Nikčević: Druženjem sa knjigom postajemo bolji i tolerantniji ljudi

“U Nikšiću definitino stanuje knjiga. Nadam se da će svako naći za sebe štivo koje će ga privući da obiđu ovaj sajam. Tu prije svega mislim na djecu, jer od toga uzrasta treba gajiti naviku čitanja kako bi se oplemenili i napravili boljim ljudima“, kazala je Nikčević
91 pregleda 1 komentar(a)
Među knjigama, Foto: Svetlana Mandić
Među knjigama, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.09.2015. 13:50h

Otvaranjem mini sajma “Među knjigama”, na kome učestvuje 14 izdavača iz Crne Gore, danas su otvoreni XVIII Nikšićki književni susreti, manifistacija koja će trajati do 27. septembra.

Otvarajući sajam, predsjednica SO Nikšić Sonja Nikčević kazala je da knjiga u gradu pod Trebjesom “stanuje dugo” i da odavno ima svoju utemeljenost. Prisjetila se nikšićkih i crnogorskih poeta Vita Nikolića i Dragana Radulovića, uz napomenu da će ovogodišnja manifestacija početi predstavljanjem knjige “Osmijeh za Mariju Mihailović”, pisca iz Nikšića Obrada Nenezića.

“U Nikšiću definitino stanuje knjiga. Nadam se da će svako naći za sebe štivo koje će ga privući da obiđu ovaj sajam. Tu prije svega mislim na djecu, jer od toga uzrasta treba gajiti naviku čitanja kako bi se oplemenili i napravili boljim ljudima“, kazala je Nikčević.

Danas je i Međunarodni dan mira, a predsjednica SO Nikšić je poručila da je sigurna da ćemo, ako se više družimo sa knjigom, postati bolji i tolerantniji ljudi.

Večeras će na “Sceni 213” sa početkom u 20 časova biti predstavljena Nenezićeva knjiga „Osmijeh za Mariju Mihailovič“, inspirisana likom i djelom Ljuba Čupića. O knjizi će govoriti novinar i publicista Vanja Kovačević i mr Goran Radojičić, dok će odlomke iz romana čitati Miro Nikolić.

Za sjutra je zakazano druženje sa Ljubivojem Ršumovićem, dok će u sklopu Nikšićkih književnih susreta gostovati i Filip David, Ognjen Spahić, kao i brojni nikšićki i crnogorski autori, a biće organizovana i izložba radova Naoda Zorića.

Organizatori književnih susreta su Opština Nikšiċ i Ministarstvo kulture Crne Gore u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiċu i Septembarskih dana.

Bonus video: