Armstrong vraća bonuse za titule na „Turu”

Kompanija SCA Promotions je tokom godina platila 10 miliona dolara Armstrongu, ali je sada izgubio tužbu na sudu
0 komentar(a)
Lens Armstrong, Foto: Beta/AP
Lens Armstrong, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.09.2015. 11:06h

Od jednog od najpopularnijih, Lens Armstrong je postao možda i najomraženiji sportista na svijetu.

Osramoćeni američki biciklista, koji je priznao da se tokom cijele karijere dopingovao, mora da plati i cijenu te prevare.

Čovjeku kojem je oduzeto sedam titula na „Tur de Fransu” je naloženo da vrati novac koji je dobio kao bonuse za slavlja na Jelisejskim poljima.

Kompanija SCA Promotions je tokom godina platila 10 miliona dolara Armstrongu, ali je sada izgubio tužbu na sudu.

„Zadovoljan sam što sam ostavio ovaj slučaj iza sebe i radujem se što nastavljam dalje”, rekao je Armstrong, koji se i izvinio kompaniji iz Dalasa.

Armstrong, ipak, nije otkrio koliko je platio u sklopu nagodbe.

SCA Promotions je prvobitno odbila da plati novac kojim se pokriva bonus za Armstrongovu šestu titulu na „Turu” 2004. godine.

Bivši biciklista je 2005. dobio tužbu protiv te kompanije, kada je potvrđeno da u ugovoru stoji da će novac biti isplaćen u slučaju da je Armstrong zvanični pobjednik.

Tada je naloženo da SCA Promotions mora da plati dva i po miliona dolara, uz sedam i po miliona, koliko je već dala najpoznatijem biciklisti na svijetu.

SCA Promotions je, međutim, 2013. podnijela zahtjev za povraćaj novca kada su Armstrongu oduzete sve titule na „Tur de Fransu”.

A Armstrong je u centru pažnje medija i zbog filma "Program", koji se bavi njegovom prevarom.

Film je premijerno prikazan 16. septembra u Francuskoj, a oskarovac Dastin Hofman glumi Boba Hamana, predsjednika kompanije SCA Promotions.

Bonus video: