Crtački opus velikog crnogorskog arhitekte

Kao mlad pripadao je grupi “Medijala” koja je imala novo viđenje života i umjetnosti pedesetih godina u Beogradu
170 pregleda 1 komentar(a)
Vukota Tupa Vukotić (Novina)
Vukota Tupa Vukotić (Novina)
Ažurirano: 24.09.2015. 18:31h

Izložba crteža Vukote-Tupe Vukotića pod nazivom “Trag” biće otvorena avečeras u podgoričkom lokalu “Blues Bar” u 21 sat. Crteži su nastali u periodu od 1952. do 1957. i prvi put će biti predstavljeni crnogorskoj javnosti.

Crnogorska stručna javnost Vukotića smatra doajenom crnogorskog urbanizma i arhitekture. Kao mlad pripadao je grupi “Medijala” koja je imala novo viđenje života i umjetnosti pedesetih godina u Beogradu. Sa Leonidom Šejkom, Dadom Đurićem, Urošem Toškovićem, Peđom Ristićem i Oljom Ivanjicki, bili su nesimpatični tadašnjem režimu i njhovm ustanovljenim konvencijama života. Sve to im nije smetalo da zadive i osvoje Beograd i umjetničke krugove mladih naraštaja. Tupu Vukotića su smatrali autohtonim stvaraocem koji nikoga u svijetu arhitekture nije oponašao.

Vukota Tupa Vukotić rođen je 1932. na Cetinju gdje završava nižu gimnaziju. Od 1946. nastavla školovanje u Titogradu. Kada je maturirao 1951. upisao je arhitekturu u Beogradu dgje je diplomirao 1957. Projektima i realizacijama dva objekta “Plaža Galeb” na Morači (Prva nagrada Udruženja arhitekata Jugoslavije, 1958) i kapelom na Čepurcima, skreće pažnju stručne javnosti. Poslije beogradskog nastavničkog iskustva vraća se u Titograd 1964. i nastavlja da radi nadahnut novim idejama i relaksian od prakticizma u Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje, gdje ostaje do penzionisanja 1996. Projekti na koje je bio posebno ponosan su revizije i revitalizacije poslije zemljotresa 1979: UP Stari grad Ulcinj, UP Istorijsko jezgro Cetinja, DUP Bloka 5 i 6.

Izložbu Vukote Tupe Vukotića u “Blues Baru” otvoriće arhitekta Svetislav Popović.

Bonus video: