Bošnjak: Sramno je da se ministar krije iza svog šofera

Numanović nije odgovorio da li osjeća krivicu što će morati na robiju vozač koji ga je “čuvao”
139 pregleda 24 komentar(a)
Numanovićev vozač, Foto: Zoran Đurić
Numanovićev vozač, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.10.2015. 06:34h

Ministar Suad Numanović nije juče odgovarao na pozive novinara “Vijesti”, kako bi odgovorio - osjeća li se odgovornim što će vozač koji ga je, kako tvrde, štitio, završiti u zatvoru zbog mijenjanja registarskih oznaka.

Vozač službenog automobila Edin Hamzić prvostepenom odlukom osuđen je na četiri mjeseca zatvora, jer je skidao službene i stavljao civilne registaracije na službeni automobil koji koristi Numanović.

Na suđenju je dokazano da je ministar znao za to i podržao priču osuđenog - da je to rađeno kako bi zaštitio državnu imovinu ali i život člana Vlade.

“Okrivljeni je rekao Numanoviću da je on zamijenio tablice, nakon što je poslanica Branka Bošnjak pokrenula to pitanje u Skupštini”, navela je sutkinja Željka Jovović, obrazlažući presudu.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak u julu 2014. saopštila je da Numanović, zavisno od potrebe, mijenja tablice na službenom “mercedesu”.

Istraga o tom slučaju pokrenuta je nakon pisanja “Vijesti”, u martu 2015.

Numanović je na suđenju objasnio da je to “prosto prećutao, jer nije mislio da je to ništa strašno”.

On je, međutim, u istrazi bio kategoričan da je za zamjenu tablica saznao iz medija, a ne od vozača.

Sutkinja Jovović juče je Hamziću izrekla po tri mjeseca zatvora za obje tačke optužnice falsifikovanja isprava, pa ga osudila na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri mjeseca.

U obrazloženju odluke, sutkinja je navela da je iz Hamzićeve odbrane, iskaza Numanovića, kao i fotografijama objavljenim u dnevnom listu “Vijesti”, nesumnjivo utvrđeno da je vozač počinio ta krivična djela.

Ona je dodala da je optuženi morao znati da čini krivično djelo i objasnila da mu je izrekla minimalnu kaznu zatvora, uzevši u obzir činjenice da nije ranije osuđivan, da je oženjen i otac maloljetne djece.

“Svrha kažnjavanja se ne bi mogla postići radom u javnom interesu”, zaključila je Jovović.

Njegov advokat, Bojan Korać predložio je prekjuče da se Hamziću izrekne kazna rada u javnom interesu.

Optuženi je na suđenju kazao da nije znao da je zabranjeno mijenjati registarske oznake dok je vozilo parkirano.

“Od kad je Numanović bio učesnik parade ponosa, nastale su štete na vozilu, nalazio sam polomljena jaja na haubi, kola su bila ispisana sprejom, bušene su gume. Bojao sam se da neko ne baci eksploziv, nisam znao kako drugačije da zaštitim vozilo, a nisam htio da kažem ministru, jer sam se bojao da ne ostanem bez posla”, ispričao je Hamzić na suđenju.

Hamzić nije želio da odgovori od koga je iz MUP-a nabavljao civilne tablice.

Bošnjak: Tužilaštvo da utvrdi odgovornost Numanovića

Poslanica DF-a Branka Bošnjak ocijenila je juče da tužilaštvo sada treba da utvrdi odgovornost Numanovića, s obzirom da je na sudu priznao da je znao za mijenjanje tablica.

Ona je dodala da je ova presuda podsjeća na slučaj afere u Vrhovnom sudu, “kada je na kraju blagajnica okrivljena, a ne nalogodavac, odnosno predsjednik suda”.

“I ovdje imamo ministra koji se sramno krije iza svog šofera. Pozavidjeli bi im i filmski scenaristi kakav lažni scenario su konstruisali. Ali istina je kao plovak i isplivaće, a svi je znaju. Ovaj slučaj je prava slika ovog prevarantskog režima, skorojevića koji su se dokopali privilegija i misle da su iznad zakona. To je slika I kako te umišljene veličine gledaju na svoje podređene, ali nažalost i to koliko su podređeni servilni i lojalni da su spremni da 'popiju' i kaznu, samo ako šef kaže. To što brukaju porodicu i što će njihovo potomstvo živjeti sa tom mrljom, to njih ne zanima. Vjerovatno je nekako to kompenzovano, ali kad tad će propjevati”, kazala je Bošnjak.

Sada neka tužilaštvo istraži ko mu je iz MUP-a dao tablice

Edin Koljenović iz Građanske alijanse, konstatovao je da nakon presude Hamziću svi treba da znaju da “volonterizam” u Crnoj Gori nije jeftin, zbog čega budući “volonteri” moraju dobro izvagati šta im je činjeti.

On je ocijenio da je neprihvatljivo da optuženi ne želi da kaže ko mu je dao lažne tablice u MUP-u i da se to pitanje mora istražiti.

“Svima je kristalno jasno da oni koji se u ovom slučaju optužuju za zloupotrebe nisu jedini, a policija i tužilastvo treba da provjere sve one koji su uzimali i koristili takozvane operativne tablice. Ukoliko je Hamzić dao izjavu da je preuzeo tablice u MUP-u, ali da ne želi o tome da govori i otkriva identitete, onda mora odgovarati i za neprijavljivanje krivičnog djela i saučesništvo”, rekao je Koljenović.

Bonus video: