Hirurg osuđen na pola godine robije

„Ovo je predmet za Viši a ne za Osnovni sud i porodica neće odustati od pravde, makar je tražili u sudu u Strazburu“, kazao je Bošnjak
301 pregleda 3 komentar(a)
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.10.2015. 08:20h

Hirurg Eldin Lamežević osuđen je juče na šest mjeseci zatvora, zbog krivičnog djela - teška djela protiv zdravlja ljudi.

On je, piše, kao pripravni ljekar 12. avgusta 2013. godine pregledao sada pokojnog Mirsada Bošnjaka, koji je u bolnicu primljen nakon pada sa terase porodične kuće u Nedakusima.

Obrazlažući prvostepenu presudu, sudija bjelopoljskog Osnovnog suda Dragan Mrdak kazao je da nije prihvaćena odbrana okrivljenog - da je uzrok smrti moždana hernijacija.

Sudija je kazao da su, sa druge strane, u potpunosti uvaženi nalazi odbukcije i vještaka, koji su saglasni da je uzrok smrti Bošnjaka - ruptura slezine, koja je postojala prilikom prijema i koju dr Lamežević nije dijagnostifikovao, uprkos tome što je na raspolaganju imao skener.

Kao olakšavajuću okolnost, Mrdak je naveo da je Lamežević otac dvoje maloljetne djece i da nije osuđivan.

Porodica pokojnog Bošnjaka je ogorčena zbog, kako kažu, preblage presude Osnovnog suda.

„Ovo je sramotna odluka suda, kojom je dr Eldin Lamežević, zbog smrti moga brata osuđen na samo pola godine zatvora. Ogorčeni smo ovakvom presudom ovo je sramota za državu i društvo u cjelini“, kazao je Mirzet Bošnjak, brat pokojnog Mirsada.

On je istakao da je nevjerovatno da sud zaključi da je prihvatio nalaz Sudsko medicinskog odbora da je uzrok smrti isključivo ruptura slezine, a ne povrede glave kako je tvrdio ljekar.

„Ovo je predmet za Viši a ne za Osnovni sud i porodica neće odustati od pravde, makar je tražili u sudu u Strazburu“, kazao je Bošnjak.

Pokojnikov brat je istakao da ljekaru „namješteno“ da dobije samo pola godine, iako je najmanja zaprijećena kazna za ovo djelo godinu dana, jer u protivnom bi mu bila oduzela licenca za rad.

„Naime, ukoliko bi bio osuđen na godinu njemu bi bila oduzeta licenca za rad i po zakonu ne bi mogao da obavlja posao ljekara“, kazao je Bošnjak.

Bonus video: