Pavićević ukrao 4.500.000 eura?

Iz Specijalnog tužilaštva sinoć nijesu željeli detaljno da komentarišu taj predmet i po čijoj prijavi su postupali, rekavši nezvanično da je Baranin uhapšen “zbog više malverzacija koje su godinama poznate javnosti”
0 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.09.2015. 05:38h

Bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević osumnjičen je da je lokalni budžet oštetio za oko 4.500.000 eura, zbog čega mu je određen pritvor do 72 sata.

Pavićević je uhapšen rano juče ujutru, a istovremeno lisice na ruke stavljene su i njegovoj bliskoj saradnici iz Zavoda za izgradnju Bara Danijeli Krković.

Članu Glavnog odbora DPS-a na teret se stavlja zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju. U tome mu je, vjeruje tužilaštvo, pomagala Krković, koja se sumnjiči i za falsifikovanje službene isprave.

Pavićevićev branilac, advokat Dušan Lukšić izjavio je sinoć “Vijestima” da je saslušanje Pavićevića trajalo oko tri sata.

“Ispitivao ga je specijalni tužilac Saša Čađenović, čemu sam prisustvovao kao izabrani branilac. Određeno mu je zadržavanje 72 sata, a sjutra će biti priveden sudiji za istragu Višeg suda, koji će odlučiti o pritvoru. Pavićević je saslušan po krivičnoj prijavi. Osumnjičen je za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju. To je radnja koja se proteže kroz duži vremenski period”, kazao je Lukšić “Vijestima”.

Iz Specijalnog tužilaštva sinoć nijesu željeli detaljno da komentarišu taj predmet i po čijoj prijavi su postupali, rekavši nezvanično da je Baranin uhapšen “zbog više malverzacija koje su godinama poznate javnosti”.

Nevladina organizacija MANS u proteklih sedam godina detaljno je istraživala poslove nekadašnjeg predsjednika Opštine Bar i analizirala njegove veze sa domaćim, inostranim investitorima i vrhom vladajuće partije.

“I na osnovu višegodišnje istrage podnijeli smo čitav niz krivičnih prijava kojima su, pored Pavićevića, obuhvaćena i druga lica za koja postoji sumnja da ih je koristio za svoje nezakonite poslove ili koji su koristili njegovu javnu funkciju kako bi se obogatili", saopštili su juče iz MANS-a. Oni su rekli da se nadaju da će tužilaštvo do kraja procesuirati sve njihove prijave protiv Pavićevića.

Prijave MANS-a

Sredinom 2011. MANS je podnio krivičnu prijavu protiv Pavićevića i više povezanih osoba, zbog sumnje da su kreirali kriminalnu strukturu...

Prijavom su obuhvaćeni i ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović, sekretar tog ministarstva Zoran Tomić, vlasnik kompanije ”Basketing” Nebojša Milošević, direktor Doma zdravlja u Baru i bivši predsjednik Opštine Bar Borislav Lalević, izvršni direktor Pošte Milan Martinović i osnivač više građevinskih kompanija iz Bara Ratko Vujačić. Iz MANS-a objašnjavaju da je Pavićević prijavom pozicioniran na vrhu organizovane strukture i da se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju, nesavjestan rad u privrednom poslovanju, u odnosu na vlasništvo nad građevinskom kompanijom Zavod za izgradnju Bara (ZIB).

“Gvozdenović i Tomić su se teretili da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom izdavanja građevinskih i upotrebnih dozvola i davanja saglasnosti na planska dokumenta kojima je legalizovana nelegalna gradnja i povećavana vrijednost parcela privilegovanim pojedincima i kompanijama. Nebojša Milošević (brat visokog funkcionera DPS-a, Tarzana Miloševića) teretio se da je zloupotrijebio službeni položaj u privredi pomaganjem i to prvenstveno u odnosu na Pavićevića, u procesu izrade planske dokumentacije kojom je legalizovana nelegalna gradnja i povećavana vrijednost parcela privilegovanim pojedincima i kompanijama”, kazali su iz MANS-a.

Lalevića i Martinovića prijavom terete da su zloupotrijebili službeni položaj, u odnosu na komercijalne ugovore koje je Opština Bar, odnosno Pošta imala sa kompanijom ZIB u vlasništvu Pavićevića. Vujačića terete da je zloupotrijebio službeni položaj u privredi, u odnosu na Žarka Pavićevića i njegovu ulogu u legalizaciji nelegalnih objekata koje je gradila kompanija Vujačića. Iz te NVO dodaju da je krivičnom prijavom obuhvaćeno više od deset pojedinačih slučajeva koji su se odnosili na ulogu Pavićevića u nezakonitoj prodaji barske kompanije “Tehnopromet“, građenju sportske dvorane koje je ZIB, zahvaljujući tadašnjem predsjedniku Opštine Laleviću, naplatio u vrijednom građevinskom zemljištu kroz nezakonitu kompenzaciju.

Ističu da su istraživali i kršenje ugovora sa Poštom i ulogu Pavićevića u izmjenama planske dokumentacije, gdje su otkrili brojne slučajeve legalizacije zgrada koje su gradili ZIB i drugi investitori.

“Partnerstvo sa Miodragom Đurovićem, bratom Slobodana Đurovića Kardinala koje je rezultiralo nelegalnom gradnjom, zajedno sa objektima rusko-crnogorske kompanije Longrun, najekstremniji su primjeri legalizacije nelegalne gradnje u Baru. Pored toga, izmjena planske dokumentacije je Pavićeviću služila i za promjene namjene planiranih objekata, kao u slučaju FADIS, ali i ekstremno povećanje gabarita ucrtanih objekata”, kazali su iz MANS-a.

Dodaju da se time višestruko uvećavala vrijednost parcela kupljenih od Opštine, čime je barska kasa pretrpjela značajne štete.

“Najekstremniji primjer ovakve prakse Pavićevića je povećanje gabarita na parcelama u vlasništvu Aca Đukanovića, gdje je sa početnih 21.000, sada dozvoljena gradnja čak 66.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora", istakli su iz MANS-a.

MANS ističe da je poseban akcenat bio stavljen na ulogu Pavićevićeve kompanije ZIB u planiranju prostora u Baru i izgradnji stambeno-poslovnih objekata, pa je MANS tom prilikom izradio i posebnu mapu uticaja koja je takođe dostavljena uz krivičnu prijavu.

"Poslovi sa podgoričkom kompanijom BEMAX na izgradnji barskog nadvožnjaka koji su rezultirali kršenjem Zakona o javnim nabavkama, bili su predmet posebne krivične prijave koju je MANS takođe podnio Specijalnom tužilaštvu”, kazali su iz te NVO.

“Radili smo po zakonu”

Komentarišući prijave MANS-a, Pavićević je još 2011. godine saopštio da je radio po zakonu i da je spreman da to dokaže.

"Planove smo radili u skladu sa Zakonom i zakonskom procedurom, vrlo transparentno", kazao je on u junu 2011.

Prije pola godine, međutim, i firma Usefa, koju kontroliše ruski biznismen Artur Džahalov, tužila je Pavićevićev Zavod za izgradnju Bara u stečaju i Poštu Crne Gore.

Oni su tražili da se utvrdi pravo svojine nad 49 nekretnina izgrađenih u zgradi na Topolici u Baru, ali i da se utvrdi svojina na urbanističkoj parceli na kojoj je ta zgrada.

Džahalovo preduzeće je prije četiri godine ZIB-u uplatilo 4,2 miliona eura da završi izgradnju sporne zgrade.

U tužbi su naveli da je ta firma sada onemogućena da upiše svoje pravo u katastar nepokretnosti nad tim nekretninama, ali i da završi izgradnju zgrade jer građevinska dozvola i dalje glasi na ZIB.

Radnici Tehnoprometa

Prije mjesec dana bivši radnici “Tehnoprometa” iz Bara oblijepili su taj grad plakatima, kojima pozivaju specijalnog tužioca “da uhapsi lupeže”.

Oni godinama pokušavaju da dokažu da je Pavićević pokrao njihovu imovinu, odnosno da je ZIB do nje došao sumnjivim kupoprodajnim ugovorima, a potom je rasprodao.

Ministarstvo finansija u maju je i treći put uvažilo žalbu radnika “Tehnoprometa” i poništilo rješenje Uprave za nekretnine iz 2009.

Tim rješenjem je njihova imovina u barskom katastru uknjižena na Zavod za izgradnju Bara. Krajem 2013. i ZIB je otišao u stečaj.

To je u posljednjih pet godina, treća odluka Ministarstva kojom se stavlja van snage prvostepeno rješenje barskog katastra, a kao razlog se navodi kršenje Zakona o opštem upravnom postupku.

Radnici su tužbom tražili poništenje Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između “Tehnoprometa” i ZIB-a.

Tokom sudskog vještačenja u Privrednom sudu samo jedne nekretnine bivšeg preduzeća, utvrđeno je da je prilikom zaključenja kupoprodajnih ugovora prikazivana značajno niža cijena u odnosu na realnu.

Pavićevićev ZIB je već dvije godine u stečaju, a zbog toga je privremeno i bila prekinuta parnica koju su protiv te firme poveli bivši radnici “Tehnoprometa”.

ZIB je, kako tvrde radnici, višemilionsku imovinu kupio za 148.500 eura.

“Uhapsite sve koji su nas opljačkali”

Bivši radnici “Tehnoprometa” iz Bara juče su pismom zatražili od Ivice Stankovića i Milivoja Katnića da privedu pravdi sve “koji su učestvovali u pljački imovine” tog preduzeća.

Oni gotovo deceniju vode parnicu protiv Zavoda za izgradnju iz Bara i još nekoliko osoba.

“Radnici “Tehnoprometa” iz Bara pozdravljaju hapšenje kriminalne grupe Žarka Pavićevića koji su se ogriješili prema nama nemoćnim radnicima”, piše u pismu koje su potpisali Đona Janković, Pavle Petranović i Milka Zećević.

“Radnici “Tehnoprometa” iz Bara pozdravljaju hapšenje kriminalne grupe Žarka Pavićevića koji su se ogriješili prema nama nemoćnim radnicima”, piše u pismu

“Vijesti” su godinama pratile marotonski sudski proces, tokom kojeg su otkriveni sumnjivi kupoprodajni ugovori vezano za imovinu bivšeg “Tehnoprometa”, koju je ZIB stekao po osnovu spornog Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji, a potom je rasprodao, trećim licima.

Lokalna opozicija: Ovo je odgovor države na brojne afere

Čelnici vladajuće koalicije u Baru ostali su juče nijemi na hapšenje bivšeg gradonačelnika i člana Opštinskog odbora DPS-a Žarka Pavićevića.

Njegovo pritvaranje mnogi nijesu htjeli da komentarišu ni nezvanično.

“Vijestima” je rečeno da je predsjednik Opštine Zoran Srzentić na službenom putu u Rusiji, dok su telefoni čelnika barskih odbora DPS i SDP Branke Nikezić i Dragana Vojvodića juče bili isključeni. Njih novinar nije našao ni u kancelarijama.

Sa druge strane, dio opozicionara iz Bara konstatovao je da je konačno stigao odgovor države na brojne afere iz dva Pavićevićeva mandata na čelu Opštine.

“Prosto me čudi kako specijalno tužilaštvo do sada nije došlo u naš grad, s obzirom da su brojne afere drmale i privrednu i političku scenu Bara. Prije nekoliko mjeseci sam pokazao javnosti dokument u kojem je Pavićević zloupotrijebio službeni položaj time što je preuzeo odgovornost završetka zgrade A6 na teret Opštine, što je apsolutno protivzakonito. Nakon toga me državni tužilac pozvao, ali, ništa dalje od toga”, rekao je šef odborničkog kluba DF Dejan Đurović.

On je rekao i da očekuje da se nastave hapšenja u Baru, “jer definitivno da Pavićević nije mogao biti sam u lancu prodaje 72 stana, koji su pripadali Opštini Bar u sindikalnim zgradama.

“I kao Skupština opštine smo donijeli odluku da se ispita kako je došlo do toga da je Opština ostala bez 72 stana i to je bila dovoljna argumentacija ne samo za Pavićevića, već i za sve ostale koji su bili umiješani. Takođe, i finansijski krah Opštine nastao je posljednjih godina dok joj je on bio na čelu. Defnitivno ovdje, osim Pavićevića, i ispod i iznad njega treba tražiti ljude kojima bi trebalo da se pozabavi specijalni tužilac”, rekao je Đurović.

Šef nezavisnog kluba odbornika u Demosu Srđan Kalinić, kazao je da tajming hapšenja nije slučajan i da je to povezano sa najavljenim protestima opozicije i pričom o NATO pozivnici.

“Vidjećemo da li je riječ o fingiranju... Na neki način sumnjam u tu priču, ali sačekajmo epilog”, dodao je Kalinić.

Šefica odborničkog kluba SNP u Baru Snežana Jonica, saopštila je da ta partija nikada do sad nije komentarisala započeti sudski postupak, pa to, kako je rekla, neće raditi ni sad.

“Jer to nije u našoj nadležnosti i to bi bilo miješanje u rad pravosuđa”, rekla je Jonica.

Bonus video: