Ispalio vatromet sa krova: Radnik se ne osjeća krivim za izazivanje požara

Laković je na početku suđenja u pljevaljskom Osnovnom sudu juče tvrdio da su sva punjenja ispaljena i da se u to uvjerio kada ih je pregledao nekoliko minuta kasnije, kada se slegao dim
190 pregleda 2 komentar(a)
TV Pljevlja, požar, Foto: Goran Malidžan
TV Pljevlja, požar, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.11.2018. 20:29h

Radnik firme „Vatrometi Vuković“, Podgoričanin Željko Laković izjavi je u pjevaljskom Osnovnom sudu da se ne osjeća krivim za izazivanje požara u kojem su 22. maja u jutarnjim satima izgorjele prostorije RTV Pljevlja.

Laković je 21. maja oko 11 časova ispalio vatromet sa krova zgrade u kojoj su na posljednjem spratu bile prostorije RTV Pljevlja.

Vatromet je ispaljivan nakon koncerta Dženana Lončearevića, koji je povodom Dana nezavisnosti organizovala Opština Pljevlja. Laković je jedini optuženi za izazivanje požara, a tužilac u Pljevljima Ivan Gačević tereti ga za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, čime je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 118.000 eura. Veći dio štete oko 85.000 eura pričinjen je na zgradi u kojoj je bila smještena RTV Pljevlja, a ostatak na opremi.

Vještak protivpožarne zaštite Radovan Popović u nalazu je konstatovao da je požar nastao kao posljedica sagorijevanja papirne ambalaže vatrometa, takozvanih baterija. Utvrdio je da je požar prvo zahvatio drvene elemente krovne konstrukcije koje su se nalazile ispod bakartnog lima, kojim je bila pokrivena zgrada u kojoj je bila smještena RTV Pljevlja.

Laković je na početku suđenja u pljevaljskom Osnovnom sudu tvrdio da su sva punjenja ispaljena i da se u to uvjerio kada ih je pregledao nekoliko minuta kasnije, kada se slegao dim.

"Deset minuta nakon ispaljivanja vatrometa prazne kutije sam pomjerio i složio ih jednu na drugu. Dok sam prenosio kutije nisam primjetio nikakav žar ili bilo koji drugi trag koji bi mogao da ukaže na gorenje kutija. U tim kutijama ne postoji ništa što bi moglo da izazove paljenje, jer kutije nakon što se ispali vatromet postaju obično smeće“, rekao je Laković.

Laković je kazao da se na dnu tih kutija nalazi mješavina gipsa i zemlje koja nije zapaljiva, a služi za potisno usmjeravanje punjenja, odnosno stabilizacije, kako bi vatromet išao u željenom pravcu. U svojstvu svjedoka su saslušana dvojica pljevaljskih vatrogasaca Vladimir Gomilanović i Radovan Kapetanović koji su bili prisutni na krovu kada je ispaljivan vatromet.

Gomilanović je tvrdio da on i njegov kolega nakon ispaljivanja vatometa nisu uočii nikakvu opasnost od požara zbog kojeg bi morali da intervenišu.

Na pitanje advokata optuženog Lakovića, Radoša Kastratovića da li ih je Laković zamolio prije nego što siđu sa krova da još jednom provjere kutije iz kojih je ispaljivan vatromet Gomilanović je kazao da on to nije uradio.

Rekao je i da je zaposleni u RTV pljevlja Relja Zeković insistirao da kutije ostanu na krovu zgrade, što su oni i prihvatili.

Zeković je kazao da je Laković tražio da se prazne kutije snesu sa krova zgrade, zbog smrada koji se stvara od gasova. Rekao je i da je to bila praksa i radnije kada su se više puta sa zgrade RTV Pljevlja ispaljivali vatrometi.

Na pitanje tužioca zašto je u svom iskazu datom u tužilaštvu krajem avgusta rekao da Laković nije tražio sa se kutije snesu sa krova, Zeković je rekao da je tačno ono što je rekao na sudu, jer se naknadno toga sjetio.

Svjedok Dalibor Raonić kazao je da je nakon ispaljivanja vatrometa sa terase svoga stana koji se nalazi u neposrednoj blizini, na krovu zgrade RTV Pljevlja vidio žar veličine teniske loptice, ali da je on nakon pet minuta nestao.

Direktor RTV Pljevlja Dejan Milčić kazao je da je pristup na krov zgrade jedino bio moguć preko izlaza iz prostorija RTV Pljevlja. On je tvrdio i da su vrata na ulazu u RTV Pljevlja bila zaključna nakon što je ispaljen vatromet. Miličić je kazao da je vrata zaključao Zeković za kojeg je rekao da se radi o odgovornom čovjeku.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. decembar kada će biti saslušani vještaci Radovan Popović, Milutin Ostojić i Milan Raičević.

Bonus video: