Janović: Ispunili smo sve obaveze već na polovini mandata

Janović je naglasio da je Crna Gora jača za 160 mladih talenata koje kroz saveze finasira Ministarstvo sporta i koji dobijaju stipendiju od 2018. godine
50 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo sporta press, Foto: Ministarstvo sporta
Ministarstvo sporta press, Foto: Ministarstvo sporta
Ažurirano: 23.11.2018. 18:48h

Ministarstvo sporta je sve ono što je premijer Vlade Duško Marković u svom ekspozeu obećao, odnosno sve zacrtane obaveze u toj oblasti, ispunilo već na polovini mandata, kazao je ministar Nikola Janović.

On je, predstavljajući rezultate Ministarstva sporta za dvije godine od rada Vlade, kazao da je Crna Gora u sportu danas bolja nego što je ranije bila.

"Bolja je za 20 novih sportskih terena, školskih sportskih sala. Od samog osnivanja ministarstvo sporta je iz svog budžeta uložilo u sportsku infrastrukturu i na taj način željelo da omogući da se djeca bave sportom na bolji način", kazao je Janović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je Crna Gora jača za 160 mladih talenata koje kroz saveze finasira Ministarstvo sporta i koji dobijaju stipendiju od 2018. godine.

"Crna Gora je bolja i za nove perspektivne sportiste kojima smo novim Zakonom o sportu obezbijedili, za razlikiu od njihovih vršnjaka u regionu, stipendije u trajanju od godinu. Crna Gora je jača i za učešće 3.000 djece u školskim sportskim takmičenjima i za preko 70 škola i 150 nastavnika koji sprovode ta takmičenja", rekao je Janović.

On je kazao da je crnogorski sport danas pravedniji za vrhunske sportske rezultate.

"Uredili smo jasno i precizno što znači biti sportista sa vrhunskim reprezentativnim rezultatom i ko može da dođe do tog zvanja. Crna GOra je pravednija i po pitanju fiansiranja nacionalniih saveza i klubova, sada po jasnim kriterijumima. Sada se zna gdje novac od države ide i da završava kod krajnjih korisnika, sportist", kazao je ministar sporta.

On je podsjetio da je na početku svog mandata obećao da će Ministarstvo sporta za četiri godine donijeti novi Zakon o sport i Strategiju razvoja sporta.

"Mi smo to završili za godinu i po. Radimo na preregistraciji klubova i saveza, želimo da na čistac izvedemo one klubove i saveze koji rade u interesu sporta. Želimo da pokažemo da vodimo brigu o njima i da će ureženjem sportskog registra svima njima biti lakše", kazao je Janović.

On je naglasio da je MInistarstvo sporta stvorilo ambijent da sportsiti koji ostvaruju najprestižnije rezultate na međunarodnim takmičenjima znaju da ih čekuju novčane nagrade, među najvećim u regionu.

"To je jasan pokazatelj da država, odnosno Vlada Crne Gore, zna da vrednuje rezultat sportista", kazao je Janović.

On je obećao da će Ministarstvo sporta u nastavku mandata raditi još više i biti još bolje.

"Želimo da u naredne dvije godine poseban fokus damo na djecu i mlađe sportiste. Kroz novi sistem dječijeg sporta pomoći ćemo roditelje čija djeca žele da se bave sportom, odnosno da sufinasiramo dio članarina.Fokusiraćemo se i na mlade, jer znamo koja je to pokretačka snaga države", kazao je Janović.

On je najavio da je novi zakon o mladima završen i da će se narednih naći na Vladi.

Podsjetio je da Ministarstvo sporta za dvije godine finansiralo više od 120 projekata u oblasti mladih.

Janović se zahvalio saradnicima, zaposlenim u Ministarstvu sporta na saradnji, navodeći da svi ostvareni rezultati bez njih ne bi bili mogući.

Prikazan je i video materijal o aktivnostima Ministarstva sporta u protekle dvije godine.

Bonus video: