Katnić steže obruč oko šefa budvanske grupe

Ispituje se milionski ugovor TOB CO i firme "Copyright" o valorizaciji kulturne baštine
180 pregleda 85 komentar(a)
Svetozar Marović, Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.09.2015. 06:15h

Analizom ranijih slučajeva i dokumentacije koju su policijski inspektori proteklog mjeseca uzeli iz arhiva budvanske Opštine i brojnih opštinskih i privatnih preduzeća, izgleda da Specijalno tužilaštvo sklapa mozaik i istražuje povezanost opštinskih funkcionera, lokalnih firmi i pojedinaca čija se imena pojavljuju u gotovo svim dosadašnjim i novootvorenim istragama, počev od "Zavale" i "Košljuna", preko "TQ Plaze" i "Jaza", do Akva parka, tvrde upućeni izvori “Vijesti”.

Osim prikupljanja dokaza za konkretne slučajeve, istraga je usmjerena i na provjeru da li su sve afere "rukovođene" iz istog centra, jer se kraci tužilačke istrage šire na gotovo sve poslove koje je lokalna uprava zaključivala u proteklih desetak godina.

Dokumentacija do koje su došli pretresom opštinske arhive u okviru istrage afere "TQ Plaza - Plato na Jazu“, te izviđaja u slučaju "Akva park", očigledno je usmjerila napore tužilaca i na mogućnost otvaranja novih predmeta.

Intenzivno prikupljanje papira započeto je odmah nakon pritvaranja 13 opštinskih funkcionera, kako bi se potkrijepile sumnje tužilaštva i potvrdili navodi iskaza svjedoka saradnika, bivšeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače, koji je kao navodnog šefa organizovane kriminalne grupe označio visokog funkcionera DPS-a.

Tužilaštvo je dobilo ugovore koje su opštinski čelnici zaključivali sa lokalnim firmama u milionskim iznosima, i počelo provjeru njihove zakonitosti.

"Vijesti" su objavile da su inspektori Odsjeka za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala po nalogu Specijalnog tužilaštva uzeli kompletnu dokumentaciju oko angažovanja firmi "Gugi komerc" i "Trejd junik" u raznim opštinskim projektima. Upravo ove dvije kompanije bile su izvođači radova i partneri lokalne uprave u izgradnji platoa na Jazu i kompleksu "TQ Plaza", gdje je, prema sumnjama tužilaštva napravljena šteta Opštini od desetak miliona eura.

Ove dvije kompanije bile su angažovane u poslovima vrijednim oko 80 miliona eura, koje je realizovala lokalna uprava.

Osim toga, Specijalno tužilaštvo je naložilo i uzimanje kompletne dokumentacije u vezi sa brojnim marketinškim ugovorima koje su Opština i njene firme zaključivali u posljednjih pet godina.

Pod lupom tužilaštva, u okviru izviđaja koji se privodi kraju u slučaju "Akva park" na brdu Topliš, gdje se sumnja da su budvanski poreski obveznici oštećeni za gotovo 11,5 miliona eura, našle su se finansijske transkacije, te prebijanje dugovanja, između opštinskog "TOB CO" i firme "Akva park", koja je vodila posao na brdu iznad Budve.

Iz tužilaštva je zatraženo da im se dostavi dokumentacija upravo ove firme, koja je bila formirana za organizovanje muzičkih i ostalih spektakala, kao i ugovori koji su poslije njenog gašenja prešli na teret Opštine.

"Vijestima" je nezvanično potvrđeno da su inspektori uzeli dokumentaciju o milionskom ugovoru koji je TOB CO, 2010. godine zaključio sa budvanskom firmom "Copyright“, u vezi sa valorizacijom kulturne baštine Budve.

Riječ je o četvorogodišnjem ugovoru ukupne vrijednosti 3,2 miliona eura, a signal da se tužilaštvo pozabavi i ovom kompanijom, navodno je u svome iskazu dao i svjedok saradnik, umrežavajući i marketinške poslove u aferu. Nakon toga uzeta je dokumentacija i za firmu "Multimedia" koja je imala angažman na realizaciji dramskog programa festivala "Grad teatar", zbog čega su inspektori u Javnoj ustanovi Grad teatar tražili da im se dostave svi papiri.

Opština je poslije gašenja firme TOB CO, koja je bila organizator muzičkih spektakala na platou na Jazu - koncerata „Rolingstonsa“, pop kraljice Madone i drugih - preuzela kompletan dug, koji je sa kamatama prema firmi “Copyright“ dostigao 4,5 miliona eura.

Nakon što je pročešljana arhiva Grad teatra, inspektori su uzeli i dokumentaciju iz Hotelske grupe “Budvanska rivijera“, gdje su se, navodno, pod lupom našli ugovori koje je ova firma zaključivala sa par lokalnih kompanija, čiji su vlasnici povezani sa optuženima u aferi „TQ Plaza i Plato na Jazu“, a koje su radile na rekonstrukciji i adaptaciji hotelskih objekata.

Dokumentacija je do sada uzeta i iz opštinskog Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj, Sekretarijata za investicije, a inspektori su zapečatili i arhivu gradskog Vodovoda, čiji je direktor jedan od optuženih u najnovijoj aferi.

U okviru istrage „TQ Plaza- Plato Jaz“ po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u Budvi su 13. avgusta uhapšeni donedavni predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, bivši savjetnik premijera Aleksandr Tičić, brat i kćerka visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović-Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović, službenica Sekratarijata za investicije i njena koleginica Milojka Kovačević. Osumnjičeni su i glavna administratorka Opštine Budva Snežana - Žana Šćepanović, sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić, v.d. direktora budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor “Trejd junika” Goran Bojanić i službenik Opštine Budva Miodrag Samardžić.

Njih tužilaštvo tereti da su zloupotrebom službenog položaja napravili višemilionsku štetu Opštini Budva. Rajko Kuljača je u ovom predmetu dobio status svjedoka saradnika. Svi optuženi su negirali krivicu. Rađenović, Tičić, Marović, Medigović, Klisić i Pavlović su i dalje u pritvoru.

Novac za Madonu još van istrage

Specijalno tužilaštvo još nije zatražilo da im se dostavi dokumentacija iz opštinskog arhiva o tome kako je finansijski „pokrivena“ organizacija koncerta Madone na Jazu u septembru 2008, zbog koje Opština i danas plaća ceh od gotovo sedam miliona eura, koliko je iznosio honorar pop dive.

Organizacija ovog koncerta, zbog kojeg Opština još uvijek plaća kredit od tri i po miliona eura, koji je TOB CO uzeo kod Prve banke, a potom se banka preko depozita HG "Budvanska rivijera" naplatila, ostavivši gradskoj i upravi najveće hotelske kompanije da sami među sobom riješe dugovanja, iz godine u godinu se provlači u gotovo svim finansijskim izvještajima o poslovanju i Opštine i "Budvanske".

Bonus video: