Predstava "Urnebesna tragedija" na festivalu u Užicu

“Urnebesna tragedija” biće izvedena 11. novembra na sceni Narodnog pozorišta u Užicu
60 pregleda 0 komentar(a)
Urnebesna tragedija, Foto: Cnp.me
Urnebesna tragedija, Foto: Cnp.me
Ažurirano: 24.09.2015. 10:16h

Predstava “Urnebesna trgedija” Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića, uvrštena je u selekciju jubilarnog 20. Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji se od osmog do 14. novembra održava u Užicu.

“Urnebesna tragedija” biće izvedena 11. novembra na sceni Narodnog pozorišta u Užicu, a moto ovogodišnjeg festivala je uzvik koji je Dolores Ibaruri, španska revolucionarka, uputila fašistima 1936. godine na barikadama Madrida: “Nećete proći” (No pasaran!).

Na festivalu će biti izvedene predstave: “Razbijeni krčag” Hajnriha fon Klajsta, u režiji Igora Vuka Torbice, JDP-a iz Beograda, “Divlje meso” Gorana Stefanovskog, u režiji Dina Mustafića, Narodnog pozorišta iz Sarajeva, “Životinjska farma” Džordža Orvela, u režiji Andraša Urbana, HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, “Kazimir i Karolina” Edena fon Horvata, u režiji Snežane Trišić, u produkciji Ateljeja 212,

“Svrati, reče čovek ili san o zavičaju” Ivana Velisavljevića, u režiji Ivana Vukovića, Narodnog pozorišta iz Užica, i komad “Radni naslov Antigona” Jazmina Sekueira i Lusijana Delprata, u režiji Renate Karole Gatike, Zagrebačkog kazališta mladih.

Selektor festivala Bojan Munjin ocijenio je da izabrane predstave odražavaju duh relevantne umjetničke refleksije, ozbiljne intelektualne zapitanosti i crnohumorne gorčine, u mjeri prostora u kojem živimo: baveći se današnjom primitivnom ohološću (Razneseni krčag) ili krizom (Kazimir i Karolina) ili pak ‘ritualima mazohizma’ domaćeg ognjišta (Svrati, reče čovek), kao i prošlošću u kojoj se komično davimo (Urnebesna tragedija), ovaj festival opipava bolna mjesta sadašnjice. On se bavi Balkanom (Divlje meso), kao i globalnim svijetom (Životinjska farma), te na kraju nudi moralni izbor (Radni naslov Antigona) koji uključuje rizik i žrtvu ali i nadu: probudimo se, budimo hrabri i borimo se.

Bonus video: