Pavićević na slobodi, sudija krivi tužioca

I branilac Pavićevića, advokat Dušan Lukšić sinoć je kazao da nije očekivao takvu odluku sudije za istrage
350 pregleda 81 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.09.2015. 05:31h

Žarko Pavićević pušten je sinoć iz pritvora, nakon što je sudija za istragu Miroslav Bašović konstatovao da nijesu ispunjeni uslovi Zakona o krivičnom postupku (ZKP) na koji se pozvao tužilac, tražeći da nekadašnji gradonačelnik Bara ostane iza rešetaka.

Sudija tvrdi da se tužilac pozvao na član koji govori da je osumnjičeni morao ostati pritvoren, jer je se tereti za “krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od preko 10 godina”...

Međutim, Bašović je ocijenio da “to nije dovoljno za primjenu ovog pristvorskog osnova”.

On je konstatovao da se tužilac, pozivajući se na ZKP (član 175, stav 1, tačka 4) - nije pozvao na činjenicu da je pritvor nužan zbog nesmetanog vođenja postupka.

“Uočava se da tužilac ne smatra nužnim određivanje pritvora radi nesmetanog vođenja postupka, već samo radi postojanja okolnosti koje djelo čine posebno teškim zbog načina izvršenja ili posljedica... Ako Specijalno tužilaštvo ne smatra da je pritvor nužan radi nesmetanog vođenja postupka, onda ni sud nema nikakvog razloga da smatra da je pritvor nužan radi nesmetanog vođenja postupka”, navodi se u Bašovićevom obrazloženju odluke.

I branilac Pavićevića, advokat Dušan Lukšić sinoć je kazao da nije očekivao takvu odluku sudije za istrage: “Ali, takva odluka je jedina pravedna”.

Tužilaštvo će se žaliti na odluku Bašovića, saznaju “Vijesti”.

Specijalno tužilaštvo donijelo je naredbu za sprovođenje istrage, kojom su Pavićević i nekadašnja direktorica njegove kompanije Zavod za igradnju Bara Danijela Krković osumnjičeni su da su toj firmi protivpravno pribavili gotovo dva miliona eura i istovremeno za isti iznos oštetili lokalni budžet.

“Osim toga, sumnja se da je osumnjičeni Ž.P. (Pavićević) pričinio Opštini Bar i štetu u iznosu od oko 930 hiljada eura”, piše u jučerašnjoj izjavi iz Tužilaštva. Tužilac nije tražio jednomjesečni pritvor za Krkovićevu.

Hronologija

Pavićević je, tvrde istražitelji, bez odobrenja Skupštine opštine Bar avgusta 2007. godine zaključio ugovor sa ministarstvima zdravlja i prosvjete, Fondom zdravstva, Prvom bankom i Direkcijom javnih radova o regulisanju međusobnih obaveza po osnovu finansiranja izgradnje stambeno - poslovnog objekta u Baru, za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u tim institucijama.

Navodi se da je on garantovao urednu otplatu kredita u visini od 4.034.910 eura, tako što je krajem 2007. izdao 20 bjanko mjenica i 20 mjeničnih ovlašćenja koje je predao Prvoj banci.

Prethodno je, piše, direktorica njegove tadašnje firme Krković zaključila ugovor sa Prvom Bankom na iznos od 319.708 eura sa kamatnom stopomom od 10,20 odsto na godišnjem nivou i taj novac je prebačen na račun ZIB-a.

Iz Specijalnog tužilaštva objašnjavaju da je to omogućilo Pavićeviću da, kao predsjednik Opštine Bar, a suprotno opštinskom Statutu i bez odobrenja Skupštine opštine, zaključi ugovor o jemstvu sa Prvom bankom, kojim je obavezao Opštinu da će u slučaju neurednog vračanja kredita ZIB-a, Opština vratiti kredit.

“Iako je znao da preduzeće ZIB neće vratiti predmetni kredit”, navode iz tužilaštva.

Dodaje se da je Pavićević 30. septembra 2013. zaključio novi ugovor, kojim je prihvatio obavezu da Opština Bar plati dospjele kamate po ugovoru iz avgusta 2007., tako što će aktivirati mjenice - sa računa Opštine u korist Prve banke prenešeno je 1,536.673 eura.

I taj novac otišao je u kasu ZIB-a, vjeruju tužioci.

“Jer preduzeće nije u cjelosti izvelo ugovorene građevinske radove, a cjelokupan iznos novca po označenom ugovoru je primilo”.

Navodi se da je Pavićević u svojstvu gradonačelnika i krajem 2013. zaključio ugovor sa “svojim” ZIB-om u stečaju - da Opština završi izgradnju stambeno poslovnog objekta za potrebe Ministarstva prosvjete, iako to nije bilo u interesu grada.

U januaru 2014. godine, osumnjičeni donosi odluku da se sa računa Opštine, na ime navodnog investicionog ulaganja u finansiranje završetka radova na tom objektu, prenese 545.398 eura raznim podizvođačima, koji su radove izvodili za račun ZIB-a, tvrde tužioci.

“Da bi 3. aprila 2014. godine donio odluku o uvećanju tih sredstava za još 384.200 eura, koje su sa računa Opštine Bar prenosile podizvođačima, čime je Opštini Bar pričinio štetu u iznosu od 929.598 eura, a imovinsku korist podizvođačima”, piše u naredbi za sprovođenje istrage.

Čekanje

Iako su još 2011. imali indicije da je Pavićević teško oštetio opštinski budžet, nadležni su pustili da se navodna krađa nastavi, pa je bivši gradonačelnik tek sada osumnjičen za krivična djela koja je činio sve do 2014. godine.

To su juče saopštili iz MANS-a, konstatujući da krivična djela koja se Pavićeviću stavljaju na teret, mali su dio materijala koji se nalazi u obradi pred specijalnim tužiocem za organizovani kriminal.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac, poručio je juče da ta NVO očekuje da se istraga proširi i na period prije 2007. godine, naročito za djela kojima već prijeti zastara: “Hapšenja u Baru se moraju nastaviti, jer Pavićević svakako nije bio usamljen u vršenju krivičnih djela za koja se sumnjiči”.

I Acu Đukanoviću je činio

On je konstatovao da se u dokumentaciji za ostala krivična djela rađena na štetu budžeta Opštine Bar i državnog budžeta, pominju i aktuelni ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović, brat premijera Aleksandar Đukanović i Ratko Vujačić, kum premijerovog savjetnika Milana Roćena.

“Promjenom planske dokumentacije na građevinskim placevima u vlasništvu Aleksandra Đukanovića, kojima su značajno povećani kapaciteti za gradnju, Pavićević je za nekoliko puta povećao vrijednost parcela koje je Đukanović prethodno kupio od Opštine Bar. Razlika u toj cijeni je direktna šteta po barski budžet koja se mjeri milionima eura. Osim u Baru, ovaj sistem je već više puta primjenjivan i u Opštini Budva”, navodi se u tekstu MANS-a.

Pavićević je, kako tvrde, zahvaljujući Gvozdenoviću, omogućio ZIB-u, ali i kompanijama poslovnih partnera, da bez sankcija legalizuju dodatno sagrađene spratove, ponovo na štetu opštinskog budžeta.

Pavićević je, kako tvrde, zahvaljujući Gvozdenoviću, omogućio ZIB-u, ali i kompanijama poslovnih partnera, da bez sankcija legalizuju dodatno sagrađene spratove

“Jedna od partnerskih kompanija je bila i kompanija 'Longrun-invest' u vlasništvu Ratka Vujačića, protiv koga je MANS već podnio odvojenu krivičnu prijavu zbog utaje više od pola miliona eura poreza prilikom prodaje stanova ruskim državljanima u Baru”.

Iz MANS-a tvrde da je kredit, zbog kojeg je kompanija ZIB u stečaju, uzet tako što je Pavićević pod hipoteku stavio zemljište kamenoloma, koje je nezakonito pribavljeno tokom privatizacije ZIB-a i dodatno opterećeno teretom restitucije.

“ZIB je i na račun nikad okončanih radova na sportskoj dvorani u Baru od Opštine dobio dvije vrijedne građevinske parcele u centru grada. Iako nije dovršio radove, ZIB je zadržao parcele, a Pavićević kao predsjednik Opštine sa drugom kompanijom napravio novi dogovor za kompletiranje radova. Tako je Opština zapravo dva puta platila sportsku dvoranu”, piše u saopštenju Milovca.

Kompletna imovina Pavićevića je pod hipotekom

Žarko Pavićević na svoje ime ima trosoban stan od 85 kvadrata u naselju Novi Bar. Taj stan, prema podacima sa sajta katastra, kupio je prošle godine.

Njegov sin Predrag Pavićević takođe ima stan u Novom Baru. Radi se o jednosobnom stanu od 47 kvadrata, koji je trgovao 2013.

Oba stana založena su za novac i pod hipotekom su.

Bivši predsjednik Opštine Bar svoj stan založio je za kredit od 40.000 eura novembra 2014. Rok otplate je istekao 7. februara 2015. Pošto hipoteka još nije izbrisana, vrlo vjerovatno Pavićević nije vratio kredit u naznačeno vrijeme.

Njegov sin Predrag je založio svoju imovinu za 50.000 eura. Nije poznato kada, ali je i za taj kredit rok otplate istekao 19. marta ove godine. Teret hipoteke još nije izbrisan.

Žarko Pavićević je trenutno član Odbora direktora Luke Bar, ali i u firmi "Vodacom" - Tivat, koju su osnovale četiri primorske opštine. U firmi ZIB, bivši gradonačelnik na svoje ime ima 30 odsto vlasništva, dok 22 odsto te firme posjeduje kompanija "Samba" koju su osnovali Žarko Pavićević i njegov sin (podaci iz februara).

Prema katastarskim podacima, ZIB je upisan kao korisnik i vlasnik velike i vrijedne imovine u Baru - korisnici su više od 11.000 kvadrata zemljišta na različitim lokacijama u Baru.

Ista firma korisnik je i više od 4.000 kvadrata poslovno-stambenih zgrada, ali i vlasnik 1/1 oko hiljadu kvadrata poslovno-stambenih zgrada u Baru i Sutomoru.

U avgustu 2013. godine Poreska uprava evidentirala je dug ZIB-a od 280.559 eura. Zbog tog duga u korist države upisane su hipoteke na četiri stana Pavićevićeve firme.

ZIB je ranije imao ugovore o zajedničkoj gradnji sa podgoričkom firmom "Stadion", ali i barskom "Usefa", vlasnice Irine Džhalalove. Na dio imovine ZIB-a upisana je i hipoteka Hipotekarne banke, zbog dva kredita od po 100.000 eura.

I firma, prema katastarskim podacima, posjeduje imovinu u Baru. Radi se o dva poslovna prostora (29 i 44 kvadrata). Na osnovu rješenja Privrednog suda u Podgorici od 10. marta prošle godine u korist CKB banke upisana je hipoteka zabrana otuđenja i opterećenja. Na tu odluku suda Pavićevići su uložili žalbu.

Krkovićeva na svoje ime nema upisanu nepokretnu imovinu

Danijela Krković je prošlog ljeta na svoje ime imala upisan trosoban stan, od 103 kvadrata u Novom Baru.

Stan se nalazi u zgradi Zavoda za izgradnju Bara, firme u kojoj je bila direktorka.

Prema podacima Uprave za nekretnine taj stan je stekla kupovinom.

Krković sada nema nepokretne imovine.

Stan koji je posjedovala u Novom Baru, održajem/poklonom prešao je u vlasništvo njene vanbračne kćerke.

Bonus video: