OSMIJEH ZA MARIJU MIHAILOVIČ

U Nikšiću sjutra promocija romana koji je inspirisan likom i djelom Ljuba Čupića

Nenezić je rekao da je roman, napisao u dahu, ali da je, kako je naveo, taj dah trajao više od desetak godina jer je mijenjao žanrove i medije
79 pregleda 2 komentar(a)
Ljubo Ćupić, Ozbiljno smo pukli, Elektro škola, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ljubo Ćupić, Ozbiljno smo pukli, Elektro škola, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2015. 12:49h

Roman Osmijeh za Mariju Mihailovič, književnika Obrada Nenezića, inspirisan likom i djelom Ljuba Čupića, biće predstavljeni sjutra na Nikšićkim književnim susretima.

Razgovorom o knjizi, inspirisanoj narodnim herojem Ljubom Čupićem, počeće 18. Nikšićki književni susreti, koji su nakon 20 godina, obnovljeni prošle godine.

Nenezić je rekao agenciji MINA da je roman, napisao u dahu, ali da je, kako je naveo, taj dah trajao više od desetak godina jer je mijenjao žanrove i medije.

Nenezić je objasnio da je prvo nastao pozorišni mjuzikl, pa filmski scenario, po liku Čupića, jednog od najslavnijih Evropljana iz Drugog svjetskog rata, čija fotografija sa osmjehom uoči strijeljanja krasi domove antifašista širom svijeta.

"Napokon, nastao je paraistorijski roman, napisan u postmodernom maniru. U tome desetogodišnjem dahu još grabim vazduh kao riba na kopnu, jer nijesam završio posao dok ovu temu ne vidim i u ostalim medijima, pozorišnom i filmskom", rekao je Nenezić.

On je kazao da je svjestan da to očekuje publika, naročito nakon čitanja romana, koji je izazvao veliko interesovanje, pa je kompletan tiraž odavno rasprodat.

"To potvrđuje interesovanje medija, ali i ogromnog broja ljudi sa kojima komuniciram svakodnevno. Jednodušno se interesuju za inscenaciju i ekranizaciju storije o crnogorskom Će Gevari", kazao je Nenezić.

Nenezić je scenarista i režiser brojnih pozorišnih komada, a njegova drama Persone non grate nedavno je u dva navrata ispunila veliku, nedavno obnovljenu salu Nikšićkog pozorišta.

Roman će biti promovisan na Sceni 213 u Sindčelu, a ulaz je besplatan.

Preporučujemo za Vas