Kuljača i Trnski upiru prstom u Miloša Marovića?

Specijalni tužilac tereti osmoro Budvana da su malverzacijama oko prodaje 26.000 kvadrata oštetili budžet za više od 1.400.000 eura
225 pregleda 120 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2015. 06:44h

Rajko Kuljača i Igor Trnski najvjerovatnije će biti svjedoci saradnici tužilaštva nakon najnovijeg hapšenja sedam Budvana zbog navodnih malverzacija teških gotovo milion i po eura. Njima je određen pritvor do 72 sata, dok sudsko vijeće ne odluči o predlogu državnog tužioca.

Ukoliko odgovor bude pozitivan, bivši gradonačelnik Budve i direktor tamošnjeg Auto-moto društva, tužiocima će ispričati ko je, kako i po čijem nalogu budžet Opštine Budva oštetio za više od 1,4 miliona eura prilikom prodaje dijela državne zemlje iznad Jaza.

Kuljača, Trnski i pet njihovih sugrađana uhapšeni su pod sumnjom da su napunili svoje džepove, a ispraznili opštinsku kasu u poslu oko 26.000 kvadrata zemlje, koja se nalazi tik uz Jadransku magistralu. Osim njih, policija je juče privela nekadašnju šeficu budvanskog katastra, Mirjanu Marović, koja je strina funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, te vlasnika kompanije “Megapromet” Miodraga Miša Mitrovića, kao i procjenitelje Milku Lazarević i Marka Radunovića. Osumnjičeni Ljubiša Baćević nije juče uhapšen, jer se nalazi van države.

Branilac Igora Trnskog, advokat Lazar Aković, izjavio je sinoć “Vijestima” da je njegov klijent iznio odbranu pred specijalnim tužiocem: “Dugo i detaljno je dao odbranu. Određeno mu je zadržavanje do 72 sata. Ne mogu da potvrdim, ali ni da demantujem informaciju da će Trnski dobiti status svjedoka saradnika u ovom predmetu”, kazao je Aković.

Trnski je tužiocu navodno rekao da iza kompletnog posla stoji Miloš Marović, sin visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Kvadrat za 45 eura

Istraga o malverzacijama u tom poslu počela je nakon što je obznanjeno da je AMD vrijednom parcelom u zaleđu plaže Jaz raspolagao i prije nego su je kupili na navodno namještenoj licitaciji. Dva mjeseca prije licitacije, Trnski tu zemlju pod zakup je dao kompaniji čiji je jedan od osnivača Miloš Marović.

Početak priče, međutim, kreće 2008. godine kada je Opština organizovala javnu licitaciju za prodaju 26.000 kvadrata. Budvanska Uprava za nekretnine na čelu sa Mirjanom Marović, kvadrat te parcele procijenila je na 45 eura. Na licitaciju se javljaju tri lokalne firme, čiji su vlasnici međusobno povezani, kako poslovnim, tako i rodbinskim i prijateljskim vezama. Ponude su dostavili nevladina organizacija AMD, zatim kum Miloša Marovića - Marko Vujović, preko kompanije “Orbis” i firma poznatog ugostitelja Nemanje Zeca, “Porto Budva company”.

Parcela je izdata kompaniji Miloša Marovića “Smart IT”. Ta firma sa AMD zaključuje ugovor o zakupu oko hiljadu kvadrata, gdje je planirala da izgradi salon namještaja. Na ime toga projekta, “Smart IT” uzima kredit od 400.000 eura kod CKB-a. Nakon što su izgradili betonski kostur budućeg salona, radovi su iznenada prekinuti.

Marovićeva kompanija kreditnu obavezu “prepušta” budvanskoj firmi “Megapromet”, biznismena Miodraga Miša Mitrovića. On se obavezuje da vrati 300.000 eura, a ostata kredita preuzima “Pantomarket”.

Zimnice “pojele” pare

Iako su zemlju na Jazu uzeli za 1,3 miliona eura, AMD je Opštini uplatio samo 100.000 eura, ali uprkos tome lokalna uprava tada ne raskida ugovor sa Trnskim. AMD potom prodaje zemlju “Megaprometu”, koji na sebe preuzima dug.

Mitrović pola miliona duga “skida” prebijajući dug Opštine, koji su ovi kod njegove firme napravili na ime zimnica zaposlenih. Ostatak duga se takođe kompenzuje - Mitrović preuzima dugove koje je Opština imala prema trećim osobama.

Ni tu se, međutim, ne završna zavrzlama - nekadašnji vlasnici zemlje u Mrčevom polju odlučuju da tuže Opštinu, tvrdeći da je zemljišni kompleks na Jazu njihova đedovina.

“Megapromet” se tada obraća Opštini Budva sa zahtjevom da se obavi razmjena, odnosno da im se na ime zemlje u Jazu ustupi atraktivni zemljišni kompleks od 8.166 kvadrata na pjeni od mora na Crvenoj glavici, naspram grad hotela Sveti Stefan.

O takvom dogovoru, krajem 2009. godine, sačinjena je službena zabilješka, koju su potpisali tadašnji potpredsjednik Lazar Rađenović, vlasnik “Megaprometa” i mještani Grblja koji tvrde da je zemlja njihova.

Opština se povodom razmjene zemlje obraća Ministarstvu finansija i tadašnjemministru Igoru Lukšiću, od kojih traže i dobijaju saglasnost za taj posao.

Nakon zelenog svjetla Ministarstva, parcela na Jazu u septembru 2010. opet se vraća Opštini, odlukom Skupštine opštine. Opština, međutim, zemlju na Jazu u svoje vlasništvo vraća po duplo većoj cijeni - 115 eura po kvadratu i time “Megaprometu” ustupa više od 8.000 kvadrata kod Svetog Stefana.

Za tu odluku glasaju odbornici DPS-a, dok su protiv njihove kolege iz SDP-a.

Lokalna opozicija odavno je slučaj prodaje zemlje na Jazu prijavila tužilaštvu za organizovani kriminal.

Branilac Lazara Rađenovića, advokat Borivoje Đukanović kazao je sinoć “Vijestima” da je njegov klijent pred tužiocem u potpunosti negirao “svaki segment krivične prijave”.

“Odbrana je u posjedu relevantnih činjenica i podataka, međutim oni u ovoj fazi postupka imaju status službene tajne i ne mogu ih saopštiti”, kazao je Đukanović.

Prethodna akcija

Sredinom avgusta 13 bivših i sadašnjih opštinskih funkcionera iz Budve uhapšeno je pod sumnjom da su lokalni budžet oštetili za oko 10 miliona eura, tokom dva posla.

Tužilaštvo tvrdi da je šteta Opštini napravljena malverzacijama tokom izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa TQ Plaza i koncertnog platoa na Jazu.

Kuljača je i u tom predmetu svjedok saradnik, a osumnjičeni su Lazar Rađenović, savjetnik premijera Aleksandar Tičić, brat i kćerka visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović-Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević... Tužilaštvo tereti i glavnu administratorku Opštine Budva Snežanu Žanu Šćepanović, sekretarku za prostorno planiranje Danijelu Marotić, v. d. direktora budvanskog Vodovoda Milenka Medigovića, nekadašnjeg sekretara za zaštitu imovine Novaka Klisića, inženjera geodezije Đorđija Pavlovića, bivšeg direktora Trejd junika Gorana Bojanića i službenika Opštine Budva Miodraga Samardžića.

Tužilac može Kuljači oduzeti status svjedoka saradnika

Kuljača bi, ukoliko tužilac odluči, mogao da ostane i bez svjedoka saradnika u predmetu TQ Plaza...

U Zakonu o krivičnom postupku piše da tužilac može predložiti ukidanje rješenja o svjedoku saradniku “ako se u toku postupka otkrije neko ranije izvršeno krivično djelo organizovanog kriminala svjedoka saradnika”...

Ako se, ipak, to ne desi, onda je zakonski dužan da ispriča sve što zna o poslovima koje insteresuju tužilaštvo.

Iskaz svjedoka saradnika, navodi se, mora biti “značajniji” za dokazivanje krivičnih djela i krivice ostalih učinilaca, od štetnih posljedica krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

Igor Trnski je već robijao zbog AMD Budva

Zbog krivičnog djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi u pokušaju, Igor V. Trnski, Marko S. Vujović, Slobodan R. Pima, Srđan S. Stojanović i Bojan R. Karadžić, osuđeni su na po godinu zatvora, u predmetu AMD Budva.

Istom pravosnažnom presudom Svetlana S. Dragović, osuđena je na šest mjeseci zatvora.

Oni su oglašeni krivim da su državnu imovinu AMD Budva upisali na privatne firme i pokušali da pribave protivpravnu imovinsku korist od oko tri miliona eura.

Prvostepenu presudu izreklo je specijalno vijeće sutkinje Milenke Žižić.

Optužbe su oslobođeni Ante N. Deloik, Milić S. Vlahović i Biserka O. Bojić.

Kako je Uprava za nekretnine procjenjivala vrijednost zemlje

Dvije godine nakon što Opština Budva 2010. godine otkupila svoju zemlju na Jazu, tamošnja Uprava za nekretnine kvadrat te zemlje na uzdrmanom tržištu nekretnina procjenjuje na 90 eura.

U vrijeme takozvanog ekonomskog buma i kupoprodajne groznice, istu parcelu ista Uprava za nekretnine cijenila je 45 eura po metru kvadratnom.

Galerija

Bonus video: