Žarku Pavićeviću određen pritvor do 72 sata

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva je saopšteno da je nakon saslušanja, specijalni tužilac i Krković odredio zadržavanje od 72 sata
93 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Savo Prelević
Žarko Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.09.2015. 18:37h

Bivšem gradonačelniku Bara Žarku Pavićeviću, koji je jutros uhapšen u Baru po nalogu Specijalnog tužilaštva, određen je pritvor do 72 sata. Oko 20 sati završeno je njegovo saslušanje u Tužilaštvu.

Uz Pavićevića je jutros uhapšena i Danijela Krković bivša direktorka Pavićevićeve firme Zavod za izgradnju Bara.

Saslušanje Danijele Krković je završeno posle 14 časova.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva je saopšteno da je nakon saslušanja, specijalni tužilac Krković odredio zadržavanje od 72 sata.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je Pavićević uhapšen zbog osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok je Krković uhapšena zbog osnovane sumnje da je izvršila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

Kvalifikacija u produženom trajanju znači da se djelo ponovilo u nekoliko slučajeva. Međutim, iz Tužilaštva nijesu dali činjenični opis djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret, tako da je za sada nepoznato kojim sve poslovima su zloupotrijebili slubene položaje i koliko su teške malverzacije koje su počinili. Šta su sa Pavićevićem i Krkovićkom pričali i kako su se branili pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem, službena je tajna.

Ministar unutrašnjih poslova, u izjavi za TV Vijesti ne skriva zadovoljstvo zbog zajedničkog uspješnog rada policije i tuzilaštva.

"Da iskažem zadovoljstvo o jednoj dobroj saradnji Specijalnog tužilaštva i Uprave policije u ovom i u prethodnim predmetima i da iskažem zadovoljstvo jednim rekao bih agilnijim radom specijalnog tužilaštva koje je u posljednje vrijeme mislim da primjećuje javnost, a i državne institucije", kazao je Konjević za TV Vijesti.

Protiv Žarka Pavićevića, koji je član Glavnog odbora DPS-a, je podnošeno više krivičnih prijava. U aprilu su mediji objavili da je Osnovno državno tužilaštvo u Baru sve predmete protiv bivšeg predsjednika opštine predalo kolegama iz Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije. Radi se o višemilionskim potraživanjima iz perioda kada je Pavićević bio predsjednik opštine i ujedno većinski vlasnik privatne firme Zavod za izgradnju Bara.

Hapšenje Žarka Pavićevića i Danijele Krković, kako pouzdano saznajemo, samo je početak. Dobro upućeni u ove slučajeve ističu da se uskoro može očekivati i podnošenje krivičnih prijava odnosno hapšenja pojedinih saradnika bivših predsjednika opština koji su učestvovali u višemilionskim malverzacijama.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozdravlja hapšenje Pavićevića i nadaju se da će se tokom daljeg postupka nastojati da se do kraja procesuiraju sve prijave koje je do sada MANS podnio protiv Pavićevića.

Bonus video: