"Šarena laža": Priče koje nude savjete i rješenja

“Autori nude alternativna rješenja za mnoge probleme koje sami sebi stvaramo kroz život“
389 pregleda 1 komentar(a)
Šarena laža, Foto: Svetlana Mandić
Šarena laža, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.09.2015. 06:50h

Šarena laža“ je manipulacija, ali svako od nas je, svjesno ili nesvjesno, povjerovao makar u jednu takvu laž - počev od one roditeljske, bezopasne, pa da onih odraslih, nimalo bezazlenih.

Knjiga „Šarena laža“, autora Ratka Batakovića i Veselina Gardaševića, prema riječima novinara i publiciste Vlatka Simunovića, na popularan način će popuniti makar djelić praznine koju svako od nas ima ako se pozabavi sopstvenom filozofijom življenja.

“Zaokupljeni smo savršenstvom stvari i zapostavljamo savršenstvo življenja. Zaboravili smo da je ‘imati’ pojam ekonomije i tržišta, a da je ‘biti’ pojam filozofije, psihologije i aksiologije, i predstavlja vrhunsku vrijednost u sistemu vrijednosti koja se stvara pomoći ‘imati’, ali ga prevazilazi”, kazao je Simunović na promociji knjige.

Bataković i Gardašević kroz 35 priča „savjetodavnog karaktera“, kazao je Simonović, upozoravaju da su „imari“ i „biti“ uzajamo uslovljeni i određeni i da tek u srećnom spoju dobijaju svoj istinski smisao i funkciju.

“Autori nude alternativna rješenja za mnoge probleme koje prvenstveno sami sebi stvaramo kroz život. Oni su saznali da ‘biti’ znači biti razvijena, plemenita i zrela ličnost, znači imati - svijest, savjest, mišljenje, osjećanje i znanje o sebi, vremenu i prostoru u kojem postojite”, istakao je Simonović.

Knjiga je, smatra Velibor Bošković, direktor “Tehnopolisa”, motivaciono štivo koje ukazuje na činjenicu da vrijeme leti dok mi to, zbog straha, pokušavamo porisnuti, ali nas i opominje da se upitamo šta ćemo uraditi dobro za sebe i druge i jesmo li toga dana uradili najbolje što smo smo mogli. Sadržina “Šarene laže”, koja je razumljiva svim uzrastima koji “za cilj imaju napredak”, je, kako je kazao Bošković, njegov životni postulat.

Knjigu je izdao “Magellan” a ilustrovao akademski grafičar Ilija Nikčević.

Bonus video: