Ko sad prisluškuje „jaguarom”?

“Specijalno tužilaštvo nema u radu predmet o navodnom nestanku sistema za prisluškivanje 'jaguar'”, kazali su iz VDT-a
557 pregleda 19 komentar(a)
jaguar, Foto: Victorypi.com
jaguar, Foto: Victorypi.com
Ažurirano: 22.09.2015. 13:53h

Specijalno tužilaštvo ne istražuje da li i gdje je prije gotovo deset godina nestao sistem za prisluškivanje “Jaguar”, koji je radio u sklopu Petog vojnoobavještajnog centra bivše Vojske Srbije i Crne Gore.

To su “Vijestima” saopštili iz Vrhovnog državnog tužilaštva, odgovarajući na pitanja da li su u toj instituciji istraživali gdje je poslije raspada nekadašnje državne zajednice nestao taj sistem, koji je bio smješten u Podgorici.

“Specijalno državno tužilaštvo nema u radu predmet o navodnom nestanku sistema za prisluškivanje 'jaguar'”, kazali su iz VDT-a.

Član Odbora za bezbjednost i odbranu Nebojša Medojević, međutim, i juče je ponovio da su na tom skupštinskom tijelu još odavno informisani da se taj sistem ne nalazi u vlasništvu Vojske Crne Gore, ali da nije ni u Srbiji.

“Mogao je da bude samo na ta dva mjesta. Ono što je bilo na teritoriji Crne Gore pripalo je Vojsci CG, a ono što je bilo ne teritoriji Srbije, Vojsci Srbije”, kazao je Medojević.

Čelnik PzP-a je pojasnio da se “radi o mobilnom uređaju”.

“To je jedno koferče koje neko može da ponese sa sobom, a koje ima izuzetne operativne i tehničke karakteristike, jer može da se nosi u autu i da se iz njega prisluškuju i telefonski i direktni razgovori”, tvrdi Medojević.

Istakao je da je veoma opasno to što niko ne zna gdje je uređaj koji “na određenoj razdaljini može da prisluškuje usmenu komunikaciju ljudi”.

“Sumnjam da bi neko iz Srbije dolazio da nosi i otima taj sistem, već je to uradio neko iz strukture vlasti. Otuđio ga je i protivustavno ga zloupotrebljava, prisluškujući opoziciju, novinare, nevladine organizacije, sve oponente režima, ali i poslovne konkurente, strane biznismene... To je vrlo opasna altaka i vrlo moćno oružje”, kazao je on.

Funkcioner DF-a istakao je da o nestanku “jaguara” godinama nema novih informacija.

“Tražio sam na Odboru i nisam uspio da dobijem odgovore na pitanje - da li znaju gdje je taj sistem. Ministarka Milica Pejanović - Đurišić nam je ranije na Odboru odgovorila da takav uređaj ne postoji u Vojsci Crne Gore”, kazao je Medojević.

On je ocijenio neozbiljnim to što se tužilaštvo, ni nakon sjednica Odbora, ali ni javnih izjava o nestanku “jaguara” nije pokrenulo izviđaj.

“To je dokaz neozbiljnog i neodgovornog odnosa tužilaštva, jer time se grubo krše prava ljudi. Zadire se u privatnost, to su najgrublji elementi totalitarnog društva kad imate nekontrolisane tehničke kapacitete za prisluškivanje telefonske, interent komunikacije i usmenih razgovora. To je opasniji uređaj nego ovaj koji Agencija za nacionalnu bezbjednost posjeduje i kojim se prisluškuju elektronske i druge komunikacije”, kazao je.

Prislušni sitem „jaguar" britanskog je porijekla i može da prati 5.000 telefonskih razgovora u minuti sa daljine i do sto kilometara.

Sa njim se može slušati sva žična i bežična telefonska komunikacija, a osoba koja se prati locira se u prečniku od pet metara.

Nestanak “jaguara” bio je česta tema opozicionih poslanika, koji su svojevremeno tvrdili da je završio u rukama kriminalaca.

Dobro obaviješteni izvor iz policije ranije je za “Vijesti” ispričao da postoje dvije mogućnosti gdje bi mogao biti - ili je prodat ili se našao u rukama kriminalaca.

Sagovornik “Vijesti” tada je kazao i da je “poznato da jedan crnogorski kontroverzni biznismen koristi prislušnu tehniku da bi prikupljao informacije od ekonomskog, kriminalnog, ali i političkog značaja”.

Bonus video: