Mač je u Londonu, a Bakić laže jer ga jure kamataši

Bocola tvrdi da je mač u Londonu, gdje eksperti utvrđuju njegovu starost i vrijednost...
711 pregleda 106 komentar(a)
Karlo Bocola (Novine)
Karlo Bocola (Novine)
Ažurirano: 17.09.2015. 05:29h

Samurajski mač star nekoliko vjekova trenutno se nalazi u Londonu, gdje eksperti utvrđuju starost i vrijednost katane.

To je za "Vijesti" ispričao Danilovgrađanin Karlo Bocola, koga je sugrađanin Božidar Bakić javno optužio da je ukrao mač iz sefa Societe Generale Montenegra, “uz pomoć službenika te banke”.

Bocola, međutim, tvrdi da je katanu iz sefa uzeo regularno i da je Bakić tog dana bio sa njim.

"Mač je kod mene bio od 2007. godine kada mi ga je predao njegov pokojni otac Blažo i opunomoćio me da nađem kupca za katanu. Ostavio sam ga u sefu banke u Beogradu, a dvije godine kasnije, kada se Blažo razbolio, vratio sam mu mač. Početkom ove godine Božidar mi je rekao da ima problema sa zelenašima i da mora prodati mač, tako je katana opet završila kod mene”, kazao je Bocola.

On je ispričao da je Bakić u martu došao kod njega i ispričao mu da hoće da sakrije mač u njegovoj kući, jer kamataši hoće da mu ga otmu.

"Rekao sam mu da se takve stvari ne čuvaju u kući i skupa smo pošli u banku da otvorimo sef. Nakon toga me opunomoćio da mogu naći kupca i ulagati novac u ispitivanje starosti mača, njegovu rekonstrukciju... Rekao sam mu da mi da spisak kamataša koji ga jure, dao sam mu novac i dogovorili smo se da se mač, nakon detaljnih analiza, počne prodavati", kazao je.

Danilovgrađanin je rekao da je u međuvremenu dao Bakiću novac da pođe u Beograd i uzme original sertifikat od katane.

"Novac je potrošio, a dokumenta nije donio. Pošli smo kod notara da dopunimo punomoć i tada su me napali on i njegov tast. Uzeli mi ključeve od džipa, mobilni. Pošao sam u policiju, prijavio ih i odlučio da završim svako poslovanje sa njim. Onda me opet molio da mu prodam mač, izvinio se i ja sam pristao... Ipak, i nakon toga pokušao je da namjesti da me neko ubije. Zvao me hitno da dođem kod njega, pošao sam i napravili su mi sačekušu sa dva vozila koja su mi blokirala put, iskočili iz kola i izvadli pištolje. Udario sam džipom u 'mercedes' koji je bio ispred mene, odvezao se u CB Podgorica i prijavio ih", tvrdi Karlo.

Kazao je da je ubrzo saznao ko ga je napao, da je potom kontaktirao “te Budvane” i saopštio im da na taj način ne mogu doći do mača, jer je katana u Londonu.

“Sve ovo radi da bi skinuo kamataše sa vrata... Lakše mu je da njih prijavi policiji, a ne da izmišlja ovakve gluposti", kazao je Bocola.

Iz Tužilaštva je “Vijestima“ ranije rečeno da još provjeravaju da li je samurajski mač nezakonito iznijet iz sefa banke.

Bakić je novinaru ispričao da je taj mač vjekovima u vlasništvu njegove porodice, a da je Bocola ovlašćen samo da nađe kupca a ne i da iznosi mač iz sefa.

On je kazao da su u sefu bili mač neprocjenjive vrijednosti i zlatna povelja koju je njegov predak dobio 1058. godine zbog učešća u ratu.

Katana je, kako piše u sertifikatu MUP-a koji je Bakić donio novinaru na uvid, od izuzetne istorijske vrijednosti, a izrađena je u periodu između sedmog i desetog vijeka.

Sve pada u vodu ako se utvrdi da je mač star 100 godina

Bocola tvrdi da je starost i vrijednost mača upitna.

"Ne postoji institut koji je navodno izvještačio da je mač napravljen između VII i X vijeka. Nikada nije ni postojao, niti profesori koji su potpisani. Ono je lažni dokument, na osnovu kojeg je naš MUP napisao svu onu dokumentaciju i istoriju mača", kazao je Bocola.

Dodao je da je londonskim stručnjacima iz te oblasti, kod kojih je sada katana, bilo čudno zbog čega MUP piše istoriju mača.

"MUP je dao nalog Institutu koji ne postoji, tako da je ono sve falsifikat. Mi sada radimo nove analize, koje treba da rezultiraju otkrivanjem starosti, ali i istorije mača, a to sve košta. Ako se utvrdi da je mač star oko 100 ili 150 godina, on može biti vrijedan svega par hiljada eura i sve pada u vodu", kazao je.

Bocola je dodao da je nakon Bakićeve prijave dao izjavu u Tužilaštvu. "Rekao sam im da imam svu dokumentaciju, odnio im ovaj dokument iz notara, da slobodno provjere u banci... Potpisao izjavu i izašao. On pravi ove gluposti kad god mu prifali novca i sve je bilo u redu dok sam mu davao novac kad ga stisnu zelenaši", kazao je.

Tvrdi da mu Bakić i dalje pravi probleme.

"Šalje mi poruke, vrijeđa me.. Ali slobodno može uzeti mač kada vrati novac koji sam mu dao, novac koji je uložen u analize i novac koji sam dao njegovom ocu", kazao je.

Bonus video: