Eraković mučio čovjeka, ali dostojan za komandira

Eraković je, između ostalog, komandovao i akcijom iz juna 2017. godine u Ulcinju, kada su policajci u više tamošnjih lokala i stanici policije zlostavljali građane, što je dokumentovano i video-snimcima
953 pregleda 18 komentar(a)
Policijska tortura, Ulcinj, Foto: Građanski pokret URA
Policijska tortura, Ulcinj, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 22.11.2018. 14:34h

Policajac Goran Eraković ostao je bez posla 2014. godine, nakon što je pravosnažno osuđen za mučenje, a potom je nekako napredovao do komandira, iako nije bio stalno zaposlen u Upravi policije.

Baranin je, između ostalog, komandovao i akcijom iz juna 2017. godine u Ulcinju, kada su policajci u više tamošnjih lokala i stanici policije zlostavljali građane, što je dokumentovano i video-snimcima.

Eraković tada, međutim, nije bio za stalno zaposlen u Upravi policije.

“Policijskom službeniku G.E. radni odnos je prestao 09.01.2014. godine, danom dostavljanja pravosnažne presude Osnovnog suda u Baru, a kojom mu je izrečena uslovna osuda za krivično djelo. G.E. je radni odnos na neodređeno vrijeme zasnovao 14.05.2018. godine u zvanju samostalni policijski inspektor. Ovo radno mjesto može biti popunjeno bez javnog oglasa. Komisija za utvrđivanje dostojnosti lica koje zasniva radni odnos u zvanju policijskog službenika je prethodno utvrdila da je G.E. dostojan za obavljanje poslova u policiji”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Oni nisu objasnili u kakvom radnom angažmanu tada bio.

Iz Građanskog pokreta URA nedavno su objavili video-snimke na kojima se vidi kako tri policajca tokom racije sa građanima postupaju na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo i bespotrebno ih udaraju otvorenim šakama, nogama, čupaju za kosu, prijete, psuju i vrijeđaju...

JWPlayer video mesto

Policajci optuženi za zlostavljanje nagodili su se sa tužilaštvom o uslovnoj osudi, ali je vijeće lokalnog suda poništilo taj sporazum, pa im je nedavno počelo suđenje u Baru.

JWPlayer video mesto

Akcijom je komandovao Eraković što se vidi na snimku, zbog čega su iz pokreta URA tražili njegovu ostavku i pisali šefu policije Veselinu Veljoviću...

Početak

Deset godina prije toga, Eraković je kao pripadnik policijske Interventne grupe, sa trojicom kolega, mučio M.B. zbog čega su poslije šest godina uslovno osuđeni na godinu zatvora.

U presudi Osnovnog suda u Baru od 27. juna 2013. godine navodi se da su Eraković i njegove kolege, 11. januara 2007. godine primijenili nepotrebnu fizičku silu prema oštećenom i nanijeli su veliki bol, teške tjelesne i duševne patnje, sa ciljem da ga nezakonito kazne i zastraše...

Objašnjava se da je M.B. uhapšen i da su ga smjestili u službeno vozilo, kada mu se pridružio Eraković.

“Koji je oštećenog više puta udario stisnutom pesnicom u predjelu glave, akojom prilikom je došlo do preloma prvog sekutića u gornjoj vilici sa desne strane”...

Piše da su oštećenog više puta stisnutim pesnicama udarala i ostala tri policajca, kao i da su ga zatim uveli u prostorije stanice policije i vezali. Pojašnjava se da je ga je Eraković tako vezanog uhvatio rukom za kosu i udario glavom u zid, govoreći mu: “Narkomanu, nije ti ovo Rožaje”...

Policajci su tokom istražnog i sudskog postupka tvrdili da su dobili naređenje da zaustave i kontrolišu M. B. a da se on opirao, da nije slušao njihove naredbe, da je zauzeo gard prema njima i da su ga savladali putem poluge.

Govorili su da oštećenog “rukom nisu takli”, a da je on njih pljuvao i prijetio im.

Eraković je u odbrani rekao i da su mu kolege rekle da je riječ “o momku koji je uživalac opojnih droga”, ali da on nema ta saznanja.

Policajac se nakon otkaza žalio višim sudskim instancama koje su potvrdile odluku barskog Osnovnog suda. Nju je pokušao da ospori i na Upravnom i Ustavnom sudu, ali mu to nije pošlo za rukom.

“U postupku pred nadležnim organima i sudovima, utvrđeno je da je odredbom člana 109 Zakona o unutrašnjim poslovima propisano da policijskom službeniku prestaje radni odnos ako je pravosnažnom presudom osuđen za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”, piše između ostalog u odluci Ustavnog suda kojom je odbijena žalba Erakovića.

Nastavak

Deset godina kasnije, Eraković je komandir u Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj i nadgleda raciju 17. juna 2017. godine u nekoliko ulcinjskih kafića.

Zbog zlostavljanja tokom te akcije optuženi su policajci Vladimir Baković, Radovan Milićević i Zoran Pejović, ali ne i on.

Njihov dogovor o uslovnoj kazni zatvora za zlostavljanje više Ulcinjana, najprije je prihvatio sudija Jovan Jovanović, ali je vijeće ukinulo to rješenje nakon žalbe punomoćnika oštećenih, advokata Gezima Hadžibetija.

Policajcima je krajem oktobra počelo suđenje u Osnovnom sudu u Baru - Baković se tereti da je počinio sedam krivičnih djela zlostavljanje, Milićević četiri i Pejović jedno...

“Protiv navedenog rješenja, žalbu je blagovremeno izjavio punomoćnik oštećenih... navodeći da su tim rješenjem povrijeđene odredbe pravičnosti, a sankcija ne odgovara svrsi izricanja krivičnih sankcija... Imajući u vidu okolnosti pod kojima su krivična djela učinjena, brojnost povreda nanijetih oštećenima, iskazanu upornost okrivljenih... očigledno je da se izricanjem uslovnih osuda predviđenih u sporazumu ne može očekivati da će se na okrivljene i druge učinioce dovoljno uticati da ubuduće ne vrše krivična djela”, piše u odluci vijeća.

Navodi se da će sporazum i svi spisi predmeta koji čine sastavni dio dokumenta biti uništeni, kao i da se priznanje okrivljenih dato u sporazumu - ne može koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Zahtjev

Lider pokreta URA Dritan Abazović, nedavno je pitao Veljovića zbog čega je Eraković i dalje komandir ulcinjske policije, uprkos materijalnim dokazima o zlostavljanju brojnih građana tokom racije ljeta prošle godine.

“I ako postoje materijalni dokazi koje ste vi vjerovatno imali prilike da vidite, a mi ih samo objelodanili, reakcije nadležnih institucija koje vi predstavljate redovno izostaju. To za rezultat ima manjak povjerenja građana u rad policije i unižavanje policijskog poziva i profesije. Komandir ulcinjske policije, koji je te noći komandovao akcijom u kojoj je na više mjesta upotrijebljena prekomjerena sila nad građanima i dalje je na položaju. Pomenuti ni u jednom momentu nije pokušao da spriječi upotrebu prekomjerene sile. Šta se time poručuje građanima i kakva se poruka šalje onim policajcima koji časno, odgovorno i profesionalno obavljaju svoj poziv”, rekao je Abazović. On je tada pozvao Veljovića da smijeni komandira ulcinjske policije i ocijenio da odgovornost treba jasno adresirati: “Jer se ćutanje može smatrati odobravanjem”.

Erakoviću greškom zaboravili identitet

U pravosnažnoj prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Baru, kojom je Eraković sa još trojicom kolega osuđen zbog mučenja, njegovi inicijali nijesu bili objavljeni na sajtu sudova.

To je učinjeno nakon pitanja “Vijesti”.

U presudi barskog suda bili su navedeni inicijali ostalih policajaca, dok su umjesto Erakovićevih stajale tačkice.

Iz Osnovnog suda “Vijestima” objašnjeno je da je u pitanju tehnička greška, koju su ispravili.

Mnogi su se tako ponašali, ali nisu ostali bez posla

U ustavnoj žalbi Erakovićevog pravnog zastupnika, advokata Zdravka Begovića pisalo je da izricanje mjere prestanka radnog odnosa policajcima nije pravilo u toj službi...

On je, kako piše u odluci Ustavnog suda, ukazivao na činjenicu da su prvostepenom organu dostavljene u odnosu na pojedine službenike MUP-a, koji su zbog srodnih krivičnih djela osuđeni, ali ne i sankcionisani prestankom radnog odnosa.

U Begovićevoj žalbi piše da zbog toga ne smije da postoji razlika u pogledu primjene zakona za policijske službenike.

Bonus video: