Ministarstvo odbrane: Pitajte Beograd gdje je “jaguar”

“Obavještajni centri i jedinice koje su se bavile obavještajnim radom, bile potčinjene Beogradu”...
418 pregleda 19 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Boris Pejović
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.09.2015. 05:19h

Sistem za prisluškivanje “Jaguar”, nije pronađen u Crnoj Gori nakon obnove nezavisnosti. To je “Vijestima” saopšteno iz Ministarsvtva odbrane, na čijem je čelu Milica Pejanović-Đurišić.

Članovi Odbora za bjezbjednost i odbranu u par navrata tražili su informaciju gdje se nalazi moćan špijunski sistem, koji je navodno radio u sklopu Petog vojnoobavještajnog centra bivše Vojske Srbije i Crne Gore.

Iz Tužilaštva su prije par dana “Vijestima” saopštili da ne istražuju da li je i gdje je prije gotovo deset godina nestao “Jaguar”, odnosno da taj predmet nije ni formiran.

“Na osnovu dokumentacije kojom raspolažemo, uključujući i uvid u materijalno knjigovodstvo, nakon obnove nezavisnosti Crne Gore u Vojsci Crne Gore nije utvrđeno prisustvo sistema za prisluškivanje “Jaguar”, kazali su iz MO.

Iz tog ministarstva istakli su da se Crna Gora prije sticanja nezavisnosti, nije “pitala” sa obavještajnim centrima.

“Treba imati u vidu da su u vrijeme bivše države SRJ i državne zajednice SiCG, svi obavještajni centri i jedinice koje su se bavile obavještajnim radom, bile potčinjene nadležnim organima u Beogradu (Vojno obavještajnoj agenciji ili Upravi za obavještajno-izviđačke poslove)”, piše u odgoorima iz MO.

Član Odbora za bezbjednost i odbranu Nebojša Medojević, nedavno je za “Vijesti” ponovio da su u tom skupštinskom tijelu još odavno informisani da se sistem ne nalazi u vlasništvu Vojske Crne Gore, ali da nije ni u Srbiji.

“Mogao je da bude samo na ta dva mjesta. Ono što je bilo na teritoriji Crne Gore pripalo je Vojsci CG, a ono što je bilo na teritoriji Srbije, Vojsci Srbije”, kazao je Medojević tada.

On je pojasnio da je “jaguar” mobilni uređaj, koji je lako prenositi.

“To je jedno koferče koje neko može da ponese sa sobom, a koje ima izuzetne operativne i tehničke karakteristike, jer može da se nosi u autu i da se iz njega prisluškuju i telefonski i direktni razgovori...

To je vrlo opasna altaka i vrlo moćno oružje”, kazao je Medojević.

On je za nestanak prislušnog uređaja optužio “nekog iz strukture vlasti”.

“Otuđio ga je i protivustavno ga zloupotrebljava, prisluškujući opoziciju, novinare, nevladine organizacije, sve oponente režima, ali i poslovne konkurente, strane biznismene...

Prislušni sitem „jaguar" britanskog je porijekla i može da prati 5.000 telefonskih razgovora u minuti sa daljine i do sto kilometara.

Sa njim se može slušati sva žična i bežična telefonska komunikacija, a osoba koja se prati locira se u prečniku od pet metara.

Nestanak “jaguara” bio je česta tema opozicionih poslanika, koji su svojevremeno tvrdili da je završio u rukama kriminalaca.

Dobro obaviješteni izvor iz policije ranije je za “Vijesti” ispričao da postoje dvije mogućnosti gdje bi mogao biti - ili je prodat ili se našao u rukama kriminalaca.

Sagovornik “Vijesti” tada je kazao i da je “poznato da jedan crnogorski kontroverzni biznismen koristi prislušnu tehniku da bi prikupljao informacije od ekonomskog, kriminalnog, ali i političkog značaja”.

Bonus video: