Utočište za migrante umjesto Dismalanda

U postu na sajtu “Dismalanda” objavljenom u nedjelju, stoji najava: “Uskoro ... Dismaland u Kaleu. Sva građa i oprema iz Dismalanda šalju se u 'izbjeglički kamp' u blizini Kalea da bi se izgradila skloništa”
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2015. 09:48h

Benksijev Dismaland, luna park najpoznatijeg grafiti majstora na svijetu smješten na hektaru plaže u ljetovalištu Veston super Mer, u Somersetu, na jugozapadu Engleske, demontiran je za vikend i spremljen za preseljenje u Kale, gdje će pružiti utočište izbjeglicama.

Procenjuje se da se 5.000 izbjeglica ulogorovalo oko francuske luke Kale, uključujući i lica raseljena iz Sirije, Libije i Eritreje.

U postu na sajtu “Dismalanda” objavljenom u nedjelju, stoji najava: “Uskoro ... Dismaland u Kaleu. Sva građa i oprema iz Dismalanda šalju se u 'izbjeglički kamp' u blizini Kalea da bi se izgradila skloništa”.

Ovaj tekst propraćen je fotografijom izbjegličkog kampa u Kaleu nad kojim je vatrom opustošeni Pepeljugin dvorac iz bajke, uz Benksijevu opasku: “Onlajn ulaznice neće biti dostupne”.

Umjetnička instalacija/tematski park otvorio je svoja vrata posjetiocima posljednji put u nedjelju, nakon veoma uspješnog, ali kratkotrajnog, petonedjeljnog postojanja. Inspirisan Diznilendom, ali mnogo turobnije atmosfere, što potvrđuje i njegov naziv “Dismaland” (žalosna, nesrećna zemlja), park je sadržao iskrivljeni dvorac iz bajki, jezero sa brodom prepunim migranata i kampom za obuku anarhista.

Više od tematskog parka, “Dislamand” bio je izložba na otvorenom sa djelima klasičnih, ali i strit art umjetnika poput Dejmijena Hersta, Dženi Holcer, Dejvida Šriglija, Eskifa i Pola Insekta.

“Najnesrećnije mjesto na svijetu”, Dismaland, inspirisano “najsrećnijim mjestom na svijetu", Diznilendom, otvoreno je 22. avgusta. Za nešto više od mjesec dana Dismaland je ugostio oko 150 hiljada posjetilaca, od kojih su neki pristigli u Veston super Mer samo da bi pogledali ovu nesvakidašnju pop-up izložbu, čime su pokrajini Somerset popunili budžet sa oko 20 miliona funti. Dismaland je zatvoren uz grandiozan šou u duhu cijele satirično-post-apokaliptične Benksijeve priče. Na završnom koncertu nastupali su Blur, Pussy Riot i Kejt Tempest pred brojnom publikom koja je ovaj projekat podržala u maskiranom izdanju i odličnom raspoloženju.

Galerija

Bonus video: