Bez uprave i sponzora zbog duga od 85 hiljada eura

150 pregleda 3 komentar(a)
OK Budućnost, Foto: OK Budućnost
OK Budućnost, Foto: OK Budućnost
Ažurirano: 26.09.2015. 13:50h

Već treću godinu zaredom, odbojkaši Budućnosti se bez predsjednika i uprave kluba pripremaju za start nove sezone (počeli su 10. avgusta). I nema nagovještaja da bi trostruki prvaku bivše Jugoslavije, prvi crnogorski odbojkaški učesnik Lige šampiona, te prvi šampion u nezavisnoj Crnoj Gori, ubrzo mogao da stane na noge, kako dolikuje klubu koji je godinama bio sinonim uspješnog sportskog kolektiva, i u bivšoj državnoj zajednici Srbija i Crna Gora.

Od odlaska Podgoričke banke (novi vlasnik banke, Sosijete Ženeral, nije bio zainteresovan za nastavak saradnje), koja je prvo preko Radmile Savićević, a potom i Mladena Rabrenovića, bila više od generalnog sponzora, te Predraga Bajovića, koji je posljednji bio voljan da zasuče rukave i klubu (preko spstvene firme Bohor, uz Plantaže, Hipoteraknu banku, Volvoks...) obezbijedi normalno funkconisanje, Budućnost „životari“ za crnogorskoj odbojkaškoj sceni. Budućnost je, čak, morala da napusti i dio sopstvenih prostorija koje je godinama koristila u okviru SC „Morača“, i ustupi ih Atletskom savezu...

“Ljudima koje ste pomenuli dugujemo veliku zahvalnost”, kaže za „Vijesti“ trener Budućnosti Zoran Vukčević.

Ali pomenutih odbojkaških zaljubljenika više nema u klubu, ali ni bilo koga drugog...

“Kad je račun pod blokadom, niko neće da se prihvati ne znam ja čijih i kojih dugova. To je najveći razlog što Budućnost nema upravu i sponzore. Pojavili su se neki momci koji su željni da pomognu. To je generacija '83, Ivan Vuković, Mladen Brnović, Miljan Vukotić, Miloš Mitrović, Mirko Janković, koji su bili dio Budućnosti jedno vrijeme. Oni su kao “krizni štab”, koji pokušava da se pomogne klub. Ne mislim samo finansijski, već organizaciono, da sve to polako stane na noge. A finansijski se jedino uz pomoć Opštine finansijska klupska kriza može riješiti”, dodaje Vukčević.

Iako ima i određenog duga prema nekim bivšim igračima, kao i na ime stanarine, skoro čitav dug podgoričkog kluba ,zbog kojeg je blokiran, račun je prema gradskom preduzeću „Sportski objekti d.o.o.“, koja između ostalog gazduje Sportskim centrom „Morača“, kojem je Budućnost ostala dužna za odigravanje utakmica. Dug prema „Sportskim objektima d.o.o.“, prema riječima Vukčevića, nastaio je u periodu između 2005. i 2010. godine (u vrijeme kada je Budućnost imala sponzore i upravu), i iznosi 85 hiljada eura..

“To je nešto što je od avgusta 2013. godine ukopalo Budućnost. Mi od tada imamo strahovite probleme da bilo šta da završimo. Pokušavamo da nađemo načina da prevaziđemo tu situaciju. Krenuli smo u neki pokušaj poravnanja, tako što smo „Sportskim objektima“ za neku cifru ustupili opremu i podlogu za odigravanje odbojkaških utakmica, koje “Morača” nije imala, ne bi li se krenulo sa mrtve tačke. Najveću nadu imamo u Upravu za sport i Sekretarijat za sport Opštine Podgorica, jer ovaj klub je nekada dobro predstavljao opštinu i državu na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Ekipa, koja je prošle godine igrala finale plej-ofa i polufinale Kupa Crne Gore, je u pogonu mjesec i po dana.

“Sad su, poslije bazičnog dijela, ušli u sistem teretane i tu rade na popravljanju svojih fizičkih karakteristika. Što se tiče dvorane, radimo standardno, tehniku, pošto posljednje nedjelje oktobra počinje prvenstvo, a 1. oktobra ćemo početi sa uigravanjem. Uglavnom, zadovoljan, momci su orni, rade, željni su dokazivanja i pokazivanja njihovog napretka”.

Mladi podgorički sastav je ljetos ostao bez dvojice igrača iz prošlogodišnjeg sastava, Miloša Tatara i Gorana Boškovića, ostatak ekipe je isti predvođen “starijima” Bojanom Strugarom i Bojanom Radovićem.

“Na mjesto Tatara će više prostora dobijati Pejović, a na poziciji tehničara radi i pomoćnik Balša Radulović. Pejović je mlad, 99. godište, mora da dobije više prostora”.

Što se tiče ambicija u predstojećoj sezoni, Vukčević kaže:

“Iste kao i prethodnih godine. Rad sa mlađima, akcenat je na pravljenju igrača. Da što više mladih igrača izađe iz naše škole, igrača koji će dostojno da predstavljaju Budućnost i reprezentativne selekcije. Poput Vukašinovića, Babića, pa i Lakčevića. I Ječmenica je neku afirmakciju stekao u Budućnosti. Svi oni napreduju kroz jači trening sa jačim saigračima, uz igranje jačih utakmica. To nam je cilj i u narednom periodu. I omasoviti što više školu odbojke”, kaže trener Budućnosti.

Za sezonu treba od pet do sedam hiljada

Vukčević kaže da Budućnosti, u ovim uslovima, treba između pet i sedam hiljada eura, zavisno od toga gdje će igrati mečeve kod kuće.

“Mi te pare nemamo. Mučili smo se i prošle godine, neke troškove smo pokrili od naše škole odbojke, a nekoliko puta smo naišli i na razumijevanje od strane Saveza i Sekretarijata za sport. Igor Vušurović pokušava da pomogne. Svi pokušavaju da pomognu, ali ta blokada računa, taj dug prema “Sportskim objektima” je, ponavljam, ukopao Budućnost i doveo do toga da klub nema sponzora”, ističe Vukčević.

Ako se ugasi Budućnost, ugasiće se i Budvanska rivijera

Bivši igrač i proslavljeni trener Budućnosti Igor Kolaković, za čije trenersko ime su vezani svi uspjesi podgoričkog kluba, uvijek i na bilo kojem mjestu, intervjuu govori o svom nekadašnjem klubu.

“Budućnost je ostala, praktično, na plećima i entuzijazmu jednog ili dva čovjeka, koji, naravno, nemaju tu moć da mogu da pokrenu stvari na najveći mogući nivo. Poslije toliko godina sa velikom tradicijom, Budućnost nije u stanju da se vrati na ovo što je bila. Bez pomoći ljudi koji brinu o sportu u Crnoj Gori, apsolutno, Budućnost, kao nekada potpuno zdrava cjelina, će se ugasiti. Sa gašenjem Budućnosti, ne zaboravite, ugasiće se i Budvanska rivijera. Kad se ugasi Budvanska rivijera, igrači neće moći da nastupaju ni za reprezentaciju, jer Savez neće postojati. Ako Savez ne bude postojao, neće ga priznati ni Evropska ni Svjetska federacija. Nažalost, iako to sada izgleda dosta pesimistički, nismo daleko od toga", rekao je Kolaković, trener francuskog Kana, krajem maja ove godine, na tribini u Podgorici, povodom debitanskog nastupa Crne Gore u Svjetskoj ligi.

Kolaković je za predstojeću sezonu obezbijedio dvije garniture dresova za prvi tim. Jednu garnituru je poklonio i bivši igrač podgoričkog kluba, Darko Vlahović.