FIAT: Kvalitetnim sadržajima do ispunjenja misije

O nagradama FIAT-a odlučivao je žiri u sastavu Sonja Vukićević, (Srbija), Franco Ungaro (Italija), Mirko Vlahović (Crna Gora)
58 pregleda 0 komentar(a)
Pomutnje, Foto: FIAT/Facebook
Pomutnje, Foto: FIAT/Facebook
Ažurirano: 23.09.2015. 17:32h

Festival internacionalnog alternativnog teatra ove godine proslavio je trideset godina trajanja. Po riječima Slobodana Milatovića, jednog od osnivača FIAT-a, festival je ove godine u programskom smislu, svojim obimom, rediteljskim imenima i temom zvanične selekcije, koja se oslanja na autorske poetike, kao i drugim programskim segmentima (Montenegro art gerila, Ulični teatar, književni segment...) zakružio koncepciju i ostvario svoju misiju.

“Bilo je ovo jedno od najboljih izdanja FIAT-a”, prokomentarisao je Milatović.

FIAT je ove godine ugostio Branka Brezoveca, Dejana Projkovskog, Paola Mađelija, Zijaha Sokolovića,Silviju Berže, Andreaša Urbana, Nini Chakvetadze, Damjana Čitkuševa, Andreja Žoldaka. Žoldak je sa predstavom “Elektra“ u produkciji Mnt Skoplje publici FIAT-a podario jedno od naznačajnijih teatarskih događaja u istoriji festivala.

“Žoldakova rediteljska vizija spaja u sebi vrhunce filmske i teatarske estetike. U njoj se prepoznaju velikani umjetnosti, teorijsko promišljanje i vlastita jedinstvena poetika”, stoji u saopštenju stručnog žirija, koji je Žoldaka nagradio za najbolju režiju. Makedonski narodni teatar nagrađen je za najbolju predstavu, a Darija Rizova za najbolju glumicu za ulogu Elektre.

Žiri FIAT-a, koji je radio u sasatvu Sonja Vukićević, koreograf (Srbija) - predsjednica, Franco Ungaro, producent (Italija), Mirko Vlahović, glumac (Crna Gora), donio je odluku da se Specijalna nagrada za inovativnost koncepta dodijeli reditelju Damjanu Čitkuševu za predstavu “Stolice” Ežena Joneska u produkciji Mnt Skoplje. Specijalna nagrada za idejnu i estetsku zaokruženost reditelju Paolu Mađelijuza autorski projekat “Njegoš i ja“, koprodukcija CNP-a i KotorArta. Nagrada za glavnu mušku ulogu dodijeljena je Selpinu Kerimu za ulogu Prometeja u Eshilovom “Prometeju“ u režiji Dejana Projkovskog, Nacionalna ustanova Turski teatar, Skoplje.

Fiatovska publika poznata kao jedna od najboljih festivalskih publika i ovoga puta se pokazala na najbolji mogući način, navodi se u saopštenju organizatora festivala

Fiatovska publika poznata kao jedna od najboljih festivalskih publika i ovoga puta se pokazala na najbolji mogući način, navodi se u saopštenju organizatora festivala. Dobro poznata specifična fiatovska atmosfera posljednje tri godine osvojila je Kuslevovu kuću. Artističkim intervencijama ona je postala autonomni prostor umjetnosti koji potvrđuje misiju FIAT-a. Segment FIAT-a Montenegro Art Gerila nastavio je da prezentuje i afirmiše crnogorsku kulturnu scenu. Crnogorski umjetnici koji su obradvali ovogodišnju publiku festivala bili su Rambo Amadeus, Suzana Pajović, Dragan Tešanović,Momir Matović, Žarko Stanišić, “Piva jazz”, Senad Šahmanović i ekipa filma “Umir krvi”, Dj Jugo, Srđan Milić, Mišo Obradović i ekipa filma Tok, DJ Chevaleir i Marija Božović, Balša Brković, Ivana Radovanović, Ognjen Spahić, Aleksandar Bečanović, Mc Rajno, grupa Zoon politicon, NVO Oni momci i ekipa filma Folkolin, Dj Gilerz, Damir Murseljević, Roman Đuranović, Irena Milačić, Centar za ženska prava, Dorra-organizacija za afirmaciju Romkinja.

Pod uredništvom Vladimira Đurišića ove godine književni program FIAT-a je ugostio najznačajnije pjesnike koji kreiraju novi val književnosti regiona. FIAT je uspio da u sistem cjelokupnog pozorišnog života u Crnoj Gori vrati pozorišnu kritiku.

Strateški partner FIAT-a posljednje tri godine je Crnogorsko narodno pozorište koje je svojim programom, uslovima i tehničkom podrškom u značajnoj mjeri omogućilo realizaciju festivala. Značajnu podršku FIAT je imao od ustanova i institucija Glavnog grada - KIC-a “Budo Tomović“, JU “Muzeji i galerije Podgorica” i mnogih drugih službi.

Za dvanaest dana pedeset programa i 7.000 posjetilaca

Na ovogodišnjem FIAT-u od najavljenih 57 realizovano je 50 programa (12 predstava / 11 u zvaničnoj selekciji / pet izvođenja uličnih predstava, pet filmskih projekcija, pet književnih programa, devet muzičkih nastupa, pet likovnih programa, pet prezentacija u okviru kreativnih industrijja, četiri razgovora sa rediteljima).

Tokom dvanaest festivalskih dana FIAT je imao više od sedam hiljada posjetilaca. Realna cijena programa ovodišnjeg FIAT-a iznosila bi 180.000 eura. Međutim, volonterskim angažmanom direkcije FIAT-a, saradnika kao i velikog broja prijatelja, ovogodišnji program FIAT-a uspio je da se realizuje za 75.000 eura.

Bonus video: