Nikšićki književni susreti: Druženja sa velikim piscima

Obnovljena manifestacija održaće se od 21. do 27. septembra
98 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićki književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.09.2015. 08:39h

Nikšićki književni susreti, osamnaesti po redu, biće održani od 21. do 27. septembra.

“Cijeneći značaj književnosti za jedan grad, ali i narod, prošle godine smo nakon dvadeset godina obnovili Nikšićke književne susrete. Željeli smo da afirmišemo domaće stvaraoce i pružimo im šansu da prezentuju ono što rade, a posebna pažnja je posvećena mladim stvaraocima. I ove godine učešće će uzeti afirmisani književnici iz zemlje i regiona, dobitnici prestižnih priznanja“, kazao je potpredsjednik Opštine Milorad Jovanović, na konferenciji za novinare.

Prema riječima Svetozara Bajovića, koordinatora organizacionog tima Nikšićkih književnih susreta, čast da otvori ovogodišnje književne susrete pripala je Obradu Neneziću i njegovom romanu “Osmijeh za Mariju Mihailović“. Nikšićani će imati priliku da se druže i sa Ljubivojem Ršumovićem, Filipom Davidom i Ognjenom Spahićem, a u galeriji “A“ biće organizovana izložba slika i crteža Naoda Zorića. Renata Bulajić, članica organizacionog tima, kazala je da nijesu zaboravili ni najmlađe pa će biti organizovano druženje sedam crnogorskih dječkih pjesnika sa učenicima šest osnovnih škola i korisnicima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

Nikšićki pisci imaće svoje veće u toku koga će se predstaviti deset književnika, članova književnih zajednica “Mirko Banjević“ i “Vladimir Mijušković“ i kluba “Poenta poetika“. Veče crnogorskih pisaca ostavljeno je za kraj, a nikšićka publika imaće priliku da de druži sa 12 književnika iz zemlje.

Nosioci programa Nikšićkih književnih susreta su Sekretarijat za kulturu i sve javne ustanove iz grada pod Trebjesom.

I ove godine propratni sadržaj - mini sajam “Među knjigama”

I ove godine propratni sadržaj književnih susreta biće mini sajam “Među knjigama“ gdje će, kako je kazao Bajović, crnogorski izdavači imati priliku da predstave kako komercijalnu, tako i stručnu literaturu.

Sajam će biti otvoren u ponedjeljak, 21.septembra, u Nikšićkom pozorištu tačno u podne i trajaće do 27. septembra.

Bajović je kazao da će izlagači i posjetioci moći da doniraju makar po knjigu kako bi se obogatio fond gradske biblioteke.

Bonus video: