Miljenko Jergović dobitnik Njegoševe nagrade

Prema mišljenju Žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca “prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslovenske dramatične sukobe sudbine i tragedije”
262 pregleda 5 komentar(a)
Miljenko Jergović, Foto: Privatna arhiva
Miljenko Jergović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.09.2015. 15:48h

Književnik iz Hrvatske Miljenko Jergović dobItnik je Njegoševe nagrade za roman “Rod”, objavljen 2013.godine u Zagrebu.

“Međunarodni žiri je raspravljao o 17 predloga koje su kandidovali selektori iz BiH, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. U uži izbor, pored Jergovića, ušli su David Albahari i Dimitar Baševski”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donio je žiri sastavljen od istaknutih književnika i naučnika iz sedam zemalja regiona: akademik Zdenko Lešić (BiH), prof. dr Svetlozar Igov (Bugarska), akademik Katica Ćulavkova (Makedonija), prof. dr Aleš Debeljak (Slovenija), prof. Filip David (Srbija), akademik Sreten Perović (Crna Gora) i predsjednik Vlaho Bogišić (Hrvatska).

Prema mišljenju Žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca “prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslovenske dramatične sukobe sudbine i tragedije”.

“Njegov je opus naš opus s kraja XX vijeka, opus jedne dezintegracije koja prirodno stremi ka duhovnoj reintegraciji i katarsi. Jergovićev rod jeste katarza pripadnosti kroz njeno problematizovanje, kroz ljubav, kroz jezik i kroz memoriju i naraciju. Zato njegov roman “Rod” dekonstruiše koncept nacionalnog identiteta i suočava se sa polifonim identitetima na južnoslovenskim područjima”, kaže se u obrazloženju.

Njegoševu nagradu Jergoviću će uručiti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Bonus video: