Miloš Marović naređivao, advokat završavao

Opština Budva najprije je zemlju prodala AMD-u, a kasnije kupila po gotovo duplo većoj cijeni
128 pregleda 35 komentar(a)
plac Jaz, Foto: Arhiva Vijesti
plac Jaz, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.10.2015. 06:29h

Igor Trnski ispričao je tužiocu da ga je Miloš Marović podstrekivao da od Opštine kupi plac u industrijskoj zoni Jaza, kako bi njegova kompanija na toj lokaciji mogla, između ostalog, početi da gradi salon namještaja, saznaju “Vijesti”.

Od salona namještaja, međutim, nije ništa bilo - na 26.000 kvadrata još zjapi ogromna betonska konstrukcija, koju će Opština kasnije papreno platiti.

Iskaz bivšeg direktora Auto moto društva Budva navodno se poklopio sa pričom drugog svjedoka saradnika Rajka Kuljače, što tužilaštvu pomaže da poređa činjenice u predmetu u kome je budvanski budžet navodno oštećen za 1.400.000 eura.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da je iskaz Trnskog specijalne tužitelje "odveo" i do jedne renomirane podgoričke advokatske kancelarije, koja je dugo zastupala AMD Budva.

Ta kancelarija bila je pravni savjetnik i radila je na izradi spornih kupoprodajnih ugovora koje je AMD zaključivao 2008. godine, a zbog kojih je prije tri dana uhapšeno sedam Budvana.

Trnski je navodno tužiteljki Lidiji Vukčević do detalja opisao angažovanje te advokatske kancelarije u svim poslovima koje su godinama za njih obavljali.

Govoreći zašto je svjesno ulazio u očigledno nezakonite poslove, Trnski se, tvrdi izvor "Vijesti", pravdao činjenicom da su advokati iz te kancelarije dali zeleno svjetlo i konstatovali da se ugovor može zaključiti.

On je rekao da je ista kancelarija vodila i posao kada su državnu imovinu Auto moto društva Budva preveli na svoju nevladinu organizaciju, zbog čega je osuđen na godinu zatvora.

Trnski i Kuljača dobili su statuse svjedoka saradnika na predlog tužilaštva, što je vijeće Višeg suda prihvatilo.

Nakon obavljenih formalnosti oni su pušteni na slobodu - više nijesu osumnjičeni, niti imaju bilo kakve krivične odgovornosti.

U specijalnom tužilaštvu uskoro će biti zakazno saslušnje Trnskog i Kuljače, kojem će prisustvovati i svi branioci osumnjičenih u tom postupku.

Svjedoci saradnici dužni su da govore istinu u vezi sa svim činjenicama koje su im poznate kako ne bi izgubili taj status.

Obojica su dobila dvadesetčetvoročasovno policijsko obezbjeđenje.

Osim Kuljače i Trnskog, policija je prije tri dana privela nekadašnju šeficu budvanskog katastra Mirjanu Marović, bivšeg potpredsjednika Opštine Lazara Rađenovića, vlasnika kompanije “Megapromet” Miodraga Miša Mitrovića, kao i procjenitelje Milku Lazarević i Marka Radunovića. Osumnjičeni Ljubiša Baćević nije juče uhapšen, jer se nalazi van države.

Istraga

AMD je vrijednom parcelom u zaleđu plaže Jaz raspolagao i prije nego su je kupili na navodno namještenoj licitaciji. Dva mjeseca prije kupovine, Trnski je tu zemlju pod zakup dao kompaniji čiji je jedan od osnivača Miloš Marović.

Budvanska Uprava za nekretnine na čelu sa Mirjanom Marović, kvadrat te parcele procijenila je na 45 eura.

Na licitaciju se javljaju tri lokalne firme, čiji su vlasnici međusobno povezani, kako poslovnim, tako i rodbinskim i prijateljskim vezama.

Ponude su dostavili nevladina organizacija AMD, zatim kum Miloša Marovića - Marko Vujović, preko kompanije "Orbis" i firma poznatog ugostitelja Nemanje Zeca "Porto Budva company".

Parcela je izdata kompaniji Miloša Marovića “Smart IT”.

Ta firma sa AMD zaključuje ugovor o zakupu oko hiljadu kvadrata, gdje je planirala da izgradi salon namještaja.

Na ime toga projekta, "Smart IT" uzima kredit od 400.000 eura kod CKB-a.

Nakon što su izgradili betonski kostur budućeg salona, radovi su iznenada prekinuti.

Marovićeva kompanija kreditnu obavezu "prepušta" budvanskoj firmi "Megapromet", biznismena Miodraga Miša Mitrovića.

On se obavezuje da vrati 300.000 eura, a ostatak kredita preuzima “Pantomarket”.

Zimnice "pojele" pare

Iako su zemlju na Jazu uzeli za 1,3 miliona eura, AMD je Opštini uplatio samo 100.000 eura, ali uprkos tome lokalna uprava tada ne raskida ugovor sa Trnskim.

AMD potom prodaje zemlju "Megaprometu", koji na sebe preuzima dug.

Mitrović pola miliona duga "skida" prebijajući dug Opštine, koji su ovi kod njegove firme napravili na ime zimnica zaposlenih.

Ostatak duga se takođe kompenzuje - Mitrović preuzima dugove koje je Opština imala prema trećim osobama.

Ni tu se, međutim, ne završava zavrzlama - nekadašnji vlasnici zemlje u Mrčevom polju odlučuju da tuže Opštinu, tvrdeći da je zemljišni kompleks na Jazu njihova đedovina.

"Megapromet" se tada obraća Opštini Budva sa zahtjevom da se obavi razmjena, odnosno da im se na ime zemlje u Jazu ustupi atraktivni zemljišni kompleks od 8.166 kvadrata na pjeni od mora na Crvenoj glavici, nasprm grad-hotela Sveti Stefan.

O takvom dogovoru, krajem 2009. godine sačinjena je službena zabilješka, koju su potpisali tadašnji potpredsjednik Lazar Rađenović, vlasnik “Megaprometa" i mještani Grblja koji tvrde da je zemlja njihova.

Opština se povodom razmjene zemlje obraća Ministarstvu finansija i tadašnjem ministru Igoru Lukšiću, od kojih traže i dobijaju saglasnost za taj posao.

Nakon zelenog svjetla Ministarstva, parcela na Jazu u septembru 2010. opet se vraća Opštini, odlukom Skupštine opštine.

Opština, međutim, zemlju na Jazu u svoje vlasništvo vraća po duplo većoj cijeni - 115 eura po kvadratu i time “Megaprometu” ustupa više od 8.000 kvadrata kod Svetog Stefana.

Mogli su do sada da utiču na svjedoke

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović, juče je odredio pritvor do 30 dana Mirjani Marović, Mitroviću i procjeniteljma Lazarevićevoj i Radunoviću.

Branilac Lazarevićeve, advokat Zdravko Begović objasnio je da je pritvor određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i teške posljedice djela.

"Novović je naveo da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, ali i zbog zaprijećenosti kazne preko 10 godina zatvora... Protivili smo se predlogu za određivanje pritvora, jer nema osnova za dalje produženje. Odbrana smatra da se ne može uticati na svjedoke nakon osam-devet godina od radnji za koje su osumnjičeni. Da su htjeli, imali su puno vremena da utiču na svjedoke, da se sklone dokazi. Tokom izviđaja sarađivali su sa specijanim tužiocem i potpuno je nemoguće uticati na svjedoke. Osim toga, Lazarević je lošeg zdravstvenog stanja”, kazao je Begović.

Najavio je da će uložiti žalbu na odluku sudije za istragu.

Na pitanje kako komentariše da je Rajko Kuljača dobio status svjedoka saradnika u tom predmetu, Begović je kazao da svako ima pravo da izabere varijantu koja njemu odgovara: “Vrijeme će pokazati da li je to pravi izbor”.

Bonus video: