NIJE POČELO

Tahirović nije došla, suđenje odloženo

Njen branilac advokat Drago Konatar je kazao da će Tahirović u roku dva dana dostaviti sudu i dodatnu medicinsku dokumentaciju i da će njena spriječenost zbog bolesti trajati do daljnjeg
93 pregleda 0 komentar(a)
Haka Tahirović, Foto: Savo Prelević
Haka Tahirović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 17:52h

Suđenje bjelopoljskim ljekarima, okrivljenima zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe danas nije počelo u Višem sudu zbog nedolaska optužene Hake Tahirović. 

Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Tahirović i Jela Cimbaljević, okrivljeni su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. 

Tahirović je preko pisarnice dostavila sudu medicinsku dokumentaciju o spriječenosti za rad, zbog bolesti do 23. septembra. 

Njen branilac advokat Drago Konatar je kazao da će Tahirović u roku dva dana dostaviti sudu i dodatnu medicinsku dokumentaciju i da će njena spriječenost zbog bolesti trajati do daljnjeg.

Predsjedavajući sudija Vidomir Bošković je kazao da sud u ovoj fazi ne može smatrati da se radi o izbjegavanju glavnog pretresa i naložio provjeru i vještačenje medicinske dokumentacije  kako bi se utvrdio uzrok spriječenosti ali i osnovanost izostanka.

Ukoliko se na sudu dokaže krivica, ljekarima prijeti kazna zatvora od dvije do 12 godina. 

Optužnica je uslijedila nakon nalaza Sudsko-medicinskog odbora (SMO) Medicinskog fakulteta u Beogradu, u kome su konstatovali da se u bolnici u Bijelom Polju radilo o epidemiji rane neonatalne sepse:

"Da su ljekari postupali u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (da su nakon otkrivanja zaraze preduzeli propisane mjere...), spriječilo bi se širenje infekcije i nastanak epidemije”, piše u nalazu SMO.

Iz tužilaštva su obrazložili da Jeremić nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija, a ostali optuženi ljekari nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju.

Piše i da dr Puletić nije naložio uzimanje vaginalnih briseva trudnicama prije porođaja, a prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje. 

"Sve to dovelo je do lošeg higijensko-epidemiološkog statusa na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane patogenim bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti neonatalne sepse petoro novorođenčadi, od kojih je jedno preminulo. Okrivljeni uprkos dva evidentirana slučaja opasne zarazne bolesti nijesu odmah preduzeli mjere radi suzbijanja bolničke infekcije, tako da je na odjeljenjima nastavljen rad pod istim higijenskim uslovima", piše u optužnici. 

Za Cimbaljević piše da, od 2. do 12. novembra prošle godine, nije postupala u skladu sa propisima i prijavila da je, nakon prijema dvoje novorođenčadi, postavila dijagnozu opasne zarazne bolesti.

"Zbog neprijavljivanja pojave neonatalne sepse, nastavljen je rad na Odsjeku za neonatologiju na kojem su kasnije primljena još tri novorođenčeta. Sva tri novorođenčeta takođe su se razboljela od opasne zarazne bolesti. Usljed uspostavljanja dijagnoze neonatalne sepse kod jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru, gdje su novorođenčad bila upućena na dalje liječenje”, piše u optužnici.