Pavićević na slobodi

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva saopšteno je da Pavićevića sumnjiče da je učinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a Krković produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave
79 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Savo Prelević
Žarko Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.09.2015. 20:58h

Bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević pušten je da se brani sa slobode, nakon što je osumnjičen da je lokalni budžet oštetio za više miliona eura.

"Pavićević je pušten da se brani sa slobode", kazao je sinoć "Vijestima" branilac osumnjičenog, advokat Dušan Lukšić.

Rješenje o ukidanju pritvora nakon saslušanja je donio istražni sudija Miroslav Bašović.

Sudija Bašović nije prihvatio razloge Specijalnog tužilaštva za određivanje pritvora Pavićeviću, ocjenjujući ih kao neosnovane.

Specijalno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenje istrage protiv Pavićevića i Danijele Krković, bivše direktorice Zavoda za izgradnju Bara.

Pavićević i Krković su uhapšeni juče u Baru, kada ih je saslušao specijalni tužilac Saša Čađenović, koji im je odredio pritvor do 72 sata.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva saopšteno je da Pavićevića sumnjiče da je učinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a Krković produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave.

"Osnovano se sumnja da su osumnjičeni izvršili krivična djela u namjeri da pravnom licu "Zavod za izgradnju Bara" pribave protivpravnu imovinsku korist od skoro dva miliona eura, u kom iznosu je pričinjena i šteta Opštini Bar. Osim toga, sumnja se da je osumnjičeni Ž.P. pričinio Opštini Bar i štetu u iznosu od oko 930 hiljada eura", piše u saopštenju tužilšatva.

Tužilaštvo sumnjiči Pavićevića da je od 2007. do 2014. u Baru zloupotrijebio službeni položaj i prekoračio granice službenih ovlašćenja, tako što je bez odobrenja o zaduživanju i davanju garancija Skupštine opštine Bar, zaključio ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog objekta u tom gradu, za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u više državnih institucija.

Tim je pribavio protivpravnu korist ZIB-u.

"Osumnjičeni je navedenim ugovorom obavezao Opštinu Bar da će garantovati urednu otplatu kredita za izgradnju objekta A6 u Baru.

Sumnja se da je D.K., kao izvršni direktor preduzeća “ZIB", djelujući u ime pravnog lica, pomogla osumnjičenom Ž.P. da pribavi imovinsku korist preduzeću "ZIB", tako što je zaključivala ugovore o bankarskim kreditima, za koje je osumnjičeni Ž.P., mimo Statuta i bez odobrenja SO Bar, zaključivao Ugovore o jemstvu, kojim je obavezivao Opštinu Bar da će vratiti cjelokupni kredit , u slučaju da ZIB ne bude uredno vraćao kredit", saopšteno je iz VDT-a.

Tužilaštvo sumnjiči Krković da je od 2010. do 2013. kao izvršni direktor ZIB-a u službene isprave unosila neistinite podatke koje je ovjeravala potpisom i pečatom tog privrednog društva.

"Shodno Zakonu o odgovornosti pravnih lica za krivično djelo, istraga je pokrenuta i protiv privrednog društva “Zavod za izgradnju Bara”, AD Bar u stečaju, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja izvršenog putem pomaganja", pojasnili su iz VDT-a.

Bonus video: