Svjedočanstvo afričke stvarnosti

Projekcijom filma “Web Junkie - ovisnici o mreži”, koja je održana krajem aprila u Podgorici započela je Dokuvizija, a u projekat su osim UnderhillFesta iz Podgorice, uključeni i Restart iz Zagreba, Petra Pan Film i Demiurg iz Ljubljane, Make Dox u Skopju, Dokufest u Prizrenu i Fond B92 / Slobodna Zona / Free Zone Film Festival u Beogradu
0 komentar(a)
Dolazimo kao prijatelji
Dolazimo kao prijatelji
Ažurirano: 22.09.2015. 11:24h

Simultanom projekcijom filma "Dolazimo kao prijatelji" reditelja Huberta Saupera, koja će biti održana večeras u bašti podgoričkog kafea "Soul II Soul" u 20 sati, nastavlja se Dokuvizija - partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN). Partner iz Crne Gore je UnderhillFest - Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma.

Grad domaćin druge projekcije je Skoplje koje će ugostiti reditelja filma Huberta Saupera, a nakon projekcije biće organiziovana i diskusija na temu kolonijalizma. Diskusija će se, osim u Podgorici, direktnim streamingom prenositi i u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Prizrenu pa će publika iz svih partnerskih gradova moći da postavlja pitanja i učestvuje u razgovoru.

Nakon fantastičnog uspjeha filma “Darwinova noćna mora” za koji je bio nominovan za nagradu Oskar, reditelj Hubert Sauper vraća se u Afriku i vodi publiku na najnevjerojatnije lokacije i zadire u misli i u snove ljudi, kreirajući zapanjujuće i srceparajuće svjedočanstvo afričke stvarnosti.

U trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije, ponovo se javlja stara patologija “civiliziranja” – patologija kolonijalizma, sukoba carstava i stalno novih epizoda svetih (i krvavih) ratova za zemlju i resurse.

Kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evanđelisti na ironičan se način isprepleću u ovom kritičkom, inteligentnom i zabavnom dokumentarcu.

Inače, projekcijom filma “Web Junkie - ovisnici o mreži”, koja je održana krajem aprila u Podgorici započela je Dokuvizija, a u projekat su osim UnderhillFesta iz Podgorice, uključeni i Restart iz Zagreba, Petra Pan Film i Demiurg iz Ljubljane, Make Dox u Skopju, Dokufest u Prizrenu i Fond B92 / Slobodna Zona / Free Zone Film Festival u Beogradu.

Bonus video: