Opštinski milioni završili u džepu saradnika Šarića

Firma “Ving”, čiji je jedan od osnivača povezivan sa Šarićem, godinama posluje sa Opštinom
479 pregleda 13 komentar(a)
Filip Vuković, Foto: Savo Prelević
Filip Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2015. 14:22h

Bivši predsjednik opštine Pljevlja iz redova Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vuković godinama nije skrivao lični i poslovni senzibilitet prema porodici prvostepeno osuđenog narkobosa Darka Šarića.

I njegov nasljednik iz redova opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) Miloje Pupović nastavio je sličnim stopama, dok ga u septembru prošle godine na mjestu šefa opštine nije zamijenio Mirko Đačić odbornik DPS-a.

Pupović je prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) radio sa Šarićevim saradnicima.

Pljevljaci godinama znaju za tamošnju firmu “Ving”, koju drže otac i sin Vukoman i Nikola Vučetić.

Ta firma posluje sa Opštinom Pljevlja najmanje osam godina i mahom dobija građevinske poslove, koji su u ukupnoj vrijednosti dosegli nekoliko miliona eura.

Ne bi bilo ništa čudno da Nikola Vučetić nije poslovni saradnik Darka Šarića.

Njegovo ime i prezime pominjano je u firmi THP “Palić”, koja se nalazi u izvještajima srpskih bezbjednosnih organa o poslovima pranja kokainskog novca Šarićeve grupe.

Nikola Vučetić je bio i svjedok na suđenju za pranje novca Šarićeve grupe u susjednoj zemlji. On nije bio među optuženima za pranje para, a među kojima se našao njegov rođak Marinko Vučetić.

Sve je počelo prije desetak godina, kada se tada 27-godišnji student Nikola Vučetić pojavio u Srbiji sa 2,5 miliona keša.

Tim novcem planirao je da kupi 51 odsto vlasništva turističko-hotelskog preduzeća “Palić”, sa dva tada čuvena hotela “Patria” i “Prezident”.

Međutim, do te kupovine nije lako došlo zbog problema sa tadašnjim akcionarima. U srpskoj juvnosti se postavljalo pitanje, odakle 27-godišnjaku toliki novac?

Nakon manjih problema preduzeće “Palić” je ipak završilo u rukama Vučetića. Kupio ga je Nikolin rođak Marinko Vučetić, koji je uhapšen 2010. u koordinisanoj akciji tokom koje su u Beogradu i Pančevu uhvaćeni osumnjičeni Šarićevi saradnici, advokat Andrija Krlović i Predrag Milosavljević, direktor firme “Municipijum S”.

Od početka istrage u Srbiji protiv Darka Šarića, THP “Palić” se pominje kao dio njegove imovine stečene u privatizaciji.

U 2005. i 2006. godini Nikola Vučetić je u THP “Palić”, prema dostupnoj dokumentaciji, bio član upravnog odbora te firme sa 4.372 akcije, odnosno 19,54 odsto.

U toj firmi najveći akcionar bio je tih godina Nebojša Jestrović, koji se tereti za pranje novca od kokaina, sa 24,86 odsto akcija.

Sa druge strane Šarićev saradnik Nikola Vučetić poslovao je i u Crnoj Gori. On je sa ocem Vukomanom 13. avgusta 2002. osnovao firmu “Ving” u Pljevljima.

Ta firma 2007. godine dobila je posao rekonstrukcije Doma kulture u Pljevljima, za vrijeme mandata Filipa Vukovića.

Za taj posao do danas Opština je izdvojila više od tri miliona eura, ali posao ni nakon osam godina nije završen.

MANS je zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj u tom poslu podnio krivičnu prijavu protiv dva bivša predsjednika opštine Pljevlja Vukovića i Pupovića.

Prema podacima CIN-a CG to nije jedini ugovor čelnika Opštine Pljevlja sa firmom Šarićevog saradnika.

Od oktobra 2013. do maja prošle godine Pupović je potpisao pet ugovora sa firmom “Ving”, vrijednih više od 700.000 eura.

Prvi ugovor potpisan je 14. oktobra 2013., vrijedan 72.816 eura, kojim se firma Vučetića obavezala da izvede sve potrebne radove na asfaltiranju ulice u DUP -u “Dolovi II” u Pljevljima.

Samo nedjelju dana kasnije, Pupović potpisuje još jedan ugovor sa “Vingom”, za koji se iz budžeta opštine izdvaja ukupno 93.079 eura.

Tim ugovorom bila je predviđena modernizacija lokalnih puteva izgradnjom asfaltne podloge i sanacija oštećenja.

Miloje Pupović na isti dan 23. maja prošle godine potpisuje još tri ugovora sa firmom “Ving”, i to za poslove koji su oslovljeni kao - Asfaltiranje lokalnih i nekategorisanih puteva na teritoriji opštine, Sanacija lokalnih i nekategorisanih puteva asfaltnim zastorom na teritoriji opštine i Sanacija i presvlačenje kolovoznih i pješačkih površina asfaltnom masom na gradskim saobraćajnicama u Pljevljima.

Za prvi posao Vučetićima je opredijeljeno 377.349 eura iz budžeta opštine. Drugi posao na gradskim saobraćajnicama u Pljevljima koštao je poreske obveznike 136.873 eura, a za asfaltiranje lokalnih i nekategorisanih puteva izdvojeno je trećim ugovorom još 28.236 eura.

Za pomenute poslove javljali su se i drugi izvođači radova, ali njihove ponude obično su odbijane kao nepotpune.

Novinari CIN-CG nisu uspjeli da stupe u kontakt sa Pupovićem, jer je njegov broj mobilnog telefona bio isključen.

Vučetić: Milioni u Srbiji nisu bili njegovi, ne znam čiji su

Iako se još 2005. u Srbiji pojavio sa 2,5 miliona keša, Nikola Vučetić u Crnoj Gori posjeduje samo stan od 108 kvadrata, u širem centru Podgorice na petom spratu stambene zgrade.

Vukoman Vučetić u Pljevljima ima stan od 84 kvadrata i nestambeni prostor na svoje ime. Novinari CIN-CG kontaktirali su diplomiranog inženjera građevinstva Vukomana Vučetića i jednog od vlasnika firme "Ving", koji je saopštio da 2,5 miliona eura, koje je ponudio njegov sin Nikola za kupovinu THP “Palić”, nije bio novac njegove porodice."

Od tada je prošlo 10 godina. To je velika priča, a ja se sada nekih detalja i ne sjećam. Znam da je u Srbiji i ovdje vođena istraga oko toga i da je sve razjašnjeno. Nikola je samo htio da nekome učini i da on ponudi taj novac", rekao je Vučetić, koji nije saopštio ime osobe kojoj je njegov sin učinio uslugu.

Dodao je da Darka i Duška Šarića poznaje godinama, da su njegove komšije i da se sa njima susretao.

Vuković: Zar je kriterijum za ugovor poznanstvo sa Šarićem

Bivši gradonačelnik Pljevalja Filip Vuković u telefonskom razgovoru sa novinarom CIN-CG saopštio je da nije znao da je Nikola Vučetić povezan sa Šarićima, ali i da jeste da to ne bi bio kriterijum za dodjelu državnog ugovora.

“Nikola je tada bio student. Ugovor je potpisan sa njegovim ocem Vukomanom, koji je ugledni građevinar i građanin Pljevalja. Zar je to kriterijum za dodjelu ugovora, ko poznaje Darka Šarića? Daj, budite ozbiljni...”, rekao je Vuković.

Đačić izmirivao obaveze prema Šarićevom partneru

Iz preduzeća “Ving“ podnijeli su prije više od dvije godine tužbu protiv Opštine Pljevlja, kojom su tražili da im lokalna uprava isplati 130.000 eura na ime kamate, za neblagovremeno plaćanje računa za radove koje je to preduzeće izvelo za račun te opštine.

Novi predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić sredinom avgusta ove godine kritikovao je svoje prethodnike iz SNP-a zbog duga, koji su im navodno ostavili.

Između ostalog, tu je pomenuo i firmu “Ving”.

“Recimo, preduzeće ”Ving“ angažovao je SNP prošle godine uoči lokalnih izbora da asfaltira seoske puteve, pri čemu je stvorena obaveza od 587.000 eura, koju su ostavili nama u nasljeđe. Takođe, ostavili su nam obavezu po osnovu eksproprisanog zemljišta za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, dug eparhiji mileševskoj, koja je vlasnik zemljišta, u iznosu od 200.000 eura.

Najveći dio obaveza koje su stvorene od 2006. do 2011. godine (kad je na čelu grada bio Filip Vuković) ostavili su po strani, ne izmirujući ih, pod izgovorom da to nijesu njihove obaveze. Za razliku od nas, koji smo ’Vingu’ platili, od kada smo konstituisali novu vlast, više od 368.000 eura. Izmirivali smo, dakle, obavezu koju je stvorio SNP”, rekao je Đačić.

Bonus video: