na primjer zbog šećerne bolesti, operativnog zahvata, ozljede kičmene moždine.

Operacija

Sužene ili začepljene arterije koje sprječavaju krvnu cirkulaciju u penisu, katkad se mogu operativnim zahvatom ponovo otvoriti ili zaobići (by-pass), a takođe i vene koje propuštaju krv, sprečavaju erekciju, mogu biti podvezane.

Implantat

To je možda najdramatičniji hirurški zahvat novijeg datuma za ponovno uspostavljanje potencije. Sama ideja može da izgleda drastično i sablasno, ali može i da uspije.

Ljekovi

Današnja farmaceutska industrija stavlja na tržište različite ljekove koji pomažu u impotenciji s promjenjivim uspjehom.

Provjerite dejstva ljekova

Još duža od liste oboljenja koja mogu negativno da utiču na potenciju je lista ljekova. Ako posumnjate da neki lijek može da bude razlog vaših nevolja sa erekcijom, provjerite kod svog ljekara

Ispitajte psihički faktor

Iako se danas smatra da je većina uzroka impotencije primarno fizičke prirode, psiha takođe može da bude uzročni faktor. Psihička impotencija je češća nego fizička. Jedno od dobrih načina razlikovanja je ponašanje vašeg penisu noću. Ako se pojavljuju noćne erekcije ili se s njom probudite ujutro, vaš je problem vjerovatno psihičke prirode. Možda je najbolje rješenje konsultacija i eventualna terapija kod seksologa ili psihoterapija kod psihijatra.

Brinite o sebi

To znači da su ispravna ishrana i redovna vježba važne komponente za održavanje i seksualne kondicije.

Visoke koncentracije holesterola u krvi, visok postotak masnog tkiva u tijelu, visok krvni tlak - sve se to može dovesti pod kontrolu, a pokazalo se da sva ta stanja mogu pridonijeti krahu potencije.

Dakle, ako želite da produžite vijek svojoj potenciji, pokušajte da se pridržavate osnovnih smjernica zdravog života.