Džez trio Filipa van Enderta u KIC-u "Budo tomović"

Trio Filipa van Enderta crnogorskoj muzičkoj publici predstaviće album "Prisustvo", koji je snimljen nakon njihove turneje 2013.
55 pregleda 0 komentar(a)
Džez trio Filip van Endert, Foto: Backnang.de
Džez trio Filip van Endert, Foto: Backnang.de
Ažurirano: 01.10.2015. 11:50h

Džez trio Filipa van Enderta iz Njemačke premijerno će prirediti koncert u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”, u subotu, trećeg oktobra, u 20 sati, pod pokroviteljstvom Ambasade Savezne Republike Njemačke, a povodom obilježavanja 25 godina od ujedinjenja Njemačke.

Trio Filipa van Enderta je već deset godina prisutan na njemačkoj džez sceni. Njegov novi album, četvrti po redu, “Prisustvo” snimljen je tokom turneje trija 2013. godine i odražava ljepotu, intezitet i bliskost tri muzičara.

Ovaj sastav odvodi slušaoce na putovanje kroz pjenušave zvučne tokove, mirne pitke balade i fascinantne muzičke ambijente. Nakon tri veoma cijenjena albuma (uključujući nominaciju za nagradu Duetscher Schallplatten), ovaj trio osvojio je srca ljubitelja džeza tokom proteklih deset godina i važno mjesto na muzičkoj sceni Njemačke i Evrope.

Album “Prisustvo”, koji će biti predstavljen crnogorskoj muzičkoj publici, je još jedna prekretnica na putu ka vrhunskim gitarskim interprentacijama vođe trija Filipa van Enderta. Njegove pjesme se konstantno valjaju u finim harmonskim strukturama i delikatnim melodijskim linijama.

Kompleksni ritmički unisono pasaži se suočavaju sa atraktivnim soloima. Sa njegovim kompozicijama, izvanrednom gitarskom tehnikom i tvrdoglavim stremljenjima da adaptira standarde, Filip van Endert se kreće ispred savremenih džez trendova.

Kontrabasista Andre Nendža i bubnjar Kurt Bilker su muzičari koji sviraju sa njim od početka. Oni nisu samo poznati po Filipovom triju, nego i po sopstvenim uspješnim dugogodišnjim karijerama.

Koncert trija Filipa van Enderta u nedjelju veče, četvrtog oktobra, biće održan u Zbirci pomorskog nasljeđa, Porto Montenegro u Tivtu, u 20 sati.

Bonus video: