Održano ročište po tužbi otpuštenih radnika Toščelika

Naredno ročište biće održano 23.oktobra, kada će biti saslušani otpušteni radnici
1 komentar(a)
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.09.2015. 16:57h

Na danas održanom ročištu u nikšićkom Osnovnom sudu, po tužbi desetorice otpuštenih radnika željezare Toščelik, saslušani su svjedoci Mijat Bojović, direktor Čeličane, i pravnik Zorica Babović, ovlašćeno lice koje je vodilo disciplinski postupak.

Radnici su početkom maja dobili otkaz jer su odbili da rade prekovremeno, kako su izjavili, više nego što su mogli da izdrže. Disciplinski postupak je vođen protiv 12 radnika ključnog pogona Čeličane, ali pošto su dvojica imali uslov za penziju protiv njih je postupak obustavljen. Od deset otpuštenih radnika, petorica su imala rješenje za stalno, dok su ostala petorica ugovorci.

Bojović je objasnio da se u Čeličani radi samo u toku noćne smjene, kada je jeftinija struja, i to od ponedjeljka do četvrtka, da su petak i subota slobodni dani, a da nedjeljom rade od sedam do 19 časova.

„Gledali smo da prekovremeni rad po mjesecu i radniku ne prelazi zakonom dozvoljeni fond sati. Odluka o prekovremenom radu se donosila usmeno i ja sam je usmeno saopštavao radnicima“, kazao je Bojović.

Tog 17.aprila dio otpuštenih radnika, prema njegovim riječima, radio je sat duže. Oko deset časova izvršni direktor Toščelika Guray Guzeler ga je obavijestio da će se raditi i u subotu veče, bez obzira što je slobodan dan. Bojović je, kako tvrdi, telefonskim pozivom ili porukom o tome obavijestio većinu radnika koji su mu rekli da su umorni i da ne mogu doći. Kazao je da nije zvao sve zaposlene jer je imao utisak da svi znaju da će se raditi i da su pojedini bili zajedno, a i jedan od radnika mu je kazao, kako tvrdi, da su se dogovorili da neće doći.

„Pokušao sam da im objasnim ono što je meni izvršni direktor rekao, da moramo da završimo proizvodnju te nedjelje, a da će nakon toga biti period slobodnih dana“, kazao je Bojović.

Odgovarajući na pitanja radnika Bojović je kazao da su u Čeličani najteži uslovi rada, da sa tužiocima nikada nije imao ni jedan problem i ne zna da je protiv bilo koga od njih vođen disciplinski postupak, kao i da su se pomenuti radnici više puta žalili na umor i iscrpljenost, kako njemu, tako i izvršnom direktoru. Što se opreme tiče smatra da radnici imaju sve što je potrebno za rad u takvim uslovima, Zorica Babović je kazala da je ona upravljala disciplinskim postupkom i odlučivala koji će se dokazi sprovesti, ali da odluku donosi direktor, jer je tako regulisano zakonom. Kazala je da je disciplinskom postupku prisustvovao i izvršni direktor koji je tada rekao da je prethodnih noći radio sa otpuštenim radnicima, da im je fizički pomagao, da je cijenio rad tužilaca i da ga je iznenadilo odbijanje da ne dođu na posao. Babović je kazala i da radnike nije uvjeravala da neće biti nikakve disciplinske odgovornosti i da neće trpjeti štetne posledice što nijesu došli na posao, jer je znala pravila postupka kao i činjenicu da takvu odluku donosi izvršni direktor.

Tuženi je zbog sumnje u nepristrasnost tražio izuzeće sudije Sanje Nikić, ali je taj zahtjev predsjednik Osnovnog suda u Nikšiću odbio kao neosnovan.

Naredno ročište biće održano 23.oktobra, kada će biti saslušani otpušteni radnici.

Nikić je u avgustu usvojila predlog advokata radnika za izadavanje privremene mjere i od deset otpuštenih radnika njih petorica, koja su imali rješenje za stalno, primaće zarade do okončanja sudskog postupka.

Riječ je o mjeri socijalnog karaktera jer su porodice otpuštenih radnika ostale bez sredstava za egzistenciju. Ona je obavezala tuženog da tužiocima isplati sve zaostale zarade koje nijesu primali od dana podnošenja tužbe, tj. od 6.maja. Nakon što je vijeće Osnovnog suda u Nikšiću odbilo kao neosnovan prigovor Toščelika na donesenu privremenu mjeru, petorica otpuštenih radnika primili su četiri zaostale zarade

Bonus video: