Specijalno tužilaštvo ispituje posao od 120 miliona

Tužilaštvo otvorilo izviđaj projekta izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica
212 pregleda 22 komentar(a)
postrojenje za otpadne vode, Foto: Vuk Lajović
postrojenje za otpadne vode, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.09.2015. 06:39h

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je izviđaj u slučaju izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, projektu vrijednom 120 miliona eura.

Kako je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora, inspektori Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i iz Sektora privrednog kriminala, sedam dana intenzivno prikupljaju dokumentaciju iz preduzeća "WTE Otpadne vode Budva", koja upravlja postrojenjem kao i dokumentaciju iz opštinskog arhiva.

Tužilaštvo posebno zanimaju radovi koji su naknadno izvođeni, način na koji su izabrani pojedini izvođači radova te zbog čega za pojedine građevinske radove nijesu raspisivani tenderi. Kako se navodi, posebno se istražuje povezanost vlasnika pojedinih firmi sa opštinskim i funkcionerima DPS-a.

Nakon što je u okviru afere "TQ Plaza-Plato na Jazu", sredinom avgusta pritvoreno 13 opštinskih funkcionera, krak istrage usmjeren je i na izgradnju postrojenja u Vještici.

Osim navodnog iskaza svjedoka saradnika Rajka Kuljače tužioci su odlučili da se bave postrojenjem u Bečićima jer je jedan od izvođača radova kompanija Trejd junik, koja je bila angažovana kao investitor u izgradnji poslovno-stambenog kompleksa "TQ Plaza". Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” pred specijalnim tužiocem iskaze je, u svojstvu građana, već dalo nekoliko rukovodilaca u ovoj firmi.

Priča o projektu, kojim je bilo predviđena izgradnja postrojenja u Vještici, na Svetom Stefanu i Buljarici, kao i izgradnja nove kanalizacione mreže i podmorskih ispusta, formalizovana je početkom juna 2009. godine, kada je Opština Budva zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom “WTE Wasertehnik” iz Esena. Projekat se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo lokalne uprave i njemačke kompanije, uz finansijsku podršku Njemačke razvojne banke.

Postrojenje u Vještici, koje je u oktobru 2014. svečano otvorio premijer Milo Đukanović, već je izazivalo ekološku katastrofu u bečićkim naseljima Boreti i Ivanovići zbog neriješenog pitanja odlaganja otpadnog mulja. Budvanska uprava, u međuvremenu, nije uspjela da ispunjava kreditne obaveze iako je uzela kredit od 58.560.000 eura.

Prvobitnim ugovorom je bilo predviđeno da rok izvođenja radova bude pet godina, a rok otplate kredita 20 godina sa grejs periodom od tri i po godine. Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 30. decembra 2008. dala saglasnost da se opština Budva kreditno zaduži.

Vlada je 4. februara 2010. usvojila informaciju o kreditnom aranžmanu za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u opštini Budva, nakon čega je Ministarstvo finansija izdalo državnu garanciju u iznosu od 29.250.000 eura.

Ugovor je predvidio i osnivanje preduzeća “WTE otpadne vode Budve”, kome je povjeren projekat. Nakon osnovnog ugovora, uslijedilo je potpisvanje još tri sporazuma, pa je krajem septembra 2010. značajnije promijenjen obim posla i odustalo se od izgradnje postrojenja na Svetom Stefanu.

Drugim sporazumim iz 2011. predviđeni su dodatni radovi na postrojenju u Buljarici, vrijedni 12 miliona eura. Trećim sporazumom, koji je Opština potpisala krajem prošle godine, zbog neredovnog izmirivanja kreditnih obaveza promijenjen je plan otplate.

Iako se Opština za izgradnju postrojenja kreditno zadužila 58 miliona, preliminarni izvještaj revizije završnog računa za 2014. budvanske uprave, koji je uradila Državna revizorska institucija, pokazao je da će nakon tri sporazuma iznositi precizno 121.242.541 eura, od čega je 80 miliona za otpatu glavnice dok je ostatak za kamate.

Firmi “Ekspoloring” za projekat isplaćeno 5,6 miliona eura

Članovi skupštinske Komisije za praćenje realizacije projekta tretmana otpadnih voda Đorđe Vujović i Mijomir Pejović pozvali su specijalnog tužioca da preispita slučaj, navodeći da već dvije godine vlast u Budvi sprečava raspravu o izvještaju Komisije.

"U izvještaju se jasno vidi da su cijene određenih izvedenih situacija u projektovanju i izgradnji višestruko uvećane i to oko 20 miliona eura. Na ovome poslu su se našli provjereni partneri iz poslova izgradnje desalinizacije, TQ plaze i akva-parka. Specijalni tužilac treba da ispita cijeli tok izgradnje”, kazao je Vujović, koji je šef odborničkog kluba DF-a.

Pejović, koji je odbornik Demokratske Crne Gore, navodi da posao u Vještici nije išao uobičajenom procedurom, ističući da je posao izgradnje dodijeljen Trejd juniku iako nije imao licencu, dok je za firma “Eksploring” iz Nikšića izabrana za projektanta bez javnog konkursa.

“Građani Budve su toj firmi platili 5,6 miliona eura za projektovanje. Tako je projektovanje sekundarne kanalizacione mreže za Jaz, Prijevor i Svinjište plaćeno 167.759 eura, iako izrada jednog DUP-a, koji je sadržajniji i sveobuhvatniji ne košta više od 15.000 eura”, naglasio je Pejović.

Bonus video: