Advokat traži slobodu za Pavićevića: Mogao se skloniti da je htio

“Vijeće Višeg suda samo reda radi navodi da je djelo posebno teško zbog načina izvršenja i posljedice, ali ne obrazlaže to”
90 pregleda 14 komentar(a)
Dušan Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Dušan Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.09.2015. 05:19h

Vijeće Višeg suda nije obrazložilo zašto je pritvor Žarka Pavićevića nužan za nesmetano vođenje krivičnog postupka protiv njega i zato se Apelacionom sudu predlaže ukidanje rješenja o pritvaranju bivšeg gradonačelnika Bara.

To piše u žalbi Pavićevićevog branioca, advokata Dušana Lukšića, koji je provostepeno rješenje vanraspravnog vijeća Višeg suda ocijenio neodrživim.

Pavićević i njegova saradnica Danijela Krković uhapšeni su zbog sumnje da su za oko tri miliona oštetili barski budžet.

Tužilac nije tražio pritvaranje Krkovićeve, a Pavićević je odveden iza rešetaka nakon što je u Višem sudu prihvaćena žalba nakon njegovog puštanja da se brani sa slobode

“Vijeće Višeg suda samo reda radi navodi da je ovo djelo posebno teško zbog načina izvršenja i posljedice, gdje nigdje ne navodi koje su to posljedice i zbog čega je to krivično djelo posebno teško”, navodi Lukšić.

On pita da li je moguće odrediti pritvor samo na osnovu prepisivanja zakonske norme, bez utvrđivanja razloga specifičnih za postupak...

“Odbrana se nada da nije i da će vijeće Apelacionog suda ovo sagledati na valjani način i donijeti zakonitu odluku“.

“Pravna praksa i nauka ne poznaje da se nešto podrazumijeva, već se za svaki stav moraju dati valjani argumenti. Prisustvo Žarka Pavićevića nikada nije bilo i ne može biti sporno, jer se u postupku izviđaja okrivljeni na svaki poziv specijalnog tužilaštva uredno odazivao, tako da je i znao da postoji mogućnost da se postupak može pokrenuti te je imao mogućnosti da se privremeno skloni i ne bude dostupan, a što nije uradio. Svi dokazi do kojih je specijalno tužilaštvo moglo doći su kod njih, bili su predmet vještačenja i na osnovu njih je podignuta naredba za sprovođenje istrage. Nesmetano vođenje postupka je ovakvim stavom samo onemogućeno odbrani, jer joj je određivanjem pritvora Pavićeviću, onemogućeno da aktivno učestvuje”, piše u žalbi.

Bonus video: