Tužilaštvo provjerava kako se gradilo Rusko selo

O nelegalnoj gradnji Ruskog sela još 2008. javno su govorili iz MANS-a, prozivajući tadašnjeg gradonačelnika, jer nije sproveo rješenje o rušenju nelegalnih vila
324 pregleda 32 komentar(a)
Rusko selo, Foto: Luka Zeković
Rusko selo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.09.2015. 05:24h

Specijalno tužilaštvo provjerava da li je bilo malverzacija i prilikom izgradnje Ruskog sela, na liticama brda Česminova iznad Svetog Stefana.

Po nalogu tužioca Inspektori Odsjeka za borbu protiv organizovnog kriminala i korupcije, iz Opštine su uzeli kompletnu dokumentaciju u vezi sa gradnjom luksuznog kompleksa vila u naselju Carsko selo.

Projekat rezidencijalnog kompleksa od 36 vila, prije gotovo osam godina promovisao je kolašinski biznismen Zoran Ćoćo Bećirović.

On je još u januaru 2007. podnio zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za gradnju kompleksa vila.

U taj posao naknadno ulazi i kompanija Trejd junik, koja navodno preuzima polovinu objekata na brdu. Javnosti nijesu saopšteni detalji tog posla, ali u katastarskim papirima nema podataka o izgrađenim vilama.

Vile koje se strmo spuštaju sa obje strane brda, okružujući crkvu Svete neđelje, već su završene na dijelu parcele koja se vodi na firmu Trejd junik.

To nije slučaj sa objektima koji se nalaze na Bećirevićevoj zemlji.

Usvajanjem planskih dokumenata, studije lokacije “Blizikuće” i “Tudorovići”, legalizovano je i naselje iznad Svetog Stefana, čija gradnja je počela bez ijednog papira. O nelegalnoj gradnji Ruskog sela još 2008. javno su govorili iz MANS-a, prozivajući tadašnjeg gradonačelnika, jer nije sproveo rješenje o rušenju nelegalnih objekata Trejd junika i Bećirovića.

Partnerski odnosi Trejd junika i Opštine Budva već su pod lupom Specijalnog tužilaštva.

Nakon što su u avgustu uhapšeni, 13 bivših i aktulenih opštinskih funkcionera, tužilaštvo je od grada tražilo kompletnu dokumentaciju o poslovima Opštine i kompanije na čijem je čelu Mirko Latinović.

Ta firma vlasnik je kompleksa u centru Budve TQ Plaza. Lokalni čelnici su, tvrde iz tužilaštva, Opštinu oštetili za oko osam miliona eura, dok su se dogovarali o poslu oko izgradnje tog luksuznog objekta.

Viši sud je donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja na gotovo 30.000 kvadrata stambeno -poslovnog prostora u TQ Plaza, koji su uknjiženi na kompaniju Trejd junik.

Sumnja da se u okviru tih kvadrata kriju stambeni i poslovni prostori pojedinih opštinskih i funkcionera DPS-a, na koje je navodno ukazao svjedok saradnik, bivši gradonačelnik Rajko Kuljača, bio je signal da se stavi “šapa” na imovinu Trejd junika u TQ Plazi.

Krak tužilačke istrage potom je usmjeren na drugi značajan opštinski projekat u kojem je Trejd junik bio jedan od izvođača radova - postrojenje za tretman otpadnih voda u naselju Vještica.

Tužilaštvo je otvorilo izviđaj i u tom predmetu, a saslušani su i rukovodioci firme “WTE otpadne vode Budva”, koja realizuje 120 miliona eura težak projekat.

Bonus video: