"GRAĐANI, VRATITE ORUŽJE"

Nikšić: Policija oduzela puškomitraljez, ručne bombe, protivavionske metke...

U cilju pune implementacije Zakona o oružju, MUP, UNDP, Misija OEBS-a u Crnoj Gori i CDT su uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke, pokrenuli u junu kampanju „Poštuj život, vrati oružje“
67 pregleda 6 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock.com
oružje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.10.2015. 09:08h

Nikšićka policija oduzela je veću količinu oružja i municije u ilegalnom posjedu izvršivši pretres stana i drugih prostorija porodične kuće Z.Đ. (55) u Nikšiću.

"Oduzeti su puškomitraljez marke “Crvena zastava“ kalibra 7,62mm, puška marke „Mosbet“, tzv. pumparica, kalibra 12 mm, četiri ručne bombe M 75, jedna ručnu bomba M 52, šest protivavionskih metaka vojne upotrebe i manja količinu municije različitih kalibara", saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da su pomenuto oružje i municija upućeni Forenzičkom centru radi vještačenja kao i da je događaju obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Nikšiću, koji će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji krivičnog djela nakon sprovedenih vještačenja.

"Podsjećamo da Zakon o oružju, koji je stupio na snagu 19. marta 2015. godine, propisuje obavezu građanima da policiji predaju oružje koje imaju u nelegalnom posjedu, a ukoliko to dobrovoljno učine za to neće snositi nikakve zakonske posljedice. Ukoliko policija u toku svojih aktivnosti pronađe nelegalno oružje, građanin tada ne može iskoristiti benefite ovog zakonskog rješenja, već će protiv njega biti podnijeta krivična prijava za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, a za neke teže oblike čak osam godina", kazali su iz Uprave policije..

U cilju pune implementacije Zakona o oružju, MUP, UNDP, Misija OEBS-a u Crnoj Gori i CDT su uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke, pokrenuli u junu kampanju „Poštuj život, vrati oružje“.

"Osim prikupljanja nelegalnog oružja cilj kampanje je i podizanje svijesti građana o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja kao i njihovo upoznavanje sa zakonskim odredbama. Od početka primjene Zakona do danas, građani su vratili 353 komada pištolja i pušaka, 90 minsko – eksplozivnih sredstava, 6.785 komada municije i 200 okvira za predato oružje", rekli su iz Uprave policije.

Iz Uprave policije podsjećaju i na proceduru vraćanja oružja.

"Procedura za vraćanje oružja je jednostavna – u tri koraka – pozovi, prijavi i predaj oružje. Naime, građanin pozivom na besplatne brojeve 122 (policija) ili 080 888 888 (CDT) prijavi da želi da vrati oružje, dogovori se o mjestu i vremenu predaje oružja, nakon čega će stručni timovi policije i CDT-a doći da oružje preuzmu. Važno je istaći da građani oružje ne donose sami, kao i da oružje ili eksplozivne naprave ne ostavljaju na javnim mjestima, jer na taj način ugrožavaju svoj i živote drugih građana", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Preporučujemo za Vas