Muhamed Ali dobio još jedno priznanje

79 pregleda 3 komentar(a)
Muhamed Ali i Šejkil O`Nil, Foto: AP
Muhamed Ali i Šejkil O`Nil, Foto: AP
Ažurirano: 02.10.2015. 11:18h

U četvrtak, u Luisvilu, najvećem gradu savezne države Kentaki, okupila se američka sportska elita. Razlog poseban – prigodna svečanost kojom je magazin Sports Ilustrejtid (Sports Illustrated) svoju novoustanovljenu nagradu za sportsko nasljeđe prozvao po Muhamedu Aliju.

Datum nije slučajno izabran - 1. oktobra navršilo se 40 godina od „Trilera u Manili“, bokserske borbe po mnogima najveće u istoriji, u kojoj je „Najveći“ pobijedio Džoa Frejzera tehničkim nokautom i zadržao titulu svjetskog šampiona u teškoj kategoriji.

Sedamdesettrogodišnji Ali, koji se od 1984. godine bori sa Parkinsonovom bolešću, na svečanosti je bio u društvu svojih nekadašnjih rivala Džordža Formana (pobjedio ga u oktobru 1974. u Kinšasi) i još jednog nekadašnjeg šampiona Larija Holmsa (poražen od njega u oktobru 1980. u Las Vegasu).

„On je najveći čovjek koga sam sreo u svom životu. Moje srce kuca ubrzano svaki put kada se nađem u njegovoj blizini“ – kazao je Forman.

Priliku da provede vrijeme sa čovjekom koga je BBC proglasio za najboljeg sportistu 20. vijeka nije propustio ni bivši NBA as Šejkil O’Nil.

„Hvala vam što volite Muhameda toliko koliko ga volite“ – kratko je rekao Ali.

Njegove slike nalazile su se na naslovnici Sports Ilustrejtida 39 puta.

UČINAK U PROFI RINGU MUHAMEDA ALIJA

Borbi 61

Pobjeda 56

Nokautom 37

Poraza 5

Nokautom 1

Bonus video: