Piletić i treći put oslobođen od optužbe za ubistvo Paljevića

Prvostepenu presudu danas je izreklo krivično vijeće sudije Vladimira Novovića u Višem sudu u Podgorici
339 pregleda 7 komentar(a)
Veselin Piletić, Foto: Zoran Đurić
Veselin Piletić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.09.2015. 13:26h

I u trećem sudskom procesu Veselin Piletić je oslobođen od optužbe da je iz koristoljublja ubio Milana Paljevića u Park šumi na Zlatici u Podgorici u julu 1999. godine.

Prvostepenu presudu danas je izreklo krivično vijeće sudije Vladimira Novovića u Višem sudu u Podgorici.

Sudija je u obrazloženju presude ocijenio kao neistinit, neuvjerljiv i neprihvatljiv iskaz svjedoka Slavoljuba Šćepanovića, koji je naveo da mu se Piletić tokom zajedničkog boravka u Istražnom zatvoru u Spužu, povjerio da je ubio Paljevića.

Sud je u presudi naveo da nije dokazana optužnica prema kojoj je Piletić u noći 14. jula 1999. u periodu od 21 do 24 časa, na podmukao način i iz koristoljublja ubio Milana Paljevića u Park šumi na Zlatici, u blizini podvožnjaka prema staroj Zlatici, da bi izbjegao da plati dug koji je imao prema Paljeviću. Ovaj dug je bio po osnovu pozajmljenih deviza, te da je Piletić ubistvom spriječio Paljevića da taj dug namiri kroz sječu šume u Piperima dana 17. jula 1999. U optužnici, za koju sud smatra nedokazanom, se navodi da je Piletić zakazao Paljeviću sastanak u vezi nekog posla u park šumi na Zlatici.

Kada je Paljević došao vozilom „opel-kadet“ i parkirao se, te dok nije očekivao napad, Piletić je iz pištolja nepoznate marke, kalibra 7,62 milimetra, ispalio tri hica u Paljevića, koji su ga pogodili u lijevu stranu vrata, grudnog koša i ramena“, navodi se u pročitanoj optužnici.

Viši sud je Piletića oslobodio od optužbe i da je počinio krivično djelo iznude, te da je 1997. godine zajedno sa Milanom Paljevićem prinudio Miodraga Savovića da im isplati 33.000 njemačkih maraka koje je dugovao Paljeviću.

U dosadašnja dva sudska procesa, Piletić je dva puta oslobađan od optužbe da je ubio Paljevića, ali su presude ukidane nakon žalbi.

Bonus video: