En Tajler i Tom Makarti favoriti za Bukera

Predsjedavajući žirija Majkl Vud izrazio je oduševljenje raznolikošću knjiga u užem izboru
0 komentar(a)
En Tajler i Tom Makarti
En Tajler i Tom Makarti
Ažurirano: 17.09.2015. 15:07h

Među šestoro pisaca u užem izboru za ovogodišnju nagradu Buker su američka autorka En Tajler, dobitnica Pulicera, te britanski pisac Tom Makarti, jedini koji je bio i ranije nominovan za to književno priznanje vrijedno čak 50.000 funti.

Uz Tajlerovu, nominovanu za roman “A Spool of Blue Thread”, te Makartija (Satin Island), u užem izboru su i Marlon Džejms sa Jamajke (A Brief History of Seven Killings), Čigozi Obioma iz Nigerije (The Fishermen), te Hanja Yanagiara iz SAD (A Little Life) i Sundžev Sahota (Sunjeev) iz Velike Britanije (The Year of the Runaways).

Obioma (28) je najmlađi kandidat za Bukera, a nominovan je za debitantski roman, dok je Džejms prvi autor sa Jamajke koji je u trci za tu nagradu koja se od 2014. godine dodjeljuje piscima koji pišu na engleskom, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Predsjedavajući žirija Majkl Vud izrazio je oduševljenje raznolikošću knjiga u užem izboru, koja je sticaj okolnosti, jer se, kako je rekao, to nije posebno tražilo. To ujedno, dodao je, znači da je roman živ i da se dobro razvija na različitim prostorima u svijetu. Žiri je ove godine uzeo u obzir 156 knjiga, a u širem izboru bilo ih je 13. Autori u užem izboru dobijaju po 2.500 funti, uz novo izdanje i promociju nominovane knjige. Pobjednik će dobiti ček na 50.000 funti, a kome će to poći za rukom biće poznato 13. oktobra na ceremoniji u Londonu koju će prenositi BiBiSi.

Prošle godine nagradu Buker dobio je australijski pisac Ričard Flanagan za roman “The Narrow Road to the Deep North” o ljubavi i ratu, kao i o ljudskoj patnji i prijateljstvu. Flanagan govori u tom romanu o Australijancima koji su, kao japanski ratni zarobljenici, bili primorani da grade željeznicu u Burmi. Roman je posvetio svom pokojnom ocu, koji je preživio prinudni rad, za razliku od više hiljada sunarodnika.

Bonus video: