Za dvije nedjelje odluka o uslovnoj slobodi Pistorijusa

0 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.09.2015. 11:39h

Južnoafrički Odbor za uslovno puštanje na slobodu za dvije sedmice je odložio razmatranje slučaja južnoafričkog paraolimpijca Oskara Pistorijusa, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva Rive Stenkemp.

Odbor se sastao juče, ali nije donio odluku o eventualnom puštanju na slobodu Pistorijusa, koji je odslužio 12 mjeseci u zatvoru, od pet godina, na koliko je osuđen za ubistvo iz nehata.

"Odbor se sastao u petak i nije mogao da riješi sve predmete koje je imao na dnevnom redu, uključujući i slučaj Pistoruijusa, Oni će se sastati kroz dvije nedjelje po tom pitanju", rekao je portparol Odjeljenja za popravne mjere Manelisi Volela.

Kako je u avgustu javila televizija ENCA, Pistorijus je poslije deset mjeseci provedenih u zatvoru trebalo da bude pušten na uslovnu slobodu, ali je ministar pravosuđa Južne Afrike blokirao njegovo puštenje, tražeći da se o tome izjasni nadležni Odbor.

Pistorijus je u septembru prošle godine proglašen krivim za ubistvo iz nehata Rive Stenkemp u svojoj kući februara 2013, za šta je osuđen na pet godina zatvora.

Tužilaštvo se žalilo na ovu odluku sudije tražeći da se presuda preinači u ubistvo s predumišljajem, o čemu će se sud izjasniti u novembru.

U slučaju da sud odobri zahtjev tužilaštva, Pistorijus bi dobio minimum 15 godina zatvorske kazne.

Bonus video: