Potpuni trijumf skopske Elektre

Elektra Darje Rizove je Elektra 21. vijeka, koja je donijela sugestivno i nadahnuto jedno drugačije tumačenje
188 pregleda 0 komentar(a)
FIAT 2015,  Elektra, Foto: Duško Miljanić
FIAT 2015, Elektra, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 17.09.2015. 15:02h

Žiri Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2015 odlučio je da za najbolju predstavu proglasi “Elektru” Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, a njen reditelj, Andrij Žoldak, dobio je nagradu za najbolju režiju.

“'Elektra' objedinjuje vrhunski produkcijski poduhvat, disciplinovanu, tačnu i istovremeno emotivnu glumu, estetsku zaokruženost i dosljedno sprovođenje rediteljske vizije. Ovo je sasvim novo tumačenje mita o Elektri, uklopljeno u savremeni svijet i njegove tegobe”, navodi se u obrazloženju žirija.

Specijalna nagrada za inovativnost koncepta pripala je reditelju Damjanu Čitkuševu, za predstavu “Stolice” Ežena Joneska, u produkciji Makedonskog nacionalnog teatra Skoplje

“Čitkušev demonstrira autentični rediteljski rukopis, prepoznatljiv u svakom segmentu predstave, uz vrhunsku estetiku i prvoklasni rad s glumcima, i dosljedno sprovodi svoju poetsku viziju”, ocjenjuje žiri.

Specijalnu nagradu za idejnu i estetsku zaokruženost dobio je reditelj Paolo Mađeliji za autorski projekat “Njegoš i ja“, u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Kotor arta.

“Mađeli na autentičan i umetnički i estetski dosljedan način uspijeva da spoji naizgled nespojivo, i kroz svoj postupak prevazilazi sredstva savremenog teatra i ulazi u duboku i kompleksnu raspravu sa velikanima literature”, stoji u obrazloženju.

Odlukom žirija, nagrada za glavnu žensku ulogu dobila je Darja Rizova, za ulogu Elektre u istoimenoj predstavi Makedonskog nacionalnog teatra Skoplje.

“Elektra Darje Rizove je Elektra 21. vijeka, koja je, dajući od sebe sva fizička i glumačka sredstva, donijela sugestivno, nadahnuto, tačno i potpuno drugačije tumačenje Elektre. Njena Elektra sadrži nestvarnu inteligenciju koja pokazuje sadašnje vrijeme”, ocjenjuje žiri.

Nagrada za glavnu mušku ulogu pripala je Selpinu Kerimu za ulogu Prometeja u Eshilovom “Prometeju”, u režiji Dejana Projkovskog, Nacionalne ustanova Turski teatar Skoplje.

“Minimalnim i suspregnutim sredstvima Kerim je iznio bogatu glumačku ulogu, koja suvereno stoji u središtu scene. Sa neviđenom tišinom vjerno je prenio glasne stvari: bol, patnju i tugu čovječanstva”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Žiri FIAT-a čine koreograf Sonja Vukićević, producent Franko Ungaro i glumac Mirko Vlahović.

Bonus video: