Jovović: Nema dokaza za lažno prijavljivanje

"Ne postoji nijedan dokaz koji bi upućivao na sumnju da se Radenović, neposredno ili posredno, obratio nadležnom državnom tužiocu, kako bi lažno prijavio Jovanku Krunić, kao učinioca krivičnog djela..."
91 pregleda 4 komentar(a)
Goran Radenović, Foto: Savo Prelević
Goran Radenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2015. 12:14h

Sutkinja Željka Jovović odbila je optužni predlog protiv direktora televizije “Pink” Gorana Radenovića, smatrajući da nema dokaza da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje.

U obrazloženju takve odluke, Jovović je navela da ne postoji nijedan dokaz koji bi upućivao na sumnju da se Radenović, neposredno ili posredno, obratio nadležnom državnom tužiocu, kako bi lažno prijavio Jovanku Krunić, kao učinioca krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

“Pri tome, informativne emisije "Minut - Dva" emitovane na televiziji "Pink M", dana 16.08. i 18.08.2015. godine u 17:00 časova, nikako ne mogu imati karakter krivične prijave sa kojom je urednik imao želju da nadležnom državnom tužiocu prijavi krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, već je jedina svrha njihovog emitovanja bila informisanje javnosti o temama za koje je urednik procijenio da mogu biti od javnog interesa”, ocijenila je Jovović.

Ona je dodala i da se postupanje Radenovića “ne može okarakterisati kao očigledno zlonamjerno ili u suprotnosti sa etičkim pravilima novinarstva, jer ime oštećene nije nijednom pomenuto u prilogu, niti se prilog odnosio samo i isključivo na nju, već naprotiv i na druga lica koja je okrivljeni u svijetlu raspoloživih činjenica, doveo u vezu sa pitanjem od opšte važnosti”.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić podnio je krivičnu prijavu protiv Radenovića, nakon što su iz televizije Pink M danima saopštavali da su od konkretnih osoba iz te državne institucije procurile informacije o nedavnom hapšenju budvanskih funkcionera.

Osnovno državno tužilaštvo je, nakon toga, podiglo optužni predlog protiv Radenovića.

Katnić je ranije rekao da se plasiranjem takvih informacija skreće pažnja sa odlučnosti tužilaštva da se izbori sa svim vidovima kriminala.

“Tužilaštvo je posljednja institucija kojoj bi išlo u prilog da povjerljive informacije dostavlja medijima i time ugrozi postupak koji je samo iniciralo”, kazao je ranije Katnić.

Novinari “Vijesti” bili su na licu mjesta prilikom hapšenja Budvana osumnjičenih za višemilionske malverzacije, provjeravajući glasine koje su prethodno stigle i do drugih redakcija, uključujući “Informer” i TV Prvu. Iako to ni na jedan način nije ugrozilo istragu, medijima bliskim režimu danima je glavna tema bila odakle “Vijestima” ta informacija, zanemarujući činjenicu da se osumnjičeni terete da su državu oštetili za oko 10 miliona eura.

Specijalno tužilaštvo vodi izviđaj o navodnom curenju informacija.

Bonus video: