Knjiga oduvjek stanuje u Nikšiću

Sinoć je, za početak manifestacije, predstavljena knjiga “Osmijeh za Mariju Mihailovič”, pisca Obrada Nenezića
53 pregleda 0 komentar(a)
među knjigama, Foto: Svetlana Mandić
među knjigama, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.09.2015. 10:39h

Otvaranjem mini sajma “Među knjigama”, na kome učestvuje 14 izdavača iz Crne Gore, juče je označen početak XVIII Nikšićkih književnih susreta, manifestacije koja će trajati do 27. septembra.

Otvarajući sajam, predsjednica Skupštine Opštine Nikšić Sonja Nikčević kazala je da knjiga u gradu pod Trebjesom “stanuje dugo” i da odavno ima svoju utemeljenost. Prisjetila se nikšićkih i crnogorskih poeta Vita Nikolića i Dragana Radulovića, uz napomenu da će ovogodišnja manifestacija početi predstavljanjem knjige “Osmijeh za Mariju Mihailovič”, pisca iz Nikšića Obrada Nenezića.

“U Nikšiću definitivno stanuje knjiga . Nadam se da će svako naći za sebe štivo koje će ga privući da obiđu ovaj sajam. Tu prije svega mislim na djecu jer od toga uzrasta treba gajiti naviku čitanja kako bi se oplemenili i napravili boljim ljudima“, kazala je Nikčevićeva.

Juče je bio i Međunarodni dan mira, a predsjednica SO Nikšić je poručila da je sigurna da ćemo, ako se više družimo sa knjigom, postati bolji i tolerantniji ljudi.

Sinoć je predstavljena Nenezićeva knjiga „Osmijeh za Mariju Mihailovič“, inspirisana likom i djelo Ljuba Čupića. O knjizi su govorili novinar i publicista Vanja Kovačević i mr Goran Radojičić, dok je odlomke iz romana čitao Miro Nikolić.

Za danas je zakazano druženja sa Ljubivojem Ršumovićem, dok će u okviru Nikšićkih književnih susreta gostovati Filip David, Ognjen Spahić, kao i brojni nikšićki i crnogorski autori, a biće organizovana i izložba radova Naoda Zorića.

Promocija “Karverovih” izdanja

Promocija izdanja knjižare “Karver” biće održana danas, u 17 časova, u foajeu Nikšićkog pozorišta u okviru mini sajma “Među knjigama”. Biće promovisane knjige “Luđak je vječno dijete” Boža Koprivice, “Malvina i druge priče” Mirka Kovača, “Tvoje nježne godine” Arsena Dedića i “IN PATRIA” Varje Đukić. Biće riječi i o knjigama drugih izdavačkih kuća kao što su Fraktura, Meandar, Lom, Durieux, Okf, Gradac, Mediteran publishing, XX vek... O autorima i izdanjima Sibila d.o.o, knjižara Karver, govoriće književnici i autori Ljubomir Đurković i Božo Koprivica, a u ime izdavača Varja Đukić, osnivač i direktorica knjižare “Karver”.

Bonus video: