Književni susreti: Dekonstrukcija mita o velikom Ljubu Čupiću

Osmijeh Ljuba Čupića je oživotvorena zabranjena ljubav, prkos zabranama, osmijeh za slobodu
179 pregleda 2 komentar(a)
Obrad Nenezić
Obrad Nenezić
Ažurirano: 23.09.2015. 17:24h

Roman inspirisan likom i djelom narodnog heroja Ljuba Čupića - “Osmijeh za Mariju Mihailovič” Obrada Nenezića, izazvao je toliku pažnju javnosti što je potvrdila i izuzetno posjećena promocija knjige na “Sceni 213“ održana u okviru Nikšićkih književnih susreta.

“Roman vas razoružava snagom poetskog, a istovremeno stvara ožiljak na duši, koji vas duboko uznemirava, a opet očarava. U djelu ćete pronaći snažan, surov život koji pulsira i izbija iz svake riječi, replike, rečenice. Njegovi pasusi i pjesme očaraće vas, dirnuti do srži, zamisliti, vratiti u doba koje nije bilo herojsko zbog okolnosti, već zbog ljudi”, kazao je novinar i publicista Vanja Kovačević.

Prema njegovim riječima autor romana, čije prvo izdanje je odmah rasprodato, ne pripada piscima koji žele da “fasciniraju čitaoca svojim raskošnim vokabularom i stilom” već da ih “snagom emocija dotaknu i potaknu na razmišljanje”.

Roman, kako je kazao mr Goran Radojičić, predstavlja dekonstrukciju mita o Ljubu Čupiću koji iako pripada komunističkom kodu nije stereotipni komunista.

“Rat je lajtmotiv ovog ostvarenja, a život jednog čovjeka u ratu koji ga se u krajnjem ne tiče, obilježen je osmijehom. Osmijeh u priču uvodi ljubav, što nas dalje vodi do zaključka da ova priča o Ljubu nije ratna, ni partizanska, već krajnje ljudska i prožeta emocijama“, kazao je Radojičić, koji je i recenzent romana.

Čupićeva ljubavna priča, kako je kazao Radojičić, je pogrešna, ako ljubav uopšte može biti pogrešna, i nedozvoljena, ali “stvarna i jača od njega samog”.

“Osmijeh Ljuba Čupića je oživotvorena zabranjena ljubav, prkos zabranama, sumnjama, osmijeh za slobodu po mjeri običnog čovjeka, a ne po mjeri partije, plemena, tradicije, interesa. 'Osmijeh za Mariju Mihailovič' je topla i nježna, a istovremeno i surova ratna, ljudska priča”, kazao je Radojičić i podsjetio na Nenezićevu rečenicu s početka romana: “Ni umjetnčko djelo nije nepouzdanije od istorije”.

Odlomke iz knjige čitao je glumac Miro Nikolić, a slikar Jovan Karadžić-Kadžo poklonio je Neneziću sliku.

“Ponosan sam ako sam na bilo koji način uticao na to da se nikad ne zaboravi ime i djelo Ljuba Čupića. Ono što sam mislio o toj temi rekao sam u romanu. Ono što nijesam rekli su moji gosti”, kazao je Nenezić.

Bonus video: