Najbrži cirkus startuje 20. marta, završava 27. novembra

Svjetska automobilska federacija (FIA) ustanovila je kalendar takmičenja za narednu sezonu, koja će startovati 20. marta gran prijem Australije u Melburnu
0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2015. 08:20h

Svjetska automobilska federacija (FIA) ustanovila je kalendar takmičenja za narednu sezonu, koja će startovati 20. marta gran prijem Australije u Melburnu. Naredne sezone voziće se 21 trka, a došlo je i do izmjena u odnosu na ovu sezonu. Gran pri Malezije je sa proljeća premješten na jesen, a umjesto Le Mana voziće se u Bakuu. I posljednja trka pred ljetnju pauzu neće biti Mađarska, već Njemačka (Hokenhajm).

Sezonu će završiti trka 27. novembra u Abu Dabiju.

Nakon 20. marta na dvije sedmice redom će se voziti: Bahrein, KIna, Rusija, Šopanija, Monako, Kanada. Sedmicu nakon Kanade, 19. juna je gran pri Evrope u Bakuu, a potom opet nakon dvije sedmice je takmičenje u Austriji. Sedmicu kasnije je Velika Britanija (10. jul). Dvije nedjelje potom je Mađarska, da bi sedmicu kasnije, 31. jula u Hokenhajmu bio završen ljetnji dio. U Belgiji se karavan nastavlja 28. avgusta, a potom svakog drugog vikenda slijede: Italija, Singapur i Malezija (2. oktobar). Gran pri u Japanu je 9. oktobra, a potom se piloti sele u Ameriku. U SAD-u je 23. oktobra, Meksiku (6. novembar), Brazilu (13. novembra) i posljednja trka je u Abu Dabiju (27. novembar).

Bonus video: