Filip David: Ne volim da govorim o svojim knjigama

David, koji je kazao da je Ninova nagrada dobra za knjigu a opasna po zdravlje priznao je da pomenuta nagrada povećava tiraž djela
164 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2015. 14:34h

„Treba da zaista želite da napišete knjigu i da budete uvjereni da niko bolje od vas ne može napisati vašu priču. Ipak, mnogi zakažu na jednom od ova dva elementa i izgube samopouzdanje“, kazao je Filip David, dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Kuća sećanja i zaborava“, gostujući na XVIII Nikšićkim književnim susretima.

O stvaralaštvu autora govorio je pisac i dramaturg Božo Koprivica koji je kazao da je "Kuća sećanja i zaborava" pisana u formi soneta.

"Njegova knjiga je napisana majstorski, jer kombinuje različite sadržaje od novinaskih vijesti do arhiva. Ima dimenziju duhovitosti i u najmračnijim vremenima. David je pisana i u formi grčkih tragedija”, kazao je Koprivica, koji je bio član žirija za dodjelu Ninove nagrade.

David, koji je kazao da je Ninova nagrada dobra za knjigu a opasna po zdravlje priznao je da pomenuta nagrada povećava tiraž djela.

“Ljudi hoće da kupe knjigu koja je zavrijedila NIN-ovu nagradu. Kada prodate knjigu u 2000 primjeraka možete je kod nas već smatrati bestselerom, a ,,Kuća sećanja i zaborava" je već prodata u 37.000", kazao je pisac i dodao da ima više nagrada nego knjiga i da ga je "malo stid zbog toga".

"Postoji mnogo pisaca koji su odlični i zaslužuju nagradu, ali je nikada neće dobiti. To je nepravda koja kao i u mnogim drugim sferama u životu nikada neće biti ispravljena i zbog toga mora ostati žal", kazao je pisac koji je za "Kuću sećanja i zaborava" dobio i nagradu "Meša Selimović".

U najranijem djetinjstvu David se divio junacima iz romana Maksima Gorkog, Arkadija Gajdara, Karla Maja, Žila Verna, a kasnije su mu uzori bili Edgar Alan Po, Kafka, Potocki. Pohvala Iva Andrića da od mladih pisaca najviše voli Kiša, Kovača i Davida, a posebno poslednjeg, značila mu je puno i to ne samo zbog činjenice da dolazi od Nobelovca, već i zbog ukazivanja da je misija velikih i ostvarenih književnika da prate rad onih koji dolaze poslije njih.

“Literatura se hrani teorijom da postoji više paralelnih svijetova. Svi mi koji pišemo tražimo smisao i objašnjenje postojanja, jer život je čudo. U jednom trenutku sve nastaje iz ničega i kada sve razložimo do sitnih detalja, do atoma, vidimo da sve počiva na nematerijalnom", kazao je David koji je bio autor i saradnik na scenarijima kultnih TV drama i filmova poput “Ko to tamo peva”, “Okupacija u 26 slika”, “Bure baruta”, “Poseban tretman”, “Paviljon 6″, “San zimske noći”…

Razgovor sa Koprivicom bio je prilika da se njih dvojica prisjete zajedničkog prijatelja Mirka Kovača, ali i Kiša i Pekića, da David publici objasni svoj doživljaj literature, pisanja i nagrada, odnos prema objavljenim knjigama.

"Ne volim da govorim o svojim knjigama, jer kada ih objavim odvajam se od njih. Kada je knjiga u izlogu knjižare ona više ne pripada meni, prepuštam je čitaocima", kazao je David.

Nikšićki književni susreti, koje organizuju Opština Nikšić i Ministarstvo kulture, traju do nedjelje, 27.septembra, kada će biti zatvoren mini sajam knjiga na kome izlaže 14 crnogorskih izdavača.

Večeras i sjutra veče, na “Sceni 213” sa početkom u 18 časova, publika će imati priliku da se druži sa nikšićkim i crnogorskim piscima.

Galerija

Bonus video: