Uhapšeni Mirjana Marović i Igor Trnski, Kuljača ponovo u policiji

Sumnja se da je zloupotrebom službenog položaja opštinski budžet oštećen za preko 1,4 miliona eura
263 pregleda 0 komentar(a)
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.09.2015. 18:50h

Po nalogu Specijalnog tužilaštva rano jutros je u Budvi uhapšeno više osoba, koje su učestvovale u sumnjivoj prodaji, a potom razmjeni zemlje između Opštine Budva, Auto Moto društva i budvanske kompanije Megapromet.

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, uhapšen je vlasnik Megaprometa Miodrag Mišo Mitrović, kao još nekoliko lokalnih funkcionera i rukovodilaca državnih institucija i firmi koje su učestvovale u milionskom poslu. Među uhapšenima je i Rajko Kuljača, bivši gradonačelnik Budve i zaštićeni svjedok u predmetima TQ Plaza i plaža Jaz, u kojima je sredinom avgusta po nalogu Specijalnog tužilaštva uhapšeno 13 bivših i aktuelnih budvanskih funkcionera.

"Vijestima" je rečeno da su uhapšeni i bivša šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, Igor Trnski, nekadašnji direktor AMD-a i procjenitelj Marko Radunović.

Kako je saopšteno našem listu, saslušanje Mirjane Marović završeno je večeras oko 20.30h.

„Sedam lica je lišeno slobode, dok osmo lice nije dostupno. Krivična prijava podnijeta je protiv R.K. , L.R. i M.M. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja na organizovan nacin; protiv I.T., M.M. zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja na organizovan način; protiv M.L. zbog postojanja osnovane sumnje da je pocinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kao i protiv M.R. i Lj. B. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja,“ navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Sumnja se da je zloupotrebom službenog položaja opštinski budžet oštećen za preko 1,4 miliona eura.

Auto moto društvo je u oktobru 2008. godine na tenderu, kupilo od Opštine za 1,3 miliona eura, ili 50 eura po kvadratu zemljišni kompleks od 26 hiljada kvadrata u industrijskoj zoni Jaza, nedaleko od lastve Grbaljske, na samoj Jadranskoj magistrali. Međutim, cjelokupan iznos novca nikada nije legao na račun Opštine, osim nešto manje od sto hiljada eura. zemljišni kompleks ubrzo mijenja vlasnika jer AMD ga ustupa budvanskoj kompaniji Megapromet, koja preuzima ostatak duga AMD -a prema Opštini. Potom nastupa i transakcija u kojoj opština vraća plac na Jazu, a Megapromet dobija zemlju na Crvenoj glavici.

Zemljišni kompleks na Jazu u septemebru 2010. postaje opet opštinski, za to su glasali odbornici DPS, dok su protiv bile kolege iz SDP-a. Prethodno je saglasnost da se izvrši razmjena zemlje dalo Ministarstvo finansija, nas čijem je čelu tada bio Igor Lukšić.

Opština prihvata da zemlju uzme ponovo u svoje vlasništvo, ali po duplo većoj cijeni, od 115 eura po kvadratu, a Megaprometu, ustupi 8.165 kvadrata na Crvenoj glavici kod Svetog Stefana. Odlukom je Opštini pripalo 18.660 kvadrata zemlje, do tada u katastru uknjižene na Megapromet, koju je komisija Uprave za nekretnine procijenila na 2.145.900 eura, ili 115 eura po kvadratu. Opštinska parcela od 8.165 kvadrata, od iste Komisije procijenjena je na 2.365.240 eura, ili 290 eura po kvadratu. Taj posao aminovala je budvanska filijala Uprave za nekretnine.

Cijelu zavrzlamu, prenosa vlasništva opštinske zemlje, iz jedne u drugu ruku, a i ponovno vraćanje pod okrilje lokalne uprave, opozicija je prijavila vrhovnom državnom tužilaštvu, a slučaja je odnedavno ponovo aktuelizovan.

Uskoro opširnije

Bonus video: